İHSAN KUMRU(GHA) - İçişleri Bakanlığı’nın 2005 yılında yürürlüğe soktuğu “İl Özel İdaresi ve Belediye Hizmetlerine Gönüllü Katılım Yönetmeliği”, Erzurum’un Uzundere ilçesinde başarıyla uygulanmaya devam ediliyor. Belediye sınırları dâhilinde yaşayan vatandaşların gönüllü hizmet vermeleri esasına dayanan uygulama sayesinde, belediye hizmetleri son iki yıl içerisinde yepyeni bir vizyon kazandı. Sağlık, eğitim, spor, çevre, park, trafik, itfaiye, kütüphane, kültür, turizm ve sosyal hizmetlerle, yaşlılara, kadınlara, gençlere, çocuklara, engellilere, yoksul ve düşkünlere yönelik olarak verilen hizmetlerde gönüllü katılımcılardan faydalanılmasını öngören yönetmelik çerçevesinde, Uzundere ilçesinde yaşayan 22 vatandaş, “Gönüllü Katılımcı” oldu.
Kendilerine tahsis edilen özel kimlikleriyle günün her saati gönüllü hizmet veren öğrenci ve vatandaşlar, en basit bir altyapı arızasından, yol açma çalışmalarına kadar her türlü faaliyette iletişim, gözlemcilik ve denetim gibi hizmetler veriyor.
Uzundere Belediye Başkanı M. Halis Özsoy, İl Özel İdaresi ve Belediye Hizmetlerine Gönüllü Katılım Yönetmeliği çerçevesinde, ilçede adeta gönüllü hizmet ordusu oluşturduklarını söyledi.
//GÖNÜLLÜ KATILIMCI UYGULAMASI
İlköğretim öğrencilerinden, ilçede ikamet eden esnafa kadar herkesin bu uygulamaya dahil edildiğini kaydeden Başkan Özsoy, “Gönüllü katılımcılarımızı, üstlenebilecekleri ve yerine getirebilecekleri işlere göre tasnif ettik. Kimini ulaşımdan, kimini arızadan, kimini çevreden, kimisini de parklardan sorumlu tuttuk. 2008 yılında uygulamasına başladığımız sistem sayesinde adeta belediyemizin her mahallede bir mensubu ve yöneticisi oldu.” dedi.
Hizmetlere katılan gönüllülerin, ilçede bulundukları her an görev başında olduklarını vurgulayan Uzundere Belediye Başkanı M. Halis Özsoy, “2 yıl önce başlattığımız uygulamayla gönüllü katılımcılarımıza, sorumluluk alanlarıyla birlikte nüfus bilgilerinin bulunduğu birer kimlik verdik. Bu vatandaşlarımız, aldıkları bu resmi kimlikle, yerel yönetim hizmetlerine katılabiliyor; karşılaştıkları en küçük sorun karşısında belediye ve ilgili birimi haberdar ediyorlar. Gönüllü üyelerimiz, hizmetin veriliş sürecini de yine yakından takip ediyorlar. Uygulamaya başlayan çok ender belediyeler arasındayız. Umuyoruz, bu yönetmeliğin uygulanması sürecinde Uzundere model olacaktır.” diye konuştu.
//EKONOMİK GİRİŞİMLER DE ARTIŞ
Gönüllü katılımcılık uygulaması sayesinde ilçenin sosyal ve ekonomik potansiyelinin de çok daha hızlı biçimde değerlendirilmeye başlandığını dile getiren Başkan Özsoy, “Şu anda gönüllü katılımcılarımızdan bazıları, ortak bir çalışma sergileyerek; yöresel ürünler pazarı kurmaya çalışıyorlar. Bunun dışında ilçemizdeki engelli vatandaşlara yönelik olarak belediyemizin verdiği hizmetlerde, yine gönüllü katılımcılarımızın büyük bir rolü oldu.” dedi.
Başkan Özsoy, uygulama hakkında şu örneği de aktardı: “Mesela İhsan Arlı isimli gönüllü katılımcımız, günün büyük bir bölümünü yaşadığı Erikli Mahallesi’nde geçiriyor. Kendisi mahallesinde belediyeyi ilgilendiren her türlü aksaklıktan bizi haberdar ediyor. Bizde soruna anında müdahale ediyoruz.” ifadelerini kullandı.