SUNUM: Bu hafta Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar’la Erzurum’un zirvesini ifade eden Palandöken’i konuştuk. Palandöken’in mevcut konumu, vizyonu, hedefleri ve 2023 Türkiye’sindeki yerini Bulutlar’la sorguladık. Samimi bir ortamda geçen söyleşide Bulutlar’ı vaatleriyle yüzleştirdik. Palandöken’in tasvir ve tarifiyle, Erzurum’daki algısı üzerinde durduk.
Palandöken Belediye Başkanı Bulutlar, kendi ilçesinde hizmet eksenli 4 yıllık siyasi serüvenini aktardı, önceliklerini, hizmet ufkunu ve gerçekleştirdiklerini aktardı. Palandöken’in kırmızı çizgilerini hassas ifadelerle belirten Bulutlar Palandöken’in hayallerini bizimle paylaştı.
2014 yerel seçimlerinde yeniden aday olmayı düşündüğünü kaydeden Başkan Bulutlar’ın söyleşideki en önemli vurgularından birini, seçim öncesi verdiği tüm sözleri yerine getirmesi oluşturdu. ‘Ne söylediysem yaptım’ diyen Bulutlar, Palandöken ve erzurum kamuoyuna ilk kez ERZURUM gazetesi aracılığıyla bir mesaj göndererek 2013’te Nikah Sarayı ve Huzurevi yatırımlarını hayata geçireceğini dile getirdi.
Söyleşinin önemli bir diğer vurgulu unsuru imar üstüneydi. Başkan Bulutlar Palandöken’in planlı bir ilçe olması yolunda, imar konusunda hiçbir taviz vermediğini, bu kapsamda ilçede bundan böyle bodrum katı yapımına izin verilmeyeceğini kaydetti. Söyleşi sonunda Bulutlar oldukça beliğ ve berceste bir üslupla hayalindeki Palandöken’i iki kelimeyle özetledi: ‘Yeşil Palandöken..’
Palandöken Belediye Başkanı Bulutlar7la gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi siz Erzurum okurlarıyla paylaşıyor, Palandöken’de Bulutlarla yaptığımız ufuk turuna katılacağınıza inanıyoruz.
MAHMUT AKDAĞ
BULUTLAR’LA PALANDÖKEN’DE UFUK TURU
AKDAĞ:Palandöken Belediyesinin adı, Erzurum’un kış sporlarında dünyadaki yeri ile özdeş. Dünya kış turizm ve spor tesisleri literatüründe Palandöken ilçesi ve Palandöken vurgusu var. Bu size özel bir sorumluluk ve hassasiyet yüklüyor mu?
PALANDÖKEN STANDARTI YÜKSEK BİR İLÇE
BULUTLAR: Elbette…Palandöken ilçesi standardı yüksek bir ilçe. Mesela örnek vereyim Ankara Merkezdeki bir ilçe belediyesinden üst seviyede. Alanya, Marmaris birse bir ikiyiz. Kendiliğinden özel bir statüsü var. Kanunların verdiği özel bir statü. Bu da nedir? Kış Turizminin bölgemizde olması. Dolayısıyla biz belediyecilik hizmetlerinin standardını yükseltmemiz lazım. Bu neyle olur. ?
‘BENİM BİR HEDEFİM VAR..
AKDAĞ: Bir yerde Palandöken’in ufku..
BULUTLAR: Evet…Benim bir hedefim var. Palandökenin yeşil bir palandöken olarak anılmasını sağlamak. Belediyecilik yönünden 20 sene başlangıç noktasına geri dönersek 25 seneyi buluyor. 2009 yerel seçimlerine kadar Palandöken ilçesinde toplam olarak yeşil alan çalışması 123 dönüm. Biz göreve geldikten sonra 60 dönüm yaptık. Önümüzdeki seneye 80 dönüme çıkaracağız. Türkiye standardı yüzde 6. Biz şu anda yüzde 7’deyiz. Buranın yeşil bir Palandöken olarak anılması için hedefteki rakam yüzde 10’dur. Biz şu anda yüzde 10’u yakalamaya çalışıyoruz. Palandöken’de çocuk oyan alanlarının hiçbirinde demir aksamı olmayacak. Turizm bölgesinden bahsediyoruz. Standardını yükselteceksin. Bu neyle oluyor? Yeşil alanıyla, yollarıyla, çevre düzenlemesiyle, parklarıyla, rekreasyon alanlarıyla, sporcu yetiştirmeyle oluyor. Bir kere burası bir dinlenme alanı. Yani bir Yakutiye gibi değil. Dikkat ederseniz burada oturanlar genelde emeklilerdir, çalışanlardır. Bunlara yönelik sosyal donatıların çok olması lazım. Biz Palandöken ilçesinin standardını o kadar yükselttik ki, Camilerin temizlenmesi üstlendik. Bu turizm alanında fevkalade önemlidir. Şu anda biz senede iki defa tepeden tırnağa camilerin temizliğini yapıyoruz. Bugün Cuma’yı ilçem dışında bir camide kıldım. Yaptığım işin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördüm. İlçemde bir bayan tuvaleti yoktu. Biz şuanda 25 tane modern tuvalet yaptık. Mahalle olan köylerimizin birçoğunda tuvalet yoktu. Bir çoğunu tuvalet yaptık. Okul bahçelerini asfalta kavuşturduk, camilerimizin çevre düzenlemesini yaptık.
PALANDÖKEN’İN ÖZELLEŞTİRİLMESİ
AKDAĞ: Palandöken kış turizm tesislerinin özelleştirilmesi konusunda tespit ve yorumlarınız nedir, belediye olarak imkanınız olsa idi veya varsa, bu tesisleri siz belediye adına işletmek ister miydiniz?..
BULUTLAR:Biz özelleştirmenin faydalı olacağını düşünüyoruz. Tesisler eğer belediyeler tarafından işletilecekse, buna en uygun belediye büyükşehirdir. Bana bedava verseler, hayır olmaz derim. Çünkü bunu çalıştırabilecek mali destekten tutunda kalifiye elemanına varıncaya kadar ilçe belediyesinin üstesinden gelmesi mümkün değildir.
BÜYÜKŞEHİR YASASI
AKDAĞ:Yeni çıkan Büyükşehir yasası size hangi görevleri yükledi, yasanın getirileri ne olacak?
BULUTLAR: Büyükşehir yasası yerinde yönetim, yerelde yönetimin yetkilerinin artırılması şeklinde algılamak lazım. Bu da şehirler açısından ciddi manada faydalı. Tabi bunun kullanıcısı da önemli. Bu da çok önemli. İnşallah iyi olur. Genel manada baktığınız zaman Büyükşehir Yasası, hizmetlerin daha aktif, daha hızlı, daha verimli, ve daha adil bir şekilde dağıtımında ciddi manada öncülük yapacak. Çünkü Belediye meclis üyeleri gelecek. Buradaki görevi bittikten sonra tekrar ilçesine dönecek. İlçesinde bulunacak. İl Genel Meclis üyeleri gibi burada oturmayacak. İlçe belediye başkanı Ankara’larda feryat etmeyecek. Gelip belediye meclisinde yatırımları için gerekli bütçesinin geçmesini sağlayacak, mücadele edecek. Dolayısıyla ben Büyükşehir Yasası’nın çok faydalı görüyorum. İlçe belediyeleri mevcut sistemini koruyor. Sadece yüzde 2’lik paylarımız yüzde 4’e çıkacak. Bunun dışında merkez ilçe belediyelerine olumlu yansıması yok. Sonradan eksiklikler, sıkıntılar görülüp genelgelerle, yönetmeliklerle bir düzenleme olursa ki, ben olacağını düşünüyorum. O zaman merkez ilçe belediyelerine daha olumlu yansıması olacaktır.
VERDİĞİM SÖZLERİ TUTTUM
AKDAĞ:Seçim arifesinde hedeflediğiniz ya da vaat ettiğiniz hizmetlerin ne kadarını gerçekleştirebildiniz, gerçekleştiremediğiniz vaad veya hizmet var mı, varsa hangi engellerle karşı karşıya kaldınız?
BULUTLAR: Ben verdiğim sözlerin hepsini çok şükür yerine getirdim. 5 sözüm vardı bunların hepsini de yerine getirdim. Birincisi “Üç aylık asfalt dökmeyeceğim. Standartlara uygun en az 5 yıl garantili modifiye asfalt dökeceğim.” dedim Şuanda ilçemde bütün mahallelerde modifiye asfalt yüzde 90 oranında gerçekleşmiştir. İkincisi kurumsal yapıyı oluşturmaktı. Kalifiye eleman noktasında, araç gereç noktasında ciddi manada atılımlar yapacağız, güçlendireceğiz ve personelin her ay muntazam maaşları ödenecek, ikramiyeleri ödenecek, geçmişteki alacakları da en kısa zamanda ödenecek” demiştik. Bu sözümüzü de yerine getirdik. Üçüncüsü “apartman arasındaki boşlukları satmayacağız” dedik. Yenişehir’de böyle bir sorun vardı. Bu anlamda hiçbir yeri satmadım. Toplumun hizmetine kazandırdım. Çocuk oyun alanları, gençlerle ilgili spor alanları, yetişkinler için dinlenme alanı olarak dizayn ettik. Dördüncüsü, halk günü toplantılarını gerçekleştirmek, Bunu da muntazaman yaptık! Beşinci ve sonuncusu da, Mali disiplini sağlayacağımıza dair verdiğimiz sözdü ki… Bunu da dört başı mamur yerine getirdik.
