Erzurum’un hayvancılık potansiyeli bakımından Türkiye’de ilk sıralarda yer aldığına değinen Erzurum İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, kentte toplam 740 bin ton süt üretildiğinin bilgisini paylaştı. Resmi gazetede yayınlanan çiğ sütün piyasaya arzı tebliğinin detaylarına değinen Akar, bu sayede üreticilerin sütlerini daha kolay pazarlayacağına ve gelirlerini artıracaklarına, tüketicilerin ise günlük ve taze süt tüketme imkânına kavuşacaklarını kaydetti.
ÇİĞ SÜTÜN PİYASAYA ARZI
Erzurum’un hayvancılık bakımından Türkiye’de ilk sıralarda yer aldığını dile getiren Akar, ilde 740 bin ton süt üretiminin yapıldığını vurgulayarak, “İlimiz, hayvancılık potansiyeli açısından Ülkemizin ilk sıralarında yer almaktadır. Büyükbaş hayvan sayımız 654 bin, Küçükbaş Hayvan sayımız 706 bin olup, İlimizde 740 bin ton süt üretilmektedir. Bu sütün %15 – 20’i sanayide değerlendirilirken, kalan kısmı yetiştiricilerimizin kendi imkânlarıyla değerlendirilmektedir. Bu durum yetiştiricilerimizin üretimlerinde ekonomik kayıplara sebep olmaktadır. Bakanlığımız tarafından 27.04.2017 tarih ve 300050 sayılı Resmi Gazetede Çiğ sütün Piyasaya Arzı İle ilgili Tebliğin (Tebliğ No:2017/20) yayınlanmasıyla birlikte Hastalıktan ari işletmelerden (brusella ve tüberküloz hastalıklarından ari) hijyen kuralları çerçevesinde elde edilen sütün soğuk zincir kurallarına uygun olarak perakende satışı yapabileceklerdir” ifadelerini kullandı.
ÜRETİCİNİN VE TÜKETİCİNİN YÜZÜ GÜLECEK
Bakanlık tarafından yayınlanan çiğ sütün arzı tebliği ile üreticilerin sütlerini daha kolay pazarlayarak daha fazla gelir edeceklerine vurgu yapan Akar, tüketicilerin ise günlük ve taze süt tüketme imkanına sahip olacağına değinerek, “Çiğ sütün perakende satışının yapılabilmesi için İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinden gerekli izinlerin alınması ve tebliğ çerçevesinde hijyen kurallarına ve soğuk zincire riayet edilmesi zorunludur. Çiğ sütü arz etmek isteyen hayvancılık işletmeleri; tebliğ ekinde bulunan bilgi ve belgeler ile yetkili il/İlçe Müdürlüklerine başvuru yapabileceklerdir. Bakanlığımız tarafından yayınlanan tebliğ ile birlikte ilimiz üreticileri, üretmiş oldukları sütleri daha kolay pazarlayabilecek, pazarladıkları bu sütlerden daha çok gelir elde edecekler ve tüketiciler de bu şekilde günlük ve taze sütü tüketme imkanı elde etmiş olacaktır” diye konuştu.