Yakutiye İlçe Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, kurban piyasasına ilişkin yaptığı değerlendirmede, Bakanlığın uygulamaya koyduğu dişi hayvan kesim yasağı kararının vakitsiz olduğuna dikkat çekti. Yıldırım, Kurban Bayramı öncesi mağduriyetlere sebebiyet verecek uygulamanın, bayram sonrasına ertelenmesinin doğru olacağını vurguladı.
Kurban bayramına 1 aydan az bir süre kala, Kurbanlık piyasası da netleşmeye başladı. Hayvan pazarında geçtiğimiz yıla oranla fiyatlarda önemli bir artış olmadığı gözlenirken, Bakanlığın uygulamaya koyduğu dişi hayvan kesim yasağı, pazardaki üreticinin en büyük endişesi. Konuya ilişkin Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım önemli değerlendirmelerde bulundu. Yıldırım, Dişi Hayvan Kesim yasağının çok hızlı bir şekilde gözden geçirilerek, bayram sonrasına ertelenmesini talep etti. Yıldırım, aksi takdirde üreticinin ciddi zarara uğrayacağını kayda geçti.
KURBAN PİYASASI
Geçen seneye oranla bu senede kurbanlık fiyatlarında çok fazla bir artışın görülmediğini dile getiren Yıldırım, “Hemen hemen 3 yıldır kurbanlık fiyatları aynı. Piyasada söylendiği gibi öyle ciddi oranda bir atış yok. Geçen seneye oranla artış yok denecek kadar bir artış var diyebiliriz. Geçen yıl en düşük büyükbaş kurbanlık 3 bin 500, 4 Bin liralardan başlıyordu, bu sene de 4 Bin, 4 Bin 400 liradan başlayarak 20 bin liraya kadar çıkabilmekte. Küçükbaş kurbanlıklar ise 500, Bin 500 lira arasında değişmekte. Canlı kilogram olarak da erkek hayvan kalitesine, yaşına, kilosuna göre 18-20 bin TL arasında fiyatlar değişmektedir. Dişi hayvanlarda düve 18 ila 20 bin TL arası, inek 14-16 bin TL arasında değişiyor” ifadelerini kullandı.
DİŞİ HAYVAN KESİM YASAĞI UYGULAMASI
Dişi Hayvan Kesimi yasağına ilişkin alınan kararın uygulamaya konulmasına ilişkin yaptığı değerlendirmede ise Yıldırım, “Bir önceki dönem Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımızın zamanında alınmış bir karar var. Dişi hayvan kesimi yasak diye bir karar alındı, uygulamaya geçildi. Ama şimdi bu uygulama üzerinde yeni çalışmalar yapılıyor. Şöyle ki; elinde dişi kurbanlık olan insanların mağdur edilmemesi ve erkek hayvan fiyatlarının ciddi bir artış göstermemesi için, tüm dişi hayvanlar değil de damızlık özelliğini yitirmiş veya yitirmemiş belirli kriterler üzerinden gebe olan hayvanların kesimi yasak, yaşı genç olan hayvanların kesimi yasak. Yani tüm dişi hayvanların değil de, gebe olan ve damızlık özelliği olan hayvanların dışında ki dişi hayvanların kesiminde herhangi bir kısıtlama, yasaklama yok. Tabi bu da veteriner hekimler tarafından işletmelerde tespit edilecek. Veteriner hekimler tarafından bu hayvan damızlık özelliğini yitirmiştir, ya da gebe değildir diye raporlar hazırlanarak, dişi hayvanların piyasada satışı yapılacak.” diye konuştu
VAKİTSİZ GELEN KARAR, YERİNDE VE GEÇ KALINMIŞ BİR KARAR
Ülkemizde ki hayvan sayısının azalmasının önüne geçmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın aldığı kararın son derece yerinde olduğunu dile getiren Yıldırım, “Fakat zamanında alınmayarak, geç kalınmış bir karar aynı zamanda.” dedi. Kararın aylar öncesinden veya geçen sene kurban bayramından hemen sonra alınması gerektiğine inancını paylaşan Yıldırım, kararın bu yıl kurban bayramı öncesinde uygulamaya alınmasının ise son derece yanlış olduğunu belirtti. Yıldırım, “Kararın uygulamaya alınacağı açıklansaydı, üretici en azından kurbanlık için dişi hayvan beslemezdi, elinde olanı da damızlığa çevirirdi. Öte taraftan da dişi hayvan kesimi yasaklandı ama bu seferde erkek hayvan fiyatları artacak, hem de önene dahi geçilemeyecek. Bu ciddi bir sorun. Şuanda Bakanlıkta bizim gibi sivil toplum kuruluşlarının veya bu işle ilgili olan insanların göstermiş olduğu tepkilerden yola çıkarak yeni bir çalışmaları var. Örneğin, önceden şehirlerarası sevkiyatlar yasaktı kesinlikle ama şimdi işletmelere sevkiyat yapılıyor. Kurban pazarlarına da damızlık özelliği olmayan hayvanların sevkiyatı yapılacak. Karara bir şey diyeceğimiz yok fakat en azından bayramdan sonra alınabilse en azından çiftçi tedbirini almış olur. Öte taraftan devlette tedbirini alırdı, yurtdışından erkek hayvan ithal edilebilirdi. Zaten bu gibi çalışmaların yapılması, uygulamaya konulması noktasında sıkıntılar yaşandığı zaman bu direk olarak piyasaya yansıyor. Piyasada ki esintileri de zaman alıyor” diye konuştu.
KURAKLIK ÇİFTÇİYİ HER NOKTADAN VURDU
Yaz mevsiminde yaşanan kuraklığın tarımın yanında hayvancılığı da kötü etkilediğinin altını çizen Yıldırım, “Tüketici açısından fiyatlar olumlu, çünkü geçen yıl aldığı fiyattan yine kurbanlığını bu sene de alabilecek. Fakat çiftçinin durumunda sıkıntılar var. Bu sene yaşanılan kuraklığın da bunda fazlası ile etkisi var. Üründe azlık olunca hayvan sayısında azaltmaya gitti çiftçi. Elinde olan hayvanı da mağduriyet yaşamamak adına kurbanlıkta elden çıkarmaya çalışacaklar, çünkü önümüz kış. Hayvan sayısında ki fazlalıkta piyasanın geçen yılla aynı veya daha düşük seviyelere inmesine neden olacak” dedi.