AVCI ZAFERİN ÖNEMİNE DEĞİNDİ
İhlas Koleji öğretmenleri, idarecileri ve öğrencilerinin katıldığı kutlama, İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başladı. Mehmet Akif Ersoy'un Çanakkale Şehitlerine yazmış olduğu şiirin okunmasıyla devam eden programda Ezineli Yahya çavuşun torunu Dr. Halil Ersin Avcı duygularını ve zaferle ilgili tarihi bilgiler anlattı.
KİLİTBAHİR VE ÖNEMİ
Binlerce şehit verilen Kilitbahir bölgesinin Türkiye tarihi açısından önemini vurgulayan Ersin Avcı: "İtilaf Devletleri'nin İstanbul'a ulaşmak için geçmeleri gereken ilk yer Kilitbahir Kalesiydi. İtilaf Devletleri Kilitbahir Bölgesini geçebilseydi savaş kaybedilebilirdi. Özellikle Nusret Mayın Gemisi'nin döşediği mayınlar, bölgedeki savunmayı çok güçlendirdi. Osmanlı Devleti savaştan önce aldığı top bataryalarını akıllıca kullanmıştır" dedi.
Halil Ersin Avcı, "Çanakkale Abidesi şehitlerin bedeni üzerine yapılmıştır" diyerek Çanakkale Abidesinin her zaman Çanakkale Savaşını hatırlatacağını ve her Türk vatandaşının burayı görmesi gerektiğini söyledi.
YAŞATMAK İÇİN YAŞAMLARINI FEDA EDENLER
Avcı, "Çanakkale Savaşları, yaşatmak için, yaşamlarına son verenlerin savaşıdır. Çanakkale Savaşlarının ve orada canlarını veren şehitlerimizin ne için fedakârlıkta bulunduklarının tam olarak anlaşılması, orada ortaya konan birlik ve beraberlik ruhunun, yani Çanakkale ruhunun milletimizin benliğinden hiçbir zaman çıkmamasını diliyorum" dedi.
BU ZAFER HİKAYE DEĞİL
Yıllar geçtikçe çok fazla şeyin değişmediğini sadece ihtiyaçların değiştiğini söyleyen Avcı: "Bu sebeple ki sağlam barış köprüleri, sağlam tarihi olaylar üzerine kurulmazsa çöker. Sizlere Ezineli Yahya Çavuş'ları, Seyit Onbaşıları anlatabilirim ama bunları hikaye olarak değil, hakikat olarak görmeniz gerekli, ayrıca sevdiğimiz şeylerden uykularımızdan vazgeçemezsek olumlu bir sonucun veya bir başarının gelmesi söz konusu olmayacaktır" şeklinde konuştu. Avcı konuşmasını öğrencilere tavsiye niteliğindeki"Bireysel kalitenizi, bireysel yeteneklerinizi harekete geçirerek toplum başarısını yakalayabilirsiniz" sözleriyle bitirdi.
Program, 18 Mart Çanakkale Zaferi'ni anlatan slayt gösterimi ve şiirlerin ardından, Emekli Kurmay Albay Ziya Burcuoğlu'nun kısa konuşmasıyla devam etti. Burcuoğlu, 18 Mart'ın ayrı bir özelliği olduğunu; taktik, stratejik ve ekonomik anlamda değerlendirildiğinde daha anlam kazandığını belirtti. 18 Mart zaferi Mehmetçiğin ölürsem şehid, kalırsam gaziyim inancıyla kazanıldığını" söyledi. Program sonunda öğrenciler konuşmacılara çiçek takdim ettiler.
Etkinlik, İhlas Koleji öğrencilerinin hazırlamış oldukları resim serginin gezilmesiyle son buldu.