Erzurum'un kültür mirasının önemli iki eseri; Murat Paşa Camisi ve Hamamı, zaman içerisinde oluşmuş kötü yapılaşmadan kurtarılacak. Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, bu iki tarihi eser için önce kamulaştırma, ardından çevre düzenleme çalışması yapılacağını bildirdi. Kamulaştırma için ayrılan bütçe 1.1 milyon lira. Belediye Başkanı Korkut, bu rakamın yükselebileceğini belirtti. Çevre düzenlemesi içinde ayrı bir bütçe çalışması yapılacak.
TARİH MİRASI
Lala Paşa Camisinin ardından Erzurum'daki ikinci Osmanlı Camisi olan Murat Paşa Camisi ve yanında bulunan Murat Paşa Hamamı, Yakutiye Belediyesi tarafından başlatılan çalışma ile gün yüzüne çıkartılıyor. Bugüne kadar yaptığı çalışmalar ile adeta Erzurum kültür mirasının hamisi olan Belediye Başkanı Ali Korkut, iki tarihi eser için daha çalışma başlattı. Kamulaştırma çalışmaları başlayan Murat Paşa Camisi ve Hamamını çevreleyen kötü yapılaşmanın 1 yıl içerisinde temizlenerek eserlerin gün yüzüne çıkarılması planlanıyor. Yeni bir tarihi eserin gün yüzüne çıkarılmasının heyecanını yaşayan Belediye Başkanı Ali Korkut, "Erzurum tarihi ve kültür mirasıyla bütünleşmelidir" diyor.
Kültür mirasının korunması ve yarınlara taşınması için önce çevresinin kötü yapılaşmadan temizlenmesi gerektiğini vurgulayan Korkut, "Erzurum merkezini oluşturan çekirdek şehir sınırlarında 300'ü aşkın tarihi eser bulunuyor. Maalesef bu eserlerin büyük bir bölümünden Erzurum halkının dahi haberi yok. Yanından geçerken görmediğimiz eserler var bu şehirde. Bu anlayışın değişmesi gerekiyor. Bunun için önce eseri ortaya çıkaracaksınız, çevresini açacaksınız ve sonra burada nadide bir eser var diyeceksiniz. Bu emek gerektiriyor.
Bu eserlerimizden ikisi de Murat Paşa Camisi ve Hamamı. İki tarihi kıymetin gün yüzüne çıkması için çalışma başlattık. Kamulaştırmanın ardından çevre düzenlemesi yapacağız. Erzurum tarihi mirasıyla yönlenecek, ekonomisini yönlendiren şehir olacaktır" şeklinde konuştu.
Murat Paşa Camisi ve Hamamını çevreleyen alanda 2 apartman, 2 arsa, 3 dükkan yer alıyor. Belediye tarafından tespit edilen kamulaştırma bedeli 887 bin lira tutuyor. Bu değerin 1,1 milyon lirayı bulması bekleniyor.
MURAT PAŞA CAMİSİ TARİHÇESİ
Şehir merkezinde, bulunduğu mahalleye adını veren Murat Paşa Camisi, yanındaki hamamla birlikte sur kapılarından Erzincan Kapısı civarındadır. Kitabesine göre 1573 tarihinde Sadrazam Kuyucu Murat Paşa tarafından yaptırılmıştır. Lala Paşa Camisi’nden sonra Erzurum’daki ikinci Osmanlı camisidir. Yapı plan ve mimarı bakımından, şehrin kendisinden sonra inşa edilen tek kubbeli camilerine bir model oluşturmuştur. Caminin minaresi, doğusundaki Ahmediye Medresesi’nin minaresi ile ortaktır. Minare yakın zamanlarda onarılmıştır.
Hamamla ilgili önemli bir vakıa
Murat Paşa Mahallesinde bulunan Murat Paşa Camisi, Sultan II.Selim zamanında Sadrazam Murat paşa tarafından yaptırıldığı günlerde: Zaman zaman yaptırdığı caminin inşaatını gezmeye gelen Murat Paşa’nın bir gelişinde, inşaat’ta çalışan işçilerden biri dikkatini çeker. Bu işçi aşağıdan kocaman bir taşı kucaklamakta o taşla iskeleye tırmanmakta, yukarı çıktıktan sonra kısa bir duraklamayı müteakip ayni taşı aşağıya indirmektedir, bu olay bir iki defa tekrarlanınca çok sert bir mizaca sahip olan Paşa işçi’yi yanına getirterek nedenini sorar. İşçi kısa bir tereddüt geçirir fakat canının tehlikede olduğunu fark ederek nedenini anlatır: “Efendim sabah uyandığımda yıkanmam gerekiyordu, ancak evimde su olmadığı için yıkanamadım, işe öyle geldim. Çalışmak zorundayım, evde çocuklarım nafaka bekliyor, ancak caminin duvarına bu durumda tek bir taş dahi koymak da içime sinmiyor, o nedenle taşı indirip çıkararak yevmiyemi hak etmeye çalışıyorum der. Paşa durur düşünür ve kızacağına “Biz eksik iş yapıyoruz “ diyerek cami inşaatını durdurur, cami inşaatında çalışan işçilerin yıkanması için camiye vakfiye olarak şu andaki hamamın önce yapılmasını emreder. İşte bu hamam o hamamdır.”