AHMET AKBUĞA
ERZURUM (İHA) - AK Parti Erzurum Milletvekili Dr. Cengiz Yavilioğlu, Palandöken Kayak Merkezi’nin özelleşmesi konusu ve Milli Eğitim yatırımları hakkında açıklamalarda bulundu.
2011 Unıversıade Kış Oyunlar’ında 650 milyon TL’lik yatırımın işlevliğini kaybetmemesi için alt yapı çalışması yapılması gerektiğini ifade eden Dr. Yavilioğlu, dağın verimli kullanılması için altyapı çalışmalarının mutlaka yapılması gerektiği söyledi. Öncelikle yönetimin tek elden toplanması için gerekli çalışmaları yaptıklarını dile getiren Dr. Yavilioğlu, “Dağın işletme mülkiyeti birkaç kuruluşa aitti. Dağdaki varlıkların, pistlerin, liftlerin otellerin mülkiyeti birden fazla kuruluşa aitti. Toplantıda konuştuk ve bunları tek elde toplanması gerekiyordu. Bunun nedeni mülkiyet sahibi olan kurum kuruluş mülkiyet hakkından doğan gereçelerle tasarrufda bulunacaktı. Böylelikle işletmleler verimsiz, giriş çıkışlar kontrollü olmayacaktı. Devlet buraya 650 milyonluk yatırım yaptı. Bunun Erzurum için verimli kullanılması gerekiyor. Mülkiyeti, Valilik, İl Özel İdarasi, Gençlik Spor İl Müdürlüğü ve diğer otel ve kulüplere aitti. Böylelikle mülkiyet işini tek elde topladık. Mülktiyet özelleştirme idaresine ait oldu. İkincisi yönetimin tek elden toplanmasıydı. Yeni yönetim, Gençlik Spor İl Müdürlüğü İl Özel İdaresi, Kayak Federasyonu ve birkaç otellere ait tesisler vardı. Burada birkaç başlıklı yönetim bulunuyordu. Bunu de tek elden topladık” şeklinde konuştu.
DANIŞMAN FİRMA TUTULDU
Palandöken ve Konaklı Kayak merkezlerini tanıtım ve diğer alt yapı çalışmaları için ihale usuluylü tecrübeli bir firma ile anlaştıklarını vurgulayan Dr Yavuluoğlu, şöyle konuştu:
“Alt yapının güçlenmesi gerekiyordu. Yönetim toplandı ve Palandöken ve Konaklı daire başkanlığı olşutu, bir müdür ve yardımcısı var. Bu yönetim Özelleştirme Dairesi Başkanlığı’na bağlı. Biz buranın da mevcut kadroyla yönetimini sağladık. Yönetimin hizmetlerini görebilmesi için çakılı 22 eleman alındı. Sözleşmeli olarak işe başladılar. Mühendis, maliye, turizim işletmecisi, işletmeci, inşaat mühendisi, jeolojici, şehir plancı, makina mühendisi, elektronik mühendisi olmak üzere dağın ihtiyacını karşılayacak teknik elemanlar sağlanmış oldu. Bu da önemli bir alt yapı hizmetiydi. Personeller Erzurum’dan alındı. Bir danışman firma tutacağız dedik, dağı hem yerel hem de ulusal anlamda iyi tanıtacak bilgi ve birikime sahip olacak bir firma ile çalışmayı istedik. İhale yapıldı bir danışman firma tutuldu. Uluslararası firmalar tutuldu. Danışmanlık ve işletme düzeyinde tecrübeleri var. Avrupa’nın bir çok ülkesinde ve kayak merkezinde hem işletme sahibi hem işletmecisi hem de danışmanlık hizmetini yürütüyor. Kayak altyapısı maalesef Türkiye’de güçlü değil. Uluslararası kayak merkezleriyle rekabet edecek bir donanıma sahip değiliz. Bu insanlar kayak işletmesinin nasıl olacağı konusunda bilgi veriyor ve bizim aldığımız 22 kişiyi eğitiyorlar. Erzurum’un dışarda tanıtımını yapıyorlar. Bizim beklediğimiz şeylerden biniri de bu. Erzurum’a müşteri turist getirmek. Erzurum’u Palandöken tesisleriyle uluslarası alanda entegre etmek için bunları tuttuk. Dolayısıyla Kayak merkezlerine yapılacak yatırımlara da ayrıca danışmanlık yapacak. Dağın imar projesi de tamamlandı. Hatta özelleştirme idaresinin master planı çıktı. Danışman firmanın dağılımın nasıl yapılacağını hangi tesisin nereye yerleştirilecek ve nasıl kullanılacağını krokisiyle sağlayacaklar. Dağın imar planı özelleştirmede olduğu için yetki belediyede değil, Özelleştirme İdareasi’nde. Danışman firma buraya gelirken iş direktifi verecek gibi gelmedi. Sahada çalışan her alanda 12 ekip. Kar ezme makinalarına bile çıkıp sahada çalışıyor. Beyin takımında 5 kişi var. Her ayda buraya 3 kişi pazarlama çalışmalarını yurt dışında yapıp gelip rapor veriyor. 20 kişi böyle çalışıyor. 5 kişi planları çıkarıyor, böylelikle 25 elemanı var. 22’de bizim var, 47 kişi nitelikli şekilde çalışıyor. 22 kişiye danışman firma ile eşleştirdik. O danışman firma burada gittiğinde bu işleri bilen profesyonel ekip olacak. Bu şekilde de iş öğrenilmiş olacak. Bu çalışmanın ürünü bir birbuçuk yıl sonra alacağız.”
