İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile gerçekleştirilen 53’üncü Muhtarlarla Buluşma Töreni’ne katıldı. Törende İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşma gerçekleştirdi.
“Muhtarlarımız Gönül İnsanlarıdır”
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya konuşmasında muhtarlık kurumunun 1829’dan günümüze, 194 yıllık köklü bir tarihe ve geleneğe sahip olduğunu hatırlatarak “Muhtarlık kurumu her daim vatandaşlarımızın, devletine ihtiyaç duydukları anda çaldıkları ilk kapı olmuştur. Çünkü bizim muhtarlarımız gönül insanlarıdır. Mahallesinde kimin bir şeye ihtiyacı var, kim darda, bilir. Kuşatıcıdır, sarar sarmalar.” ifadelerini kullandı.
Bakan Yerlikaya, “ Cumhurbaşkanımızın ifadeleriyle, ‘Yerinden oynayan bir kaldırım taşından, susuzluktan kuruyan ağacın yeşertilmesine; kalemi-defteri olmayan öğrencinin ihtiyacının karşılanmasından, yüreği yanan ananın-babanın tesellisine kadar hayatın her alanında muhtarlarımız bulunmaktadır.’ Üstat Necip Fazıl diyor ya: Devler gibi eserler bırakmak için karıncalar gibi çalışmak lazım.” dedi.
“HER TÜRLÜ TAKDİRİ SONUNA KADAR HAK EDİYORSUNUZ”
Muhtarların Cumhurbaşkanımızın liderliğinizde Büyük ve Güçlü Türkiye hedefi için büyük bir ferasetle, tevazuyla, gayretle, karıncalar gibi çalışmaya devam ettiğini vurgulayan Bakanı Yerlikaya; konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Geçmişte bulundukları mahallelerde asayişi sağlamak, huzuru ve güveni tesis etmek için görev yapan muhtarlarımız, bugün de 780 bin kilometrekarelik vatan toprağımızın en ücra köşelerinde dahi devletimizin gören gözü, duyan kulağı, tutan eli olmaya devam ediyor. Türkiye Yüzyılı’nda muhtarlarımızı temsili demokrasinin değil, katılımcı demokrasinin en önemli mihenk taşı olarak görüyoruz. Böylesine önemli bir vazife üstlenen, vatandaşlarımızın derdiyle dertlenen, devlet ve millet bütünleşmesinin tesisinde önemli bir role sahip olan sizler yaptığınız fedakâr çalışmalarla her türlü takdiri sonuna kadar hak ediyorsunuz.”
2 bin 200 yıllık kadim bir devlet geleneğine sahip olduklarına işaret eden İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Her birimiz, kutsal vatan toprağındaki 1000 yıllık hakimiyete ve 100 yıllık cumhuriyet tecrübesine sahip bu aziz milletin birer hizmetkârıyız. Millet iradesinin tecellisi ve devlet hakimiyetinin tesisinde; demokratikleşme ve yurttaş haklarının daha ileri seviyelere taşınmasında muhtarlarımızın oynadığı kritik rolün farkındayız.” ifadelerini kullandı.
MUHTAR DEMOKRATİK KATILIMIN OLMAZSA OLMAZIDIR
AK Parti’nin iktidara geldiği ilk günden itibaren muhtarlara ve muhtarlık kurumuna verdiği öneme değinen Bakanı Ali Yerlikaya, son 21 yılda muhtarlara yönelik yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler verdi. İçişleri Bakanı Yerlikaya, şunları kaydetti: “AK Partimiz; iktidara geldiği ilk günden itibaren, demokratik katılımın olmazsa olmazı olarak gördüğü muhtarlarımıza özel önem ve öncelik vermiştir. Cumhurbaşkanımızın son 8 yılda, Milletin Evi’nde, muhtarlarımızla sürekli olarak bir araya gelmesi, istişarelerde bulunması bunun en büyük nişanesidir. Bugüne kadar 52 buluşmada, 38 bin muhtarımız Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde misafir edildi. Bugün bu buluşmanın 53’üncüsünü gerçekleştiriyoruz. Son 21 yılda; muhtarlarımızın özlük haklarında, çalışma koşullarında, geçmişle kıyas kabul edilemeyecek derecede ilerlemeler sağlandı. Bu dönemde; demokrasimizin en köklü yapılarından biri olan muhtarlığı kurumsallaştırmak için devrim niteliğinde kararlara imza atıldı. Bu amaçla ilk olarak, Büyükşehir Belediyelerinde Muhtarlar Daire Başkanlığı, diğer belediyelerde ise Muhtarlar Müdürlüğü kuruldu. Aidiyet duygusunun sağlamlaşması adına 19 Ekim Muhtar Günü ilân edildi. Muhtarlarımız 2002 yılında 97 lira ödenek alıyordu, geçen yıl ise muhtarlarımızın maaşları asgari ücrete endekslendi. Muhtarlarımızın, ödemekle yükümlü oldukları SGK primleri devletimiz tarafından karşılanmaya başladı. Cumhurbaşkanımızın biraz sonra açılışını yapacağı 100 Muhtar Hizmet Binamızın yapımı, 30 büyükşehrimizde tamamlandı.”
YENİ MUHTAR EVİ İSTANBUL’DA AÇILACAK
Muhtarlara yönelik yeni hizmet binalarını hizmete açacaklarını belirten Bakanı Yerlikaya, “Amacımız muhtarlık hizmetine yakışır çalışma mekanları oluşturmak. Muhtarlarımızın eğitimlerine de büyük önem veriyoruz. Bakanlığımız ile YÖK arasında bir protokol imzaladık. Bu protokol uyarınca da inşallah 2024 yılında, Muhtar Akademisi Projesini hayata geçireceğiz. Muhtarlarımızın sosyal dinlenme tesisine ihtiyacı vardı. Geçen yıl Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle Vilayetler Evi Ankara Muhtar Evi hizmete açıldı. Ben de bugün size bir müjde vermek istiyorum. İstanbul’da da Muhtar Evi için yerimiz belirlendi. Vilayetler Evi İstanbul Muhtar Evi’ni Fatih Çapa’da İnşallah en kısa sürede hizmete alacağız.” şeklinde konuştu.
“İÇİŞLERİ BAKANLIĞI OLARAK HUZUR VE GÜVEN İÇİN 365 GÜN ÇALIŞIYORUZ”
Huzur ve güvenin önce evde daha sonra ise mahallede başladığını dile getiren İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya; sokakların, caddelerin huzur ve güven içerisinde olması için İçişleri Bakanlığı olarak gece gündüz demeden çalıştıklarının altını çizdi. Terörle, organize suç örgütleriyle, zehir tacirleriyle mücadele etmeye devam edeceklerini söyleyen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, konuşmasını şöyle tamamladı: “Huzurumuza ve güvenliğimize kasteden kim varsa; hukuktan aldığımız güçle mücadele ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz. Biliyoruz ki, bu mücadelede yalnız değiliz. Aziz milletimizin destek ve duaları bizimle. Buradan, Milletin Evi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden, sizlerin ve aziz milletimizin huzurlarında bir kez daha ilan ediyoruz; devletimizin nefesi, dün olduğu gibi bugün de tüm suçluların ensesindedir. Bundan da taviz verilmeyecektir. Büyük ve güçlü Türkiye hedefinin mimarı, Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı arz ediyorum. Taş üstüne taş koyan, gönüller yapan, ülkemizin huzur ve güvenliği için çalışan muhtarlarımızın her birine de teşekkür ediyorum. Allah hepinizden razı olsun.”