Bir yıldan daha az cezalarda hakimlerce hapis kararı yerine denetime tabi cezaların verildiğini belirten Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü yetkilileri, “Uyuşturucu madde kullananlar doktorlarca gerek görülmeleri halinde Elazığ’daki Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde tedavi görüyorlar. Aldığı ceza sonrası tedavi görenlerin yüzde 80’i bir daha uyuşturucu madde kullanmıyor” dediler.
UYGULAMA BAŞARI GETİRDİ
Türk Ceza Kanunu’nda yapılan değişiklik sonrası hayata geçirilen Denetimli Serbestlik Yasası’yla bir yıl yada daha az ceza alanlar ilginç cezalar verilmeye başlandı. Yaklaşık 4 yıldır yürürlükte olan uygulamayla, herhangi bir suçtan ceza alanlar hapis yatmak yerine toplum yararına çalışırken uyuşturucu madde kullanan yada satanlar ise denetime tabi tutuluyorlar.
TEDAVİ GÖRDÜLER
TCK’nın 191’inci maddesine göre, kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alan, kabul eden veya bulundurduğu için 1 ila 2 yıl arasında hapis cezasıyla yargılananlara yargıçlar, hapis cezası yerine denetimli serbestlik tedbiri kararları veriyor. Buna göre ilk önce hakkında denetimli serbestlik tedbiri kararı verilen kişilere rehberlik edecek bir uzman görevlendiriliyor. Güvenlik tedbirinin uygulama süresince uzman rehber, kişiyi uyuşturucu veya uyarıcı maddenin zararları konusunda bilgilendirirken, üçer aylık süreler halinde rapor düzenleyerek hakime bilgi veriyor. Hakkında tedavi ve denetimli serbestlik kararı verilen sanıklar, 10 gün içerisinde tam teşekküllü bir sağlık kuruluşuna gönderiliyor. Sağlık kurumunca yapılan tetkik ve muayene sonucu, bağımlı olmayanlar hakkında takip programı hazırlanırken, bağımlı olanlar madde bağımlılığı tedavisi görmek için Elazığ’daki Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne sevk ediliyor. Yaklaşık 1 yıl boyunca tedavi gören sanıklar, böylece madde bağımlılığından kurtuluyorlar.
ESARDAN KURTULDULAR
Erzurum’da hakkında uyuşturucu madde kullanmaktan denetimli serbestlik kararı verilenlerin büyük bölümünün esrar kullanıcı olduğunu belirten Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü yetkilileri, sanıkların gördükleri tedaviyle madde bağımlılığından kurtulduklarını kaydettiler. Denetimli serbestlik olmaması durumunda bu kişilerin hapis cezasını çekmek zorunda kalacaklarını ifade eden yetkililer, “Maddi durumu iyi olmadığı için, çevresel nedenlerle ve eğitim seviyesinin düşük olması gibi nedenlerle uyuşturucu madde kullananlar, bu düzenlemeyle hapiste yatmak yerine tedavi imkanı buluyorlar. Son bir yıl içerisinde uyuşturucu bağımlılığı ilgili yaklaşık 90 dosya sonlandırıldı. Bu kişilerin yüzde 80’i gördükleri tedavi sonrası artık uyuşturucu kullanmıyor. Şu anda 64’ü yetişkin, 5’i çocuk olmak üzere 69 dosya var ve bunlar da tedavi görüyorlar” diye konuştu.