Erzurum’daki içme suyu tartışmaları, internet ortamına taşındı. İçme suyunda fenol bulunduğunu öne süren Çevre Sorunları Araştırma Merkezi’nin eski Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuhi Demircioğlu’nun, aleyhinde açılan davayı kazanmasının ardından gözler Büyükşehir Belediyesi’ne çevrilirken, Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) Genel Müdürü Remzi Ertek, açıklamasını internet ortamından yaptı. İnternette binlerce üyesi bulunan
erzurum-haber@yahoogroups.com,
erzurumlular@yahoogroups.com,
erzurumluyum@yahoogroups.com,
ataturkuniversitesi@yahoogroups.com ve
erzurumpress@yahoo.com.tr isimli gruplara yazılı bir açıklama postalayan ESKİ Genel Müdürü Remzi Ertek, Yrd. Doç. Dr. Nuhi Demircioğlu ile ilgili olarak mahkemenin verdiği kararın, farklı gerekçelere dayandırıldığını kaydetti.
//SU RAPORU
Böyle bir açıklama yapmasının nedenini; “Gazetelerde çıkan ‘Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve ESKİ davayı kaybetti’ türü yazılar bizim aşağıdaki raporu kamuoyu ile paylaşmamızı zorunlu hale getirmiştir.” şeklinde açıklayan Ertek, gruplara mail yoluyla gönderdiği açıklamasında, “Büyükşehir Belediyesi ESKİ Genel Müdürlüğü, baraj suyunda fenol maddesinin varlığını iddia eden Nuhi Demircioğlu hakkında dava açmıştır. Erzurum Asliye Hukuk Mahkemesi, 12 Kasım 2009 tarihli celsesinde suda bulunan bazı parametrelerle birlikte fenol için de bir rapor hazırlanmasını istemiş ve bilirkişi raporu Atatürk Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nde görevli Prof. Dr. E.Y hoca tarafından hazırlanarak mahkemeye sunulmuştur.” ifadelerini kullandı.
//ERTEK, BİLİRKİŞİ RAPORUNA DİKKAT ÇEKTİ
Gruplara gönderdiği açıklamasında Ertek, mahkeme sunulan bilirkişi raporunun fenol ile ilgili kısmın özetine de yer verdi. Ertek, şunları kaydetti: “Fenol ve benzeri maddeler birçok endüstride sıkça kullanılan zehirli kimyasal maddelerdir. Bazı endüstriyel atıksılarda bulunan fenol maddesine içme suyu amaçlı kullanılan doğal sularda ancak endüstriyel bir tesisten atıksılar deşarj edilirse rastlanabilir. Davaya söz konusu bölgede bu türden bir tesisin olmayışı fenolün suda bulunma olasılığını ortadan kaldırmaktadır. (davalının yaptığı) bu tür bir analizin yapılmasında ne gibi ön işlemlerin yapıldığı belirtilmediğinden, analizin güvenilirliği tartışmalı hale gelmektedir. Davacı dosyasından 3 ayrı laboratuarda yapılan analizlerin stdart metotlara göre yapılmış ve herhangi bir bulguya varılmamış olması, fenol tartışmasına son vermiştir. Zaten davalı durumundaki Nuhi Demircioğlu da, mahkemeye sunduğu dosyalarda fenol olmadığını belirtmiştir. Eğer alınan numune alındığı şekliyle ön işlemlerden geçirilmeden analize tabi tutulmuşsa spektrofotometrik yöntem yanlış sonuç verme ihtimali son derece yüksektir. Dolayısıyla ESKİ Genel Müdürlüğü’nün yaptırdığı analizler değerlendirildiğinde; fenol açısından suyun temiz olduğu rahatlıkla söylenebilir.”
“MAHKEME KARARININ DAYANDIRILDIĞI GEREKÇELER
Bilirkişi raporunda her şeyin çok açık olduğunu vurgulayan Remzi Ertek, ESKİ Genel Müdürlüğü olarak; savunmalarında bilirkişinin de belirttiği gibi, yapılan analizlerin güvenilirliğinin olmadığını savunduklarını hatırlatarak, mahkemeden, akredite olmuş Türkiye’nin herhangi bir laboratuarında suyun tekrar analiz edilmesi talebinde bulunduklarını dile getirdi. Ancak mahkemenin bu talep ve kendilerinin suda fenol olmadığına dair açmış oldukları dava yerine, başka gerekçelerle bu sonuca vardığına dikkati çeken ESKİ Genel Müdürü Ertek, “Karara saygılıyız; ancak biz yine de suyu her zaman ve zeminde istenilen akredite edilmiş bir laboratuarda test ettirmeye hazır olduğumuzu kamuoyuna duyururuz.” ifadelerini kullandı.