Üniversite öğrencisi müziği bilgisayarda dinliyor
Yapılan bir araştırmada üniversite öğrencilerinin müzik esirlerini bilgisayarda dinlemeyi tercih ettiği belirlendi.
Celal Bayar Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cengiz Yılmaz ve Ömer Kapancıoğulları tarafından Celal Bayar, Dokuz Eylül, Ege ve İzmir Ekonomi Üniversitesinden 372 öğrenciyle yapılan ''Üniversite Öğrencilerinin Müzik Ürünleri ve Edinim Yolları Konusundaki Tercihleri'' başlıklı makale, Selçuk Üniversitesi Karaman İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin son sayısında yer aldı.
Öğrencilerin yüzde 56.06'sının çok sık müzik dinlediği, yüzde 28.3'ünün bazen dinlediği belirlenen araştırmada, öğrencilerin yüzde 15.64'ünün ise müzikle profesyonel olarak ilgilendiği, müzik türü tercihleri arasında rock müziğin yüzde 44.35 ile ilk sırada yer aldığı ortaya çıktı.
Rock türü müzikten sonra dinleme oranı en yüksek diğer müzik türlerinin ise yabancı ve Türk pop müziğinin geldiği, en az dinlenen müzik türünün ise yüzde 4.83 ile arabesk olduğu belirlenirken, klasik müzik dinleyenlerin oranın ise yüzde 11.02 olduğu saptandı.
Öğrencilerin yüzde 33.7'sinin müzik ürünlerini bilgisayarda dinlediği, yüzde 23.84'ünün MP3 çalar kullandığı belirtilen araştırmada, öğrencilerin yüzde 16.85'nin CD çalar ile müzik dinlediği, yüzde 12.47'sinin televizyonda müzik eserlerini dinlemeyi tercih ettiği belirlendi. Kaset çalar ile müzik dinleyenlerin oranının 4.79, pikaplarda müzik dinleyen öğrenci oranının ise yüzde 1.23'de kaldığı ortaya çıktı. Öğrencilerin yüzde 6.3'nün ise cep telefonunu müzik dinlemek için kullandıkları belinlendi. Yüzde 0.82 oranındaki öğrencinin de diğer araçlarla müzik dinlemeyi tercih ettiği belirlendi.
MÜZİK ÜRÜNLERİNİ EDİNİM YOLLARI
Araştırmada, öğrencilerin yüzde 38.7'sinin internetten yasal olmayan yollarla MP3 indirme yoluyla müzik ürünlerini edindiği ortaya çıkarken, bu oranın internetten yasal yollarla MP3 indirenlerin iki katı olduğuna dikkat çekildi.
Öğrencilerin yüzde 38.44'ünün müzik mağazalarından müzik ürünü satın aldığı belirlenirken, korsan müzik ürünü alan öğrenci oranının ise yüzde 10.75 olduğu belirlendi.
Öğrencilerin yüzde 48.88'nin internet kullandıktan sonra müzik ürünü alımının azaldığı, yüzde 40.51'nin değişmediği, yüzde 10.61'nin ise arttığı belirlenen araştırmada, öğrencilerin yasal albümü tercih etmemelerinin en önemli nedeninin ekonomik olduğu ortaya çıktı.
Üniversite öğrencilerinin yüzde 87.29'unun yasal albüm satış fiyatını pahalı bulduğu, öğrencilerin yüzde 60'ına yakının internet üzerinden müzik ürünü paylaşımı yaptığı da saptandı.