Erzurum Milletvekili Dr. Cengiz Yavilioğlu, “Microsoft’un Erzurum’a Bilişim Akademisi açacağını” söyledi. Atatürk Üniversitesi Kariyer Topluluğu tarafından düzenlenen “Bilenler Bilmeyenlere Bilgisayar Öğretiyor” konulu panele katılan Yavilioğlu, yurt içinden ve yurt dışından gelecek uzman öğretim üyelerinin Erzurum’da web tasarımı ve yazılım konularında dersler vereceklerini bildirdi.
Yavilioğlu, Microsoft’un bu konuda öncülük edeceğini, sahip olduğu birikimi katılımcılarla paylaşacağını sözlerine ekledi.
Konuşmacılar, küresel ekonominin ve pazarların yeni bir analışyla çalıştığını, sektörlerin artık diplomadan çok elamanlardan katıldıkları sosyal programları ya da her hangi bir girişimcilik programında çalışıp çalışmadıklarını sorduklarını, girişimciliğin, elamanların neler yapabildiğinin ve neleri yaptıklarının öne çıktığını anlattılar.
YAVİLİOĞLU’NUN DEĞERLENDİRMESİ
AK Parti Erzurum Milletvekili Cengiz Yavilioğlu, Türkiye'de girişimcilik için gerekli olan özgür ortamın sağlandığını söyledi. Erzurum'da Girişimcilik ve Teknolojide Yeni Gelişmeler konulu panel düzenlendi. Panelin moderatörlüğünü yapan AK Parti Erzurum Milletvekili Cengiz Yavilioğlu, girişimcilik için özgürlüğe, özgür ortamlara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
ÖZGÜR ORTAM
İnsanların girişimci olabilmeleri için kendilerini rahat hissetmeleri gerektiğinin altını çizen Yavilioğlu, "Türkiye'de son zamanlarda özgür düşünmeye, statükodan farklı olarak düşünmeye imkân sağlayan çalışmalar oldu. Hem yasal, anayasal düzeyde çalışmalar oldu, hem üniversitelerde artık daha özgür bir ortam, daha özgür düşünmeye imkân sağlayan bir ortam bulabiliyoruz. Bu da bizler için önemli." dedi.
GİRİŞİMCİLİK SÜRECİ
Girişimcilik için öğrenmenin çok gerekli bir süreç olduğuna işaret eden Yavilioğlu, "Bizler, 'ilim Çin'de dahi olsa gidip alınması gereken bir kültürden' geliyoruz. Cahil kalmayı öteleyen yapımız var. İnsanı insanca yaşatabilme arzusu içerisinde girişimcilik vardır. İnsanlık adına hayırlı olan değişim üreten her bir insan bizim için yenilikçi insandır, üretken insandır." diye konuştu.
HAZIR’IN SUNUMU
TOBB Genç Girişimciler Kurulu Üst Kurul Üyesi Sezai Hazır ise Türkiye'de birçok yerde girişimcilik yönünde çalışma yapıldığını, ancak bunların birbirinden haberi olmadığını ifade etti. Günümüzde rekabetin küresel olduğuna vurgu yapan Hazır, Üniversite öğrencilerinin yüzde 80'inin rekabete hazır olmadığını, çünkü İngilizce'yi bilmediğini belirtti. Dünyada yeni vizyonlar için girişimciliğin artırılması gerektiğini ifade eden Hazır şu çağrıda bulundu: "Bir toplumun girişimci olması için icat çıkarın, eski köye yeni adet getirin, elinizin hamuruyla erkek işine girişin. Türkiye'de girişimci sayısı 1 milyon 300 bin erkek, 80 bin kadın. Türkiye hızlı bir şekilde bu sayıyı artırmalı. Rekabetin küresel olduğu bir ortamda hedef de büyük olmalı. Bunun için de vizyon olmalı. Bu tür işlerin içinde Üniversite öğrencileri her zaman olmalı. İki tür insan vardır, biri devamlı sorun çıkaran, sorunlara takılıp kalan, diğeri ise sorunları fırsat olarak gören, çözümler üreten, yol açan. Biz yol açan olmalıyız. Erzurum'da şunu görüyorum. Yapılan çalışmalar marka haline getirilemiyor. Bu konuda yapılması gereken çok şey var. Ben her Erzurum'a gelişimde aklıma marka olarak Oltu Taşı tespihi ile cağ kebabı geliyor. Bunun yanına farklı şeyleri eklemek lazım."
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genç Girişimciler Kurulu Üst Kurul Üyesi Sezayı Hazır, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genç Girişimciler Başkanı Haktan Ömeroğlu, Microsoft Kurumsal Sosyal Sorumluluk Müdürü Erdem Erkul, Birileşmiş milletler Kalkınma Programı İstanbul program sorumlusu Hansın Doğan, Kalkınma Bakanlığı Bilgi Toplama Dairesi Uzmanı Abdülhamit Yağmurcu konuşmacı olarak katıldı.