Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Yardımcı doçentlik ile ilgili bir düzenleme yapıyoruz. Yardımcı doçentlik kadrosu kaldırılmakta, doktor öğretim üyesi kadrosu ihdas edilmektedir" dedi.
Bakan Yılmaz, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda görüşülmekte olan Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi görüşmelerine katıldı. Kanun teklifi ile yardımcı doçentlik doktor öğretim üyesine dönüştürülüyor.
Bakan Yılmaz, küresel ölçekte rekabetçi yüksek öğretim sistemine sahip olunması gerektiğine dikkat çekerek, "2018 yılında bu yıl yüksek öğretim kurulu ve üniversitelerimiz için merkezi hükümetin bütçesinden 27 milyar 761 milyon lira ayırdık. Bu miktar toplam eğitim bütçemizin yüzde 20'sinden fazladır. Bugüne kadar yüksek öğretime ayrılan bütçelerle ülkemizde yüksek öğretime erişim ve yüksek öğretim alanındaki okullaşma oranının arttırılmasına önemli düzeyde büyümeye şahit olundu. Bugün itibariyle Milli Savunma Üniversitesi, Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitelerimizle birlikte toplam 187 yüksek öğretim kurumumuz bulunmaktadır. Yüksek öğretimdeki öğrenci sayımız toplam 7 milyon 700 binin üzerindedir. Öğretim elemanı sayımız ise 150 binin üzerindedir" ifadelerini kullandı.
Üniversitenin bir alanda öne çıkmasını istediklerini belirten Bakan Yılmaz, 15 üniversitenin araştırma üniversitesi olarak belirlendiğini kaydetti. Yılmaz, "Yardımcı doçentlik ile ilgili bir düzenleme yapıyoruz. Yardımcı doçentlik kadrosu kaldırılmakta, doktor öğretim üyesi kadrosu ihdas edilmektedir. Doktorasını bitirenlerin doçentliğe geçişi düzenlenmektedir. Okutman, uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacıları öğretim görevlisi kadrosuna dönüştürülmektedir" dedi.
Komisyonda AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, doçentlikte yapılan sözlü sınavın kaldırılmasına karşı çıkarak, yabancı dil sınavının önemine işaret etti.