SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Bu yılın başından itibaren Türkiye genelinde geçerli olan Yapı Denetim Kanunu, sıhhi su, kalorifer ve doğalgaz tesisatçıların da umudu oldu. Kanunun 14’üncü maddesinde değişiklik yapılması için girişim başlatan Doğalgaz Tesisatçıları Federasyonu, korsan tesisatçılığın önüne bu yolla geçmeyi planlıyor.
TESİSATÇILARIN BEKLENTİSİ
Erzurum Sıhhi Su Kalorifer ve Doğalgaz Tesisatçıları Odası Başkanı Fatih Kantar, Yapı Denetim Kanunu’nun, yapı elemanları sektörünün de yüzünü güldüreceğini söyledi. 2011 yılı başından itibaren Türkiye genelinde yürürlüğe giren Yapı Denetim Kanunu’nun 14. maddesini gözlerine kestirdiklerini kaydeden Başkan Kantar, “Kanunun bu maddesinde yapı elemanlarıyla ilgili olarak çeşitli şartlar hükme bağlanıyor. Bu maddede bir düzenleme yapılarak, sıhhi su, kalorifer ve doğalgaz tesisatçılarını da koruma altına aldırmaya çalışıyoruz.” dedi. Doğalgaz Tesisatçıları Federasyonu’nun bu konuda çalışmalara başladığını ve değişiklik teklifiyle ilgili olarak geniş kesimlerden destek arayışına girdiğini vurgulayan Başkan Fatih Kantar, sadece Erzurum’da 200’ün üzerinde korsan doğalgaz tesisatçısının bulunduğuna dikkati çekerek, yasal düzenlemenin bu bakımdan çok büyük bir önem taşıyacağını kaydetti. Kantar, “Kanunda yapılacak düzenlemeyle, Yapı Denetim Şirketleri’nin kontrol ve sorumluluğunda bulunan yapıların tesisat işleri, yetki belgesi ve vergi levhası bulunan işletmelerce yapılacak. Kanun, yapılar için doğrudan bir denetim mekanizması niteliği taşıdığından, yetki belgesi, ustalık belgesi ve yanı sıra vergi levhası olmayan tesisatçılar, yapılar üzerinde herhangi bir tasarrufta bulunamayacak.” diye konuştu.
KANTAR: İNSANLARIN CAN VE MAL GÜVENLİKLERİ TEHLİKEYE ATILIYOR
Yapı Denetim Kanunu ile ilgili gerekli düzenlemenin yapılması için Doğalgaz Tesisatçıları Federasyonu’nun yeni dönemi beklediğinin altını çizen Başkan Fatih Kantar, çalışmanın olumlu sonuçlanması için çok sağlam bir altyapı araştırması yapıldığını dile getirdi. Başkan Kantar, “Korsan tesisatçılık yüzünden meydana gelebilecek can ve mal kayıplarının boyutu çok büyük. Bununla ilgili olarak Türkiye’deki tüm odalardan bilgi talep edildi. Türkiye genelinde korsan tesisatçılık yapanların sayısı on binleri geçiyor. Kullanılan malzemeden işçiliğine varıncaya kadar insanların hem can; hem de mal güvenliklerini yakından ilgilendiren doğalgaz tesisatçılığını basit bir faaliyet olmadığını herkese göstereceğiz. Çeşitli teknik ihmal ve sorumsuzluklar yüzünden meydana gelen doğalgaz patlamalarını medyadan takip ediyoruz. Bu ve bunun gibi istenmeyen olaylara hem korsan tesisatçılar, hem de yasadaki boşluklar neden oluyor. Bu bakımdan Yapı Denetim Kanunu ile bu sorunu kökten çözüme kavuşturacağımıza inanıyoruz.” dedi.