Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akrabalık Toplulukları Başkanlığı tarafından Türkiye’nin 18 ilinde yürütülen “Uluslararası Öğrenciler Akademisi”’ Erzurum’da başladı. Erzurum’da Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği (ŞEHİRDER) tarafından yürütülen akademinin açılış ve tanıtım yemeği Müceldili Konağı’nda yapıldı.
Tanıtım yemeğine Vali Yardımcısı Haktan Gökçekuyu, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, ETÜ Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, TRT Erzurum Müdürü Ayça Alemdar, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr.Mehmet Takkaç, Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Dilaver Düzgün, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşleri Daire Başkanı Mehmet Emin Öz, İş adamı Muammer Cindilli, Erzurum Göç İdaresi İl Müdürü Haşim Özcan, Türkiye Bursları öğrencileri ve çok sayıda davetli katıldı.
ERZURUM, DOĞU MEDENİYETİ’NİN BATI’YLA, BATI MEDENİYETİ’NİN DOĞU’YLA KARŞILAŞTIĞI ŞEHİR
Programın açılış konuşmasını yapan ŞEHİRDER Başkanı Murat Ertaş, Erzurum’un kadim bir şehir olduğuna dikkat çekerek tarihin önemli kavşaklarından birinde bulunan Erzurum’un Doğu’nun batı ucunda, Batı’nın doğu ucunda olması nedeniyle medeniyetlerin harmanlandığı zengin bir kültüre sahip olduğunu söyledi. Dernek olarak bilhassa Erzurum’un uluslararası potansiyelini ön plana çıkarmaya çalıştıklarına değinen Ertaş, Uluslararası Öğrenciler Akademisi’ndeki öğrencilerin her birinin kendi ülkelerinin kültürlerini Erzurum’a ve birbirilerine, Erzurum ve Türkiye’nin kültürünü de ülkelerine taşıyan elçiler olduğunu ifade etti.
ŞEHİRDER Başkanı Ertaş, Erzurum Uluslararası Öğrenciler Akademisi’nde lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi alan yaklaşık 60 öğrencinin eğitim aldığını bildirdi. Ertaş konuşmasına şöyle devam etti: “Öğrencilerimizin çoğunluğu eski dünya dediğimiz insanlığın ilim, irfan ve kültür ocağı Asya ve Kuzey Afrika ülkelerindendir. Endonezya, Çin, Özbekistan, Afganistan, Tacikistan, Kazakistan, İran, Hindistan, Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Yemen, Güney Sudan, Somali, Filistin, Fas, Cezayir, Irak, Suriye, Türkmenistan gibi ülkelerden. Dünyanın kahrını çeken bu ülkelerin en büyük yatırımı insan kaynağına olan yatırımdır. Uluslar arası Öğrenciler Akademisi’ndeki gençlerde biz bu bilinci gördük. Her biri ülkelerinin başarılı öğrencileri. Ülkemizi ve şehrimizi çok seviyorlar. Akademi programları öğrencilerimizin akademik, sosyal ve kültürel donanımlarının güçlendirilmesine yöneliktir.”
TÜRKİYE’Yİ EĞİTİM ÜSSÜ VE ÇEKİM MERKEZİ YAPMAK İSTİYORUZ
Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu Başkanlığı’ndan program için Erzurum’a gelen koordinatör Vahit Börek ise yaptığı konuşmada başkanlıklarının dört temel çalışma alanlarına yoğunlaştığını, bunların yurt dışındaki Türk vatandaşları, akraba ve soydaş topluluklar, uluslar arası öğrenciler ve sivil toplum kuruluşları olduğunu belirtti. Vahit Börek’in açıklamaları şöyle: “Bu sene başkanlığımıza 180 ülkeden 155 bin öğrenci başvurusu oldu. Halen 12 bin öğrenci okutuyoruz, bu sene katılacak 5 bin öğrenciyle sayı 17 bine çıkacak. Başkanlığımız başvurusu kabul edilen öğrencilere geçici süreyle değil öğrenim hayatı boyunca öğrenim bursu, sağlık sigortası, ülkelerine giderken ulaşım masrafları desteği vermektedir. Bunların yanı sıra Uluslararası Öğrenciler Akademisi çalışmasıyla da öğrencilerin sosyal, kültürel ve akademik donanımlarını geliştirmelerini sağlamak istiyoruz. Yaptığımız ve yapacağımız çalışmalarla, projelerle Türkiye’yi dünyanın eğitim üssü ve çekim merkezi yapmak istiyoruz.”
Daha sonra söz alan Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu ve Vali Yardımcısı Haktan Göçekuyu, çok farklı ülkelerden öğrencileri Erzurum’da ağırlamaktan mutlu olduklarını ve Uluslar arası Öğrenciler Akademisi gibi çalışmalarla dünya gençleri arasında ciddi kültürel iletişim yaşandığına dikkat çekerek her öğrencinin aynı zamanda ülkemizin ve şehrimizin fahri tanıtım elçileri olacaklarına inandıklarını ifade ettiler.
Program, öğrencilerin akademi, Erzurum ve Türkiye hakkındaki düşüncelerini ifade etmelerinden ve söyledikleri Türkçe şarkılardan sonra sona erdi.