ERZURUM (İHA) - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, Türkiye ekonomisinin son 10 senede başarılı bir performans sergilediğini söyledi.
MÜSİAD tarafından düzenlenen 'Türkiye ekonomisinin dünü, bugünü, yarını' konferansa katılan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, “2011'in ilk üç ayında yüzde 9.6 büyüdük. Bu büyüme dünya ekonomisinde ender görülen bir profil sergiledi. Performansın ölçüsü nedir diye sorarsanız, bu konuda tek bir temel ölçü vardır, o da büyümedir. Büyüme çok önemlidir.” dedi.
ÜLKENİN BÜYÜMESİ
“Bir ülkenin büyümesi demek, o ülkenin daha çok zenginleşmesi demek, o ülkede daha fazla iş yeri açılması ve daha fazla insanın çalışması demek” diyen Yalçıntaş, “Daha fazla tüketmesi ve aynı zamanda daha fazla üretmesi demektir. İki kavram arasında çok büyük fark vardır. Zenginlik ayrı bir şeydir, gelişmişlik ayrı bir şeydir. Bir ülkenin gelişmiş olmasının en temel özelliği, o ülkenin zenginliğinin hakça ve adaletlice herkes tarafından paylaşılıyor olmasıdır.'' diye konuştu.
Türkiye'de basit vergi sistemi uygulamasını isteyen Yalçıntaş, şöyle devam etti: “Ülke olarak ya da firma olarak ne kadar 'pahada ağır, yükte hafif malzeme' üretebildiğimiz bir noktaya gelebilmemiz önemlidir. Benim gözümde Türkiye'nin büyümesine, gelişmesine ve zenginleşmesine, yani ürettiğini hakça bölüşmesi için iç parametrelerinde üç şey yapması lazım. Birincisi Türkiye'nin siyasi iktidarının devam etmesi lazım. İkincisi dünyada 'küresel ekonomik rekabet endeksi' diye bir endeks var. Bu endeks bir ülkede iş yapmanın kolaylığını gösterir. Üretim yapmanın kolaylığını gösterir. Dolayısıyla bu bağlamda önce kayıt dışı üretime müdahale etme ve vergi kaçakçılığının önlenmesi gerekmektedir. Üçüncü olarak da eğitim özellikle de mesleki eğitim açığı kapanmalıdır.”
İKİ TEME PARAMETRE
Bir ülkenin ekonomisinin iki temel parametreye bağımlı olduğunu belirten Yalçıntaş, daha sonra şunları kaydetti; “Bunlardan ilki iç parametreler, diğeri de dış parametrelerdir. İç parametrelerden kastımız ülkenin kendi iç dengeleri, uyguladığı makro ve mikro politikalar, siyasi iktidarı gibi etkenlerdir. Bir de kontrol edemediğimiz dış parametreler var. Mesela bugün dünyaya bakarsak ekonomi açısından olumsuz olabilecek birçok dış parametre var. ABD'nin yavaşlaması gibi. Dünya tüketiminin yüzde 25'ini tek başına ABD yapıyor. Dolayısıyla ABD yavaşladı mı herkes yavaşlıyor, hızlandığı zaman da herkes hızlanıyor. Bir diğer AB'nin durumu bizim için çok önemli. AB yavaşlıyor mu, hızlanıyor mu? Batıyor mu, çıkıyor mu? Şu an da Yunanistan zaten battı, İtalya ve arkasından da İspanya'nın batma tehlikesi var.”
Türkiye'nin ihracatının ve ithalatının yüzde 50'den fazlasının Avrupa Birliği ile olduğunu anlatan Yalçıntaş, “Türkiye'nin cari açığını kapatabilmesi için yurt dışından gelen paraya ihtiyacı var. Türkiye'ye yurt dışından gelen paranın yüzde 80'i Avrupa Birliği'nden geliyor. Dolayısıyla AB'de bir şey olursa bundan ciddi anlamda biz de etkileniriz. Yurt dışında kontrol edemediğimiz başka bir parametre var. O da herkesin bildiği 'Arap Baharı' dediğimiz gelişmelerdir. Bizlerin orayla çok ciddi ticari ilişkileri var. Oradaki her olumsuzluk bizleri birebir etkiler. Demek ki önümüzdeki günlerde Türk ekonomisi etkileyecek bir iç olaylar var, bir de kontrol edemediğimiz dış olaylar var” şeklinde konuştu.
MÜSİAD Başkanı Mustafa Güvenli de, İstanbul Ticaret Odası tarafından Erzurum'a teknik lise kurulacağını belirterek, bu konudaki desteklerinden dolayı Yalçıntaş'a teşekkür etti.