VALİLİK BASIN BÜROSU-ERZURUM
ALTIPARMAK’IN DEĞERLENDİRMELERİ
Son iki haftada 7 ilçeye yaptığı gezileri değerlendirdi. Polisevi’nde düzenlenen programda, Hınıs, Karaçoban, Karayazı, Tekman, Oltu, Şenkaya ve Olur’da yaptığı incelemeleri anlatan Vali Altıparmak, gördüklerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Gezisi sırasında bölgede uygulayacakları yol haritasını da belirlediklerini ifade eden Altıparmak, özellikle eğitimdeki eksikliklerin giderilmesine çalışacaklarını bildirdi. Eğitimde il özel idaresinin kaynaklarını kullanarak bölgedeki sorunları çözmeye çalışacaklarını ifade eden Altıparmak, vatandaşların değişik konularındaki problemlerini de dinlediklerini kaydetti.
GÖÇ GERÇEĞİ
İlçe gezileri sırasında vatandaşların özellikle gençlerin köylerini terk etmelerinin önemli bir problem olarak anlatıldığını ifade eden Altıparmak, şunları söyledi: “Bu sorun sadece Erzurum’a ait değil. Bugüne kadar görev yaptığım yerlerde de aynı şikayetler dile getiriliyordu. Bu sıkıntı Avrupa ülkelerinde de var. Bir dergi ülkelerinde konuyla ilgili bir araştırma yapmış. Dergide yayınlanan araştırmada, köylerin terk edildiğini, sadece yaşlıların kaldığını ve artık yaban hayatının geri döndüğü ifade ediliyor. Flora görünmeye başladı, deniyor. Unuttuğumuz bitkiler yeniden görünüyor, diyor. En büyük endişemiz bu yaşlıları nasıl takip edeceğiz, evlerde hastalanır, ölürse nasıl takip edeceğiz, deniyor. Avrupalı olmak için hepimiz gayret etmiyor muyduk, işte tam Avrupalı olmuşuz. Bizim köylerimizde aynısını biz de yaşıyoruz. Gittiğimiz köylerde sadece yaşlılarımız vardı."
HERKES MEMNUN
Erzurum’da gezdiği 7 ilçede görüştüğü her kesimden insanın halinden memnun olduğunu gördüğünü ifade eden Vali Altıparmak, “Bölge gezdiğim yerlerde hiçbir kimsenin, grubun ötekileşmiş, dışlanmış olduğuna şahit olmadım. Herkes memnun. Yurdunun Erzurum’un sahibi olarak rolünü almış. Kendine olan güveni çok yüksek. Hiçbir yerde farklılık görmedim. Erzurum’da endişeye mahal yok. Erzurum kültürünü, Türk kültürünü almış insanların sorunu yok” diye konuştu.
HİZMET KOORDİNASYONU
Şehirdeki bütün kamu kurum ve kuruluşlarının koordineli hareket etmesini önemsediğini de dile getiren Vali Altıparmak, bunun için ortak akıl yönetimine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Altıparmak, "Ortak akıl çalışmalarını başlatacağız. Şehrin ortak akıl yönetimine ihtiyacı var. Bunun için de güvenilir kişilere, kanaat önderlerine ihtiyaç var” dedi.
ÜST KÜLTÜR
Sadece Erzurum’da değil Türkiye’de modern, sanatsal estetik duyguları gelişmiş, eğitimli bir neslin yetişmesi için üst kültür oluşturulmasının gerekliğine de işaret eden Altıparmak, şöyle konuştu: "Türkiye'de üst kültür oluşturulmalı. Sanatta, musiki de mimari de üst kültür oluşturulmalı. Kaçımız ud çalıp, ney üfleyebiliyoruz. Ya da aynı türküleri sonuna kadar bilip söyleyebiliyoruz. Ortak üst kültür aynı zamanda uzlaşı kültürü demektir. Toplum olarak buna ihtiyacımız var. Yetişen yeni nesil öz güveni ve öz saygısı yüksek, hoşgörülü farklı yaşam biçimleri ve kültürleri olduğu gibi kabul etmeli.”
ENFORMASYON BÜROLARI YOK
Erzurum'un en önemli potansiyelinin tarım ve turizm olduğunu ifade eden Altıparmak, "Kentte kış turizmi yapılıyor, yeni insanlar geliyor. Erzurum'a yılda yaklaşık 200 bin kişi gelip, gidiyor. Bu az bir rakam değil. Bunu 'kartopu' gibi düşünün, büyümeye hazır bir kartopu. Bu büyüyecek ama büyütmek için ortak akıl çok önemli. Havaalanında, terminalde, şehir merkezinde enformasyon bürosu var mı? Hangi otelde kalınır, hangi lokantada güzel yemek yerim, hangi güzergahı takip ederek kenti gezebilirim? Var mı böyle bir şey, yok. Harita var mı? Yok. Halbuki orada basit bir şey olsa yeterli olacaktır. Hep kış turizmi konuşulur ama bir gazetecinin ya da seyyahın deneyimine kaç yerde rastladınız? O zaman turizmle ilgili yazılar yazmaya özendireceğiz" dedi.
TANITIMI KİM YAPACAK?
Hafta sonu Uzundere, Tortum ilçelerini gezerek kente döndüğünü ve gördüğü manzaranın eşsiz olduğunu anlatan Vali Altıparmak, “Gelirken gördüğüm manzara bilgisayarda çocukların oynadığı motokroslarda yeralan devasa dağlardan oluşuyor. Muhteşem bir manzara, bunun hangi seyyah yazdı? Bütün bunlar ilimizin potansiyeli. İşlenmemiş potansiyeli. Buraları kim tanıtacak. Valilik mi? Ticaret ve Sanayi Odası mı? O zaman ne lazım. Birlik lazım. Bir arada bu konuda bir birlik kurulmuş ancak fazla bir çalışma yapılamamış. Kemer’de, Manavgat’ta alt yapı oluşturulan birlikler yatırımları yapar, fuarlara götürür. Broşürleri hazırlar. Enformasyon bürosu şehrin görünür yerinde olur. Erzurum’da daha çok yapılacak şey var” diye konuştu.
SOSYAL MEDYA
Basın toplantısında sosyal medyayı kullanımı da gündeme gelen Vali Altıparmak, yazılanları takip ettiğini, bildirilen sorunları çözüme kavuşturduktan sonra ilgilisine geri dönüşler yapıldığını bildirdi. Altıparmak, “Genç kuşak sosyal medyayı yoğun kullanıyor. Onların ne düşündüğünü, ne gördüğünü öğrenmek için takip ediyorum. Direk cevap vermiyorum sadece yazılanları takip ederek sorunları çözdükten sonra ilgiliye ulaşıyoruz. Medya üzerinden sataşmaya cevap vermiyor, o tür tartışmalara girmiyorum” dedi.