BODRUM KATINA İZİN YOK
AKDAĞ:İmar konusunda özel bir hassasiyetiniz var, sorumluluk alanınızda hangi imar yanlışlıklarını belirlediniz ve bunları düzeltme noktasında ne yaptınız?
BULUTLAR:Mesela son aldığımız meclis kararını sizinle paylaşayım. Bundan sonra ilçemizde asla bodrum kat olmayacak. Buna fırsat verilmeyecek. Projelerde ona göre yapılıp gelecek. 2013 itibariyle bodrum kat dönemi kapatılmıştır. Bu anlamda İlçemizde 20 yıl önce hatalar yapılmış, şimdi deniyor ki düzelt. Bunu nasıl düzelteyim. Oturanı evinden mi çıkarıyım. Bu mümkün olmayan şeydir. Ama biz kendi dönemimizde imara aykırı bunu da yüzde yüz diyemem ama ciddi manada mücadele yaptığımızı söyleyebilirim. Taviz vermiyoruz. Bu da biliniyor zaten. Şu anda yapı denetim şirketleriyle toplantı yapıyoruz. Bundan sonra yanlış yapan kim olursa cezasını çekecek. Mühendis oturuyor yerinde. Parayı alıp gidip denetim yapmıyor. Denetim yap daha! Arkadaşlara söylüyorum, biraz diplomanıza saygı gösterin. Hata yapanı affetmeyeceğiz. Biz bu anlamda biraz daha sert ve radikal düşünmek zorundayız.
PALANDÖKEN’İN EKSİĞİ
AKDAĞ: Sizce Palandöken’in temel eksiği nedir?
BULUTLAR:Şuanda Palandöken’de kentsel dönüşümde mesafe kat etmemiz lazım. Jandarma bölgeden itibaren doğuya taraf olan bölgede Kayak yolu da dahil 70 bin nüfuslu. Kayakyolu biraz bizim dönemimizde nefes aldırmanın gayreti içerisinde olduk. Yunus Emre olsun, Kazım Yurdalan olsun, Abdurrahman Gazi olsun, buralarda ciddi bir kentsel dönüşüme ihtiyaç var.
AKDAĞ MEDARI İFTİHARIMIZDIR
AKDAĞ: Sayın Bakanımızın revizyon kapsamında görevden alınmasını nasıl değerlendiriyorsunuz
BULUTLAR: Bakanımız Türkiye’de gelmiş geçmiş en başarılı bakanlardan birisidir. Şehrimizin de medarı iftiharıdır. Gerçekten hepimiz üzüldük. Erzurum için bir kayıptır. Ama netice itibariyle Başbakanımızın tasarrufunda olan bir iş. Belki de inşallah onun için hayırlı olur ve daha iyi görevler verilir. Temennim o benim. Bakanımız daha iyi görevlere, daha üst görevlere layıktır. İnşallah böyle olur. Çok büyük başarılara imza attı. Mesela en önemli hizmetini söyleyeyim. Hastanelerin birleştirilmesi ve eczanelerdeki kuyruklar bizim için yüz karasıydı onları kaldırdı. Bugün herkes istediği hastanede tedavi oluyor ve ilaçlarını alıyor. Bu en büyük devrimdir.
NİKAH SARAYI VE HUZUREVİ PROJESİ YOLDA
AKDAĞ: Görevinizde kalan sürede yapmayı planladığınız, rutin belediye hizmetleri dışındaki, yatırım var mı? Yatırımları hayata geçirmede Büyükşehir’den destek alıyor musunuz? Ya da Büyükşehir ile Palandöken arasında mükemmel bir uyumdan söz edilebilir mi?
BULUTLAR:Kültür Merkezi ve 500 kişilik Kapalı Spor Salonu bitti sayılır. Hanımlar Çarşısı’nın açılışını Kültür Merkezi’nin açılışıyla beraber yapacağız inşallah. İki tanede çok çok önemli projemiz var. Nikah sarayı ve Huzurevi ilçemize kazandıracağız. Nikah Sarayı Türkiye çapında olacak. Biraz ipucu vereyim. Öyle Bir Nikah sarayı yaptıracağız ki, 500 lirayada nikah kıyılacak, 1500 liraya da nikah kıyılacak, 5 bin lirayada nikah kıyılacak. Vatandaşımız hangisini isterse. O sarayın içinde kuyumcudan tut çiçekçisine varıncaya kadar her şey olacak. Bu şehre son derece modern bir nikah sarayı kazandıracağız. Bu şehrin buna ihtiyacı var.
