Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) ortaklığı ile “Yem Bezelyesi” projesi yürütüyor. Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Tan’ın, koordinatörlüğü görevini yürüttüğü proje, Doğu Anadolu Bölgesi’ne has olan ve uzun yıllardan beri yetiştirilen “Yem Bezelyesi”ni koruma altına almayı ve ıslahını amaçlıyor.
Projeyle ilgili olarak bilgiler veren Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Tan, Yem Bezelyesi’nin, Doğu Anadolu Bölgesinde “külür” olarak bilindiğini ve uzun yıllardan beri yetiştirildiğini söyledi. Ot ve tane yem olarak oldukça besleyici bir hayvan yemi olan Yem Bezelyesi’nin tarımının, son yıllarda bölgedeki tarımının azaldığını anlatan Tan, yetiştirilmekte olan yerel çeşitlerin ise, kaybolma noktasına geldiğini kaydetti. Bu genetik materyalin kaybolmasını önlemek ve geliştirmek için Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü tarafından bir proje başlatıldığını belirten Tan, “TÜBİTAK tarafından desteklenen projede yem bezelyesi yetiştiriciliği yapılan Erzurum, Bayburt, Kars ve Ardahan illerinde 61 köyden yem bezelyesi tohumları toplandı.” dedi.
//PROF. Dr. MUSTAFA TAN: 2007 YILINDAN BERİ YÜRÜTÜLEN PROJE, 2011’DE SON BULACAK
Dekan Yardımcısı ve Proje lideri Prof. Dr. Mustafa Tan, sadece bu bölgede yetiştirilen yem bezelyesi yerel çeşitlerinin bu proje ile koruma altına alındığını ve bu materyalden yüksek verimli ve kaliteli çeşitlerin geliştirilmesi için ıslah çalışmalarının başlatıldığını ifade ederek, 2007 yılından beri uygulanan projenin 130 bin TL bedeli bulunduğunu belirtti. 2001 yılının Temmuz ayında uygulama süresi sona erecek projenin, bölge hayvancılığı için önemli bar kazanım sağlayacağını söyleyen Tan, “Hayvancılık için de çok kaliteli ve verimli bir yem olan bezelye türleri, yürüttüğümüz proje sayesinde hem koruma altına alınmış, hem de toplanan örnek tohumlarla sentezlenmiş olacak. Bu türlerin arasından belirleyeceğimiz en kaliteli ve en yüksek verimli üç tip Yem Bezelyesi, tescil kategorisine alınacak. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na yapılacak başvurunun ardından bu üç tip Yem Bezelyesi tescil edilecek. Böylece Yem Bezelyesi tarımı yapan üreticiler de, profesyonel anlamda para kazanma imkanı yakalayacak.” şeklinde konuştu.