BİLET SİSTEMİ DEĞİŞİYOR
Özelleştirme kapsamına alınan Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezi'nin yönetimini elinde bulunduran Özelleştirme İdaresi Genel Müdürlüğü, Erzurum Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezi İşletme Daire Başkanlığının ‘Antrenör ve sporculardan da para alınacak’ kararı gündemi uzun süre meşgul etti.
Bu konuya da açıklık getiren Dr. Yavilioğlu, bütün dağda tek fiyat alınacağını söyledi. Tartışmalarında tam burada başladığını ifade eden Dr. Yavilioğlu, “Orada yapılan işlerden biri de aram kurtarma ihalesi yapıldı. Tek elde toplandı. Dedemanda bunun içerisinde. Başka güvenlik sistemi tek elden toplandı. Tek bilet sistemi. Sağlık sistemi de tek elden toplanması için ihale edildi. Teklif kimse vermeyince A tipi pliklinik oluşturulması gündeme geldi. Doctor ve ambulans buralarda bulundurulacak. Amaç sağmlık sistemininde tek elden toplanmasıdır. Önemli birşeyde tek bile sistemi. Tartışma tam da burada oluyor. Xanadu pistlerden 35 TL, Polat 30 TL, özel idare 30 TL ücret alıyor. Dağa gelen turist tüm dağda kaymak ister. Bütün dağı kullanmak ister. Bunları topladığınızda bütün dağda kaymak isteyen bir kişinin masrafı 120 TL olur. Tek bilet sistemi ile bu 120 TL 30-35 TL’ye düşecek. Bütün dağda bu fiyatla kayacaklar. Gerekli görüşmeleri yapıyoruz. Altyapı açısından bu da çok önemli. Bizim arkadaşların faal sporcu ve antrenörlerden ücret alınıp alınmaması konusuda burda ele alınmalı. 4736 Kanunun 1. Maddesinde ‘Herhangi bir kişi veya kuruma ücretsiz veya indirimli tarife uygulanmaz’ şimdi bunun alt yapısı oluşturulsun diyoruz. Bir işletme mantığıyla olaya bakıyoruz. Anayasa’nın 59 maddesinde işletme hükmünde değerlendirildiği için fiyatı 35 liraydı. Sporculara 5 TL’ye indirildi. Bu da fazla geldi, 1 liraya kanun gereği hukuken zorunluluk olduğu için 1 lira gibi sekmbolik bir rakama düşürüldü. Şu an için dertlerine çare olduğunu düşünüyorum. Bakanlar kurulunda metin çalışmaları yapılıyor. Bakanlara gerekli bilgileri verdim. İmzadan sonra hem lisanslı sporcular hem de antrenörleri ücretsiz olarak yararlanacak. Hale hazırda 1 lira gibi bir rakamla yürütülüyor. En kısa zamanda çıkaracağız” şeklinde konuştu.
Dr. Cengiz yavilioğlu, ayrıca bilet alan herkesin sigortalandığını belirterek, “Olası bir kazada bilet alan kişinin sigortası olacak. Bunun yanında bir başka konu da nisanda danışman firma ile bir yabancı ekip gelecek gölet tamiri gereçekleşecek. Yani biz kar yağma tarihini beklemeden herkese faydalı bir hale getireceğiz. Konaklı’daki tetiste bir tadilat yapılacak. Tesise ilk etapta 40 odalı svit otel yapılacak. Bu çalışmalar Erzurum için değil, Türkiye içinde önemli. Ciddi işler yapılıyor. 650 milyonluk yatırımını geleceği olmas ve tesislerin atıl kalmaması için altyapı çalışmalarının mutlaka tamamlanması gerekiyor” dedi.
Milletvekili Yavilioğlu, Milli Eğitim yatırımlarında da Erzurum’a büyük bütçe ayrıldığını belirterek ilçelerde toplam 15 yeni lise yapılacağını kaydetti.