Bugüne kadar Büyükşehir’den destek alarak bir yatırım yapmış değiliz. Hep kendi kaynaklarımızla, kaynak geliştirerek, çalışarak, çabalayarak yatırımlarımızı hayata geçiriyoruz.
Netice itibariyle Büyükşehirle görüş alış verişinde bulunuyoruz. Zaman zaman fikir ayrılığımız oluyor. Ben kendi belediyemde de yeri geliyor fikir ayrılığı oluyor. Büyükşehirle de fikir ayrılığımız zaman zaman oluyor. Bu da normal.
HER GÜN UYKULARIM KAÇIYOR
AKDAĞ: Sayın Başkan, Belediye Başkanının bizim milli izanımızdaki karşılığı Şehir eminliği.. Siz geceleri rahat uyuyabiliyor musunuz? Ya da uykularınızı kaçıran olaylar oluyor mu?
AKDAĞ: Hergün. Çok hassasım yapım bu. Vatandaşımızın taleplerini yerine getiremediğim zaman çok üzülüyorum. Uykularım kaçıyor. Rahat bir uykum hiç olmadı diyebilirim. Artık bayanlar geliyor, kocalarına iş istiyor. Ne yapacaksın, nasıl uyuyacaksın? Elbette rahat bir uyku olmuyor. “Evde ekmek yok” diyor, “çocuğu okula gönderemedim bugün” diyor. Üzülüyoruz, uyuyamıyoruz, uyuyamayız da…
ERZURUM DEĞERLERİYLE ÖZELLİKLİ BİR ŞEHİR
AKDAĞ: Sosyal faaliyetler babında Palandöken’in vizyonu nedir?
BULUTLAR: Allah’a şükür çok var. Bu şehir mübarek bir şehir, manevi dinamikleri olan bir şehir. Dolayısıyla sosyal faaliyetlerimizi bu şehre yakışır şekilde gerçekleştiriyoruz. Her ne kadar Turizm şehri olsak da kendi değerlerimizi, kendi inançlarımızı, örf ve adetlerimizi, bertaraf etmeden yaşatmak suretiyle sosyal hizmetlerimiz oluyor. İşte bir tane dergi çıkarıyoruz. Bu şehri şehir yapan manevi dinamiklerini bizden sonra gelen nesillere aktarmak için böyle bir çalışma başlattık. Şu anda 4’üncü sayısını çıkardık. Bu şehrin kendisine öz bir takvimini çıkardık. Gurbetteki dadaşlardan, dergi ve takvim teşekkürü çok alıyoruz. Sağ olsunlar. Ramazanı karşılama programı düzenliyoruz. Ayrıca Ramazan gecelerimiz, Ramazanda iftar çadırlarımız var. Mesela geçen yıl 30 bin kişi iftar çadırlarımızda iftar etti. Ayda 30 bine yakın ekmek dağıtıyoruz. İhtiyaç sahiplerine sürekli desteklerimiz oluyor. Gençlerimizi okutuyoruz. Her evlenen kişiye Kur’an-ı Kerim ve Bayrak hediye ediyoruz. Cenaze evlerine yemek gönderiyoruz. İlçemde ne kadar cenaze evi varsa tamamına yemek gönderiyoruz. Muharrem ayında 25 noktada Aşure ikramında bulunduk. Ben bu arada aşureme bir parantez açmak istiyorum. Bu yaşıma kadar ben böyle lezzetli bir aşure yemedim. Hala tadı damağımda diyebilirim.
YEŞİL PALANDÖKEN HAYALİ
AKDAĞ: Hayalinizdeki Palandöken ilçesinin fotoğrafı nedir?
BULUTLAR: Dedim ya Yeşil Palandöken olarak anılmak. Kayakyolu’nda engelliler parkı yaptık. Bu yıl açılışını yapacağımız Kültür Merkezi’nin önüne bir rekreasyon alanı yapıyoruz ki çok kapsamlı bir çalışma oluyor. Bu bölgeye ne bir park, nede bir sosyal donatı yapılmamıştı. Bugüne kadar 45 milyon TL yatırım yaptık. Bizim dönemimizde en çok yatırım alan bölgede bu bölge oldu.
ADAYIM
AKDAĞ: Gelecek yıl yapılacak olan seçimlerde yeniden aday olacak mısınız?
BULUTLAR:Verdiğim sözlerin tamamını yerine getirdim. Yani şuanda düşünüyorum.