ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum’da FETÖ operasyonu
Erzurum’da FETÖ operasyonu
Tortumspor için ‘BAL’ hazırlığı
Tortumspor için ‘BAL’ hazırlığı
Oltu’da altyapı seferberliği
Oltu’da altyapı seferberliği
Erzurum’da Gaziler günü kutlandı
Erzurum’da Gaziler günü kutlandı
Ambulans helikopter imdada yetişti
Ambulans helikopter imdada yetişti
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
26 Şubat 2009 Perşembe - 01:14

Vatandaşa “Açık Süt” Uyarısı

Gıda Mühendisi Doç. Dr. Mustafa Şengül, açık süt tüketilmemesi konusunda vatandaşlara uyarıda bulundu.

Vatandaşa “Açık Süt” Uyarısı

Açık olarak satılan sütün, mikrobiyolojik açıdan tehlikeli olduğunu söyleyen Şengül, özellikle gıda zehirlenmelerinde açıkta satılan sütlerin büyük rol oynadığını belirtti.
Açık sütlerin E. Coli ve S. Aureus gibi mikroorganizmalar açısından zengin olduğunu, bu nedenle de kaynatılması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Mustafa Şengül, “Açıkta satılan sütleri kaynatarak tüketmek önemlidir. Ancak kaynatılan sütün de, besleyicilik özelliğini yitirdiği bilinen bir gerçektir. Bu nedenle sütü açık olarak değil de, pastorize şeklinde tüketmek gerekir” dedi. Açıkta satılan sütlerin yağ açısından fakir olduğuna dikkati çeken Şengül, yağdan arındırılan sütün, bu aşamadan sonra sudan farkının kalmadığını kaydetti. Türkiye genelinde tüketilen ve açıkta satılan süt oranının yüzde 25 olduğunu anlatan Şengül, Erzurum’da ise bu oranın yüzde 15 olduğunu bildirdi.
SÜT VE HİJYEN
Başta Brucella olmak üzere, tüberküloz, tifo, paratifo, şap, şarbon ve sarılık gibi hastalık etkenlerinin, açık sütlerden insana kolaylıkla geçebildiğini kaydeden Gıda Mühendisi Doç. Dr. Mustafa Şengül, bu mikroorganizmaların, ileride çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğini dile getirdi. Türkiye’de ve Erzurum’da zaten az olan süt tüketiminin, bir de sağlıksız yollarla gerçekleştirildiğini anlatan Şengül, “Ülkemizde tüketilen sütün önemli bir bölümünü açık süt oluşturuyor. Bu hem ülkemizin yarınları için, hem de toplum sağlığı için bir tehlikedir” diye konuştu.
Tüketilecek olan sütün mutlaka kaynatılması, pastorize edilmesi ya da uzun ömürlü süt kullanılması gerektiğini kaydeden Mustafa Şengül, “Sütü 95 derece 15 dakika boyunca kaynatmak mikropların tamamını öldürmeyebilir. Kaynatmakla sütün içindeki besin öğelerinde yüzde 100’e varan oranlarda azalma meydana gelir. Açık sütün tüketilmesi, mikrobiyolojik açıdan ve sütün değeri açısından uygun değildir” şeklinde konuştu.
SÜT TÜKETİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Açıkta süt satışı ve açık süt tüketimiyle ilgili olarak acilen tedbir alınması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Mustafa Şengül, günümüzde halen sokakta süt satan esnafın bulunduğuna dikkati çekerek, caydırıcı cezalarla bu türlü tüketimin önüne geçilebileceğini ifade etti. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda yürüttükleri ortak bir çalışma bulunduğunu anımsatan Doç. Dr. Mustafa Şengül, açıkta satılan ve tüketilen sütün sağlık açısından neden olacağı zararların artık bilimsel bir gerçek olduğunu kaydederek, bu konuda önleyici tedbirlerin en kası zamanda alınmasını arzu ettiklerini sözlerine ekledi.
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sağlıkta Gelir Dağılımı Sorunu
Türk Sağlık-Sen Erzurum Şube Başkanı Atilla Soylu“ Hekim dışı personellerden ...
BEAH’tan Çağdaş Uygulama
Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi (BEAH), resmi internet adresinde ...
Küresel Isınma Bir Senaryo mu?
ERZURUM gazetesi Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mühendislik Fakültesi ...
 
Kar’ın Çilesi kadar Keyfi de Var
Erzurum'da Cumartesi günü akşam saatlerinden itibaren etkili olan yoğun ...
TUS’ta Başvuru Süreci
Tıpta Uzmanlık Sınavı'nın ilkbahar dönemine başvurular 23 Şubat-4 Mart ...
Hastaların Yarısı Doktorlardan Yakınıyor
Sağlık Bakanlığının 2008 yılına ilişkin hasta hakları hizmetleri ile ...
 
Kılkıl’ın Tesbih Merakı
Erzurum Ticaret ve sanayi odası eski Meclis başkanlarından işadamı Namık ...
Sigara Yasağında 2. Adım
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sigara yasağı konusunda 19 Temmuz'da ikinci ...
Rüstempaşa’da “Sağlıklı” uygulama
Halk arasında ‘Taşhan’ olarak bilinen Rüstempaşa Kervansarayı’nda, bundan ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İstemihan Bulutlar
İstemihan Bulutlar
Teknolojide yoksanız bilin ki yok olacaksınız!
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yalan Haber Terörüne Son Verilmeli!
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Teknoloji Çöplüğüne Dönüşen Evlerimiz: Milli Servetimizi İsraf Ediyoruz!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Gelin şu “Stresten” kurtululalım
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurumspor: Dağların Takımı, Vadiye Düşmesin!
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Yavuz Değirmenci’den Türkü Tadında Şiirler
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva