MUSTAFA ÇOLAKOĞLU (İHA) - Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Konrad Adenauer Vakfı ile 14 yıldır sürdürdüğü Yerel Basın Seminerleri'nin 59.'su, Antakya'da başladı.
Narin Otel'deki seminerin açılış konuşmasını yapan Hatay Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Yetişen, Hatay'ın hoşgörü kenti olduğunu ve Hatay'daki basın mensuplarının bu bilinçle hareket ettiğini belirtti. Antakya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Abdullahoğlu da, Hatay'daki yerel medyanın çalışma ortamından ve sıkıntılarından söz etti.
Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder ise, "Hatay, üniversitemizin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesiyle kalkınmasına önemli katkılar sağlayan basına verdiğimiz önem neticesinde üniversitemizde İletişim Fakültemiz, ayrıca Antakya Meslek Yüksekokulu ile İskenderun Meslek Yüksekokulu'nda basın ve yayın teknolojileri bölümlerimiz mevcut olup, yüksekokullarımızda bu bölümlerde öğrenim gören öğrencilerimize web tasarımından haber yazımına, uluslararası ilişkilerden pazarlamaya uzanan geniş bir yelpazede dersler sunulmaktadır" dedi.
VALİ LEKESİZ’İN DEĞERLENDİRMESİ
Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz de, ekonomik ve sosyal alanlarda Hatay'ın ulusal ve uluslar arası alanlardaki yeri konusunda rakamlarla katılımcılara bilgi verdi. Hatay'daki medya örgütlenmesinin son derece ciddi olduğuna işaret eden Lekesiz, "Hatay ve ülkemizin kalkınmasında medyanın yeri son derece önemlidir. Doğru, tarafsız ve objektif bir medya her kişi ve her kuruma lazımdır. Bu tür eğitim seminerlerinin medyanın yapılanmasında, doğruluk ve tarafsızlığında etkili olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
Konuşmaların ardından yapılan oturumlarda, yerel medyanın sorun ve beklentileri ele alındı. İlk oturumda Milliyet Gazetesi yazarı Nail Güreli 'Medyada Ufuk Turu', Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Turgay Olcayto 'Çalışan Gazeteciler ve Sorunları' ve Vatan Gazetesi yazarı Mustafa Mutlu 'Gazetecilik ve Demokrasi' konularında birer konuşma yaptılar. İkinci oturumda ise, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş 'Medyada Örgütlenme', hürriyet.com.tr Ankara Temsilcisi ve Diploması
Muhabirleri Derneği Başkanı Zeynep Gürcanlı 'Arap Baharı ve Türkiye', TGC Hukuk Danışmanı Avukat Gökhan Küçük 'Haber ve Kişilik Hakları' ve TGC Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Özdemir 'Yerel Medya ve Resmi İlanlar' konularında bilgi aktardılar. Birinci günün üçüncü oturumunda ise 'Yerel Medyada Planlama ve Görsellik' konusu ele alındı.
İKİNCİ GÜNÜ OTURUMLARI
Seminerin ikinci gününde TGC Saymanı Gülseren Güver 'Eğitim Haberciliği', Bizim Gazete yazarı Kerim Evren 'Medyada Dil Hataları' ve Milliyet Gazetesi foto muhabiri Ercan Arslan 'Vizörden Bakış' konularını aktaracak. İkinci günün son oturumunda Hürriyet Gazetesi yazarı ve Basın Senatosu Başkanı Sedat Ergin 'Araştırmacı Gazetecilik', TGC Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Atay 'Orta Doğu'daki Gelişmelerin Medyaya Yansıması' ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon Bölümü Başkanı Prof. Dr. Neşe Kars 'Yerel Medyanın Demokrasideki Yeri' konularını aktaracak.
Seminer, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç'in değerlendirme konuşması ve sertifika töreni ile sona erecek.