Tapu Kadastro Erzurum 8. Bölge Müdürü Ali Ataman, TAKBİS ile ilgili çalışmaları değerlendirdi. Tapu kayıtlarının elektronik ortama aktarılması olan TAKBİS projesiyle vatandaşa daha etkin hizmetler sağlandığını belirten Ataman, ileriki dönemlerde gayrimenkullerin internet üzerinden de satılabileceğini ifade etti.
VATANDAŞ ETKİN HİZMET ALACAK
Tapu kayıtlarının elektronik ortama aktarılması olan TAKBİS projesiyle vatandaşa daha etkin hizmetler sağlandığını belirten Ataman, “İleriki dönemlerde gayrimenkullerin internet üzerinden de satılabilecek. 22 bölge müdürlüğü arasında tapu kayıtlarını bilgisayara aktarmakta birinci bölgeyiz. Sistemin tam olarak uygulanması için tüm bölgelerin kayıtlarının elektronik ortama taşınmış olması gerekiyor. Tüm bölgelerin elektronik ortama geçmesi halinde bir tıkla ve herhangi bir masraf olmadan bir şahsın üzerine kayıtlı gayrimenkul ve emlak görülebilecek. 2011’e kadar 22 bölge sisteme geçecek. Sistem bize 250 ile 300 Bin liraya mal oldu” dedi.
Sistemin önemine değinen Ataman, “Toplum hayatını sosyal ve ekonomik anlamda doğrudan etkileyen taşınmaz mal envanterinin yönetiminde karşılaşılan olumsuzlukların giderilmesi ve ülke kaynaklarının yerinde kullanılmasının temini için, temel altlık niteliğindeki mülkiyet bilgilerinin önemi giderek artmakta, bu bilgileri hızlı ve doğru üretmesi, idame ettirmesi, güncelliğini sağlaması gereken Tapu ve Kadastro müdürlüklerine önemli görevler düşmektedir. Genel Müdürlüğümüz, bu görevin bilinciyle, uzun yıllara dayanan araştırma sonuçlarını değerlendirmiş ve sahip olduğu deneyime binaen TAKBİS projesinin realizesine karar vermiştir. TAKBİS, ileri bilgi teknolojileri kullanılarak TKGM hizmetlerinin daha sağlıklı, süratli, güvenilir ve etkin bir şekilde planlanması, yönetilmesi ve faaliyete geçirilmesi, diğer kurum ve kuruluşlara vermekte olduğu mülkiyete ilişkin verilerin daha yaygın bir şekilde kullanımının sağlanmasının ve bu çerçevede tapu ve kadastro çalışmalarının ve bilgilerinin Çok Amaçlı Arazi Bilgi Sistemine TAKBİS’e dönüştürülmesinin amaçlandığı, ürettiği/üreteceği bilgilerin kurum içi kullanım ve kurum dışı diğer kurum ve kuruluşlarla entegreli olarak çoklu kullanıma sunulacağı stratejik bir “e-devlet” projesidir. Mülkiyete dayalı bilgi kullanan tüm kurum ve kuruluşların yasal ve güncel bilgi ihtiyacına tek bir merkezden sağlayacağı için tartışılmaz öneme sahip TAKBİS projesi, Avrupa Birliğine katılım sürecindeki ülkemizin Ulusal Programında da “orta vadede gerçekleştirecek projeler” arasında yer almıştır. TAKBİS’in pilot proje olarak uygulamaya konulmasının temel nedeni kaynak yetersizliği olmakla birlikte; bu tür büyük ölçekli kamu bilişim projelerinin kademeli olarak gerçekleştirilmesinin, ihtiyaçların tam olarak belirlenmesi, analiz edilmesi, tesis edilen sistemin dar bir bölgede uygulamaya konularak teknik şartname belirtilen sistem gereksinimleri ile kapsamlı analiz çalışmaları esnasında ortaya çıkan gereksinimlerin gerçeklenme durumunun görülmesi, ölçülmesi, muhtemel hata-eksiklik-performans değerlendirmelerinin yapılarak bu süreçte değerlendirilmesi ve yaygınlaştırmaya sorunsuz geçiş planlarının hazırlanması açısından da yaşanması gereken önemli bir süreç olarak değerlendirilmiştir” dedi.
Sistemin hayata geçmesiyle vergi kaçakçılığı ve yeşil kart suiistimalinin de önüne geçilmiş olacağına vurgu yapan Ataman, gayrimenkulün gerçek değerinin altında da gösterilemeyeceğini ifade etti.