Veriler içaçıcı değil
Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği verilerine göre, 2007 yılında Temmuz ayı sonuna kadar 568 işyeri kapanırken, 692 işyeri de açıldı. EESOB Başkanı Fırat, yeni hükümetten beklentilerine değinerek, esnaf kesimin ekonomi açısından önemine vurgu yaptı.
Esnafın önemli sıkıntıları olduğunu belirten Fırat, ‘Erzurum da 2007 yılı verilerimize göre Ocak 2007 tarihi ile Temmuz 2007 tarihleri arasında 568 işyeri kapanırken, 692 işyeri açıldı. İş bulamayan vatandaşların işyeri kurmaya yönelmesi de konuyla ilgili önemli bir durum olarak karışımıza çıkıyor. Kapanan işyerlerinin büyük çoğunluğu yaz sezonundaki durgunluktan dolayı kapanıyor. Alım gücü düşüklüğü bu konuda önemli bir faktör. Halkın alım gücünün düşük olması doğrudan esnafa olumsuzluk olarak yansıyor. Hükümetin ayrıca alım gücünün düzeltilmesine yönelik kararlar almasını istiyoruz. Piyasalardaki durgunluk kredi taleplerini önemli ölçüde artırmış, piyasalarda tahsilat soru oluşmasına neden olmuştur.” dedi.
AÇILAN İŞYERLERİ DEĞERLENDİRMESİ
İşi olmayan, köyünde istenilen üretimi gerçekleştiremeyenlerin esnaflık mesleğine yöneldiğini belirten Fırat, “Bu konuda hiç bir deneyimi olmayan kişilerin, esnaflık yaptığına tanık oluyoruz. Daha sonra işyeri kapanmaları ve iflaslar artıyor. Esnaflık sanıldığı kadar kolay bir meslek değil ve çekirdekten yetiştirilmeyi esas alınması gerekiyor. İyi bir esnaf halkla ilişkiler prensibine önem vererek, bu işi satış aşamasından itibaren tüm yönleriyle öğrenmeli daha sonra işyeri açmalıdır. Bu işi baba mesleği olarak öğrenenlerin daha başarılı olduğunu görüyoruz. Bundan dolayı, Erzurum’da açılan ve kapanan işyeri sayısı, ekonomik göstergelerle ilgili tam bir belirleyici olamıyor, esnaflık son dönemlerde işsizlerin yöneldiği bir meslek haline geldi” dedi.
ESNAF DAHA ÇOK DESTEKLENMELİ
Yeni hükümetten beklentilerine de değinen belirten Fırat, “Esnaf kredileri ile ilgili düzenlemeler geciktirilmeden yapılabilmelidir. Kredi limiti artırılarak, vade uzatılmalıdır. Bu yöndeki düzenlemelerin seçim sonrasına bırakıldığı açıklanmıştı” dedi.
Hükümetin özelleştirmeye ağırlık vermesi gerektiğini de belirten Fırat, “Ekonominin düzlüğe çıkması açısından özelleştirme çok önemli, özelleştirilen kurumlar değerinde satılmalı ve ehil kişilere verilmelidir. Bu konuda kamunun elinde bulunan lokal, misafir hane ve kafe tarzı işletmeler küçük esnafa büyük darbeler vuruyor. Özelleştirme daha rasyonel yapılmalıdır”