~~E.MEHMET YILMAZ - ELİF HASANÇEBİ - ÖZGE BOZO
ERZURUM (İHA) - Van depreminde hayatını kaybeden Gazeteci Sebahattin Yılmaz’ın hayatı “Bir Gazetecinin Sessiz Çığlığı” isimli belgeselde anlatıldı.
Belgeselin galası Atatürk Üniversitesi Mavi Salon’da gerçekleştirildi. Yapımcılığını Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi RTS 3. Sınıf öğrencisi ve aynı zamanda Erzurum İHA muhabiri Mehmet Yılmaz ve danışmanlığını Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim elemanı Jale Hülya Alcan'ın yaptığı belgeselde deprem şehidi DHA muhabirinin hayatı anlatıldı.
Gala’nın açılış konuşmasını yapan Atatürk Üniversitesi Rektörü Hikmet Koçak, “Yapılan her haber insan ve kul hakkına giriyor. Haberciler ürettikleri haberden dünyada ve ahirette mesuldur bunu meslekteki yeni arkadaşlar unutmamalı” dedi.
DHA Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Eşmen ise “Van depreminde şehit olan muhabirimiz Sebahattin Yılmaz’ı anıyoruz. Sebahattin tüm haberleri yansız olarak yapardı. Birçok gazeteye manşet haberler yaptı ve kısa zaman içerisinde çok iyi şeyler yaptı. Sebahattinsiz yüreğimiz yaralı nur için de yatsın” şeklinde konuştu.
Palandöken Gazetesi Haber Müdürü Cem Bakırcı da Sebahattin Yılmaz ile uzun yıllar birlikte çalıştıklarını belirtti. Bakırcı, A.Ü Rektörü Prof. Dr. Koçak’a, Yılmaz’ın isminin yaşatılması için iletişim fakültesindeki bir dersliğe isminin verilmesi teklifinde bulundu.
IHA Bölge Müdürü Ayhan Türkez ise belgesel çekim sürecini anlattı. Türkez, “Atatürk Üniversitesi’nin muhteşem bir İletişim Fakültesi var. Sayın dekanımız ve Jale hocamızla otururken aklımıza Sebahattin abimiz geldi ve onunla ilgili belgesel yapalım dedik. Hocamız ve muhabir arkadaşımız Mehmet Yılmaz’ın özverili çalışmasıyla bir belgesel hazırlandı ve bunun dışında Rektörümüzden söz istiyoruz. Gazetecilik bölümünde bir dersliğin adına Sebahattin abimizin isminin verilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu. İletişim Fakültesi öğretim görevlilerinden Jale Hülya Alcan da basın sektörüne kaliteli eleman yetiştirmek için çalıştıklarını ifade etti. Alcan, danışmanlığını yaptığı belgeselde basın mensuplarının zor ve çileli yaşamını yansıtmanın yanı sıra deprem gerçeğine de dikkat çekmek olduğunu anlattı.
Cihan Haber Ajansı Bölge Müdürü ve Zaman Gazetesi Erzurum Yayın Temsilcisi Ersin Demirci ise basın mensuplarının değerinin öldükten sonra değil, ölmeden anlaşılmasının gerektiğini ifade etti. Demirci, iletişimin önemli olduğuna işaret ederek, “İletişim insanla başlar. Doğru haber yapın. Duyduğunuz haberi doğrulatmadan kaleme almayın. Sebahattin Yılmaz’ı tanımadım. Ama bu kubbede hoş bir seda bırakmış” ifadelerini kullandı.
İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Yavuz da gazetecilik mesleğinin heyecanla yürütülen bir meslek olduğunu ifade etti. Yavuz, belgeselde emeği geçenlere teşekkür ederek, “Fakülte olarak belgeselden gururlandık. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından belgesel katılımcılara izletildi. Büyük beğeni toplayan belgeselin galasına Sebahattin Yılmaz’ın eşi Gönül Yılmaz, yakınları ile çok sayıda davetli katıldı. Galada duygulu anlar yaşanırken bazı gazeteciler gözyaşlarını tutamadı.