Sağlık ve dengeli beslenmenin başarılı olmada büyük rol oynadığını belirten İl Sağlık Müdürü Serhat Vançelik, Öğrenci ailelerini konuyla ilgili olarak duyarlı olması gerektiğini söyledi. Vançelik, çocukluk dönemindeki hatalı beslenme alışkanlıklarının, ilerleyen dönemlerde de devam ederek kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve obezite gibi hastalıklar için temel risk faktörü oluşturduğunu belirtti.
‘SÜT TÜKETİN’
Günümüzde bilim ve teknolojinin hızla gelişmesiyle ortaya çıkan yeniliklerin insanlığın hizmetine sunulması, insanların yaşam tarzlarını değiştirdiğine dikkat çeken Vançelik, Çocukların sağlıklı beslenmesi için dört besin grubunda bulunan besinlerden yeterli miktarlarda ve dengeli şekilde tüketmeleri gerektiğini vurguladı. Vançelik, “Süt grubunda yer alan süt, yoğurt; et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, kuru baklagiller; sebze ve meyve grubu ve tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç vb. besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmesine dikkat edilmelidir. Gün boyu fiziksel ve zihinsel performansın en üst düzeyde tutulabilmesi, düzenli olarak ara ve ana öğünlerin tüketilmesi ile mümkündür. Bu nedenle, öğün atlanmaması, besinlerin 3 ana, 2 ara öğünde alınması uygundur.” dedi.
KAHVALTI ŞART
Öğrenciler için en önemli öğünün kahvaltı olduğunu belirten Vançelik, “Gece boyu açlıktan sonra, vücudumuz ve beynimiz güne başlamak için acil olarak enerjiye gereksinim duyduğundan, kahvaltı yapılmadığı takdirde dikkat daha çabuk dağılmakta, baş ağrısı ve yorgunluk oluşmaktadır. Yapılan araştırmalar, iyi kahvaltı yapan öğrencilerin daha başarılı olduklarını ortaya çıkarmıştır. Yeterli enerji ve besin öğelerini sağlayan bir sabah kahvaltısında, peynir ve yumurta, birkaç dilim ekmek, pekmez-tahin, zeytin, domates, yeşilbiber, salatalık, maydanoz veya meyve bulunmalıdır. Çocukların her sabah düzenli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazanmalarına özen gösterilmelidir.” diye konuştu.