Tamamen ücretsiz olarak yapılan kanser taramalarını aile hekimliği sistemi ile desteklediklerine değinen İl Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Mihriban Yazıcı, bu noktada erken teşhisin önemine değindi. 2016 yılı itibari ile kanser tarama sayısını paylaşan Yazıcı, bağırsak kanserinde 13 bin 301, rahim ağzı kanserinde 13 bin 95, mamografi yani meme kanseri için de 8 bin 523 kişiye tarama yapıldığını kaydetti.
AİLE HEKİMLİĞİ SİSTEMİ İLE SONUÇLARA DAHA KOLAY ULAŞILABİLİYOR
KETEM kapsamında yapılan kanser taramalarının aile hekimliği sistemi ile desteklendiğini dile getiren Yazıcı, “Sağlık Bakanlığımız tarafından kanser taramaları 2005 yılında başlatılmış olup, 2008 yılında Erzurum’da KETEM olarak konumlandırılmıştır. Tabi o zamanlarda yine kanser taramaları çok fazla yapılmaya çalışılıyordu ama aile hekimliği sistemi yoktu. Şuanda aile hekimliği sistemimiz mevcut. Nu sayede artık sonuçlara daha kolay ulaşabiliyoruz. Erzurum’da 2014’de Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi açıldı. Orada bir tane mamografi cihazımız ve bir tane de seyyar kanser tarama tırımız var. Bu zamana kadar güzel sonuçlar elde ettik. Aynı zamanda bu mamografi cihazı ile meme kanseri ve kadınlarda rahim ağzı kanseri taraması yapıyoruz. Yine aynı şekilde gaitada gizli kan taraması yapıyoruz. Gaitada gizli kan erkek ve kadınlarda bakılıyor 50-70 yaş arasında olanlara yapıyoruz bu taramayı. Erken grupta bakmıyoruz çünkü bağırsak kanseri riski geç yaşlarda ortaya çıkmaktadır. O yüzden de bu şekilde bir değerlendirme yapıyoruz” diye konuştu.
2016 YILI KANSER TARAMA VERİLERİ
2016 yılında yapılan kanser tarama verilerini paylaşan Yazıcı, “Rahim ağzı kanserinde 30-65 yaş, meme kanserinde ise 40-65 yaşa kadar taramalarımızı gerçekleştiriyoruz. 2016 yılı itibari ile bağırsak kanserinde 13 bin 301, rahim ağzı kanserinde 13 bin 95, mamografi yani meme kanseri için de 8bin 523 kişiye tarama yaptık. Taramalar sonucunda negatif veya pozitifliğe göre aile hekimliği üzerinden kişilere bilgilendirme yapıyoruz. Raporlarını gönderiyoruz. Tabi bunların raporlamalarını da burada değil Ankara’da oluyor. Mamografi ve rahim ağzı kanseri için geçerli bu. Gaitada gizli kan için zaten anında sonuç alabiliyoruz. Sonuç pozitif çıktığında Erzurum Bölge Araştırma Hastanesinden randevu alarak hastamızı oraya yönlendiriyoruz. Daha sonra Patoloji sonucunu takip ediyoruz, herhangi bir şey çıkar veya çıkmaz ise doktora yönlendirme yapıyoruz. Bunun yanı sıra bu taramalarımız tamamıyla ücretsizdir. Devlet bunu tamamen ücretsiz olarak yapıyor. Erken teşhis bu noktada çok önemli. Bizlerde vatandaşlarımızın testlerini taramalarını yapmalarını istiyoruz. Bu taramaları hem aile hekimliği sağlık merkezinde hem de KETEM’de gelerek yaptırabilirler. Hastamızı bu durumda yalnız bırakmıyoruz. Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak bu şekilde çalışmaktayız” ifadelerine yer verdi.