Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nca düzenlenen Uluslararası Öğrenciler Akademisi'ne başvuran lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ŞEHİRDER’de bir araya geldi.
TANIŞMA TOPLANTISI
Uluslararası Öğrenciler Akademisi’ni Erzurum’da yürütecek olan Şehir ve Kültür Araştırmaları yönetimi akademiye kayıt yaptıran öğrencilerle tanışma toplantısının ilkini gerçekleştirdi.
ŞEHİRDER Başkanı Murat Ertaş'ın başkanlık yaptığı toplantının ilkine 24 öğrenci katıldı. Başbakanlığın bu proje için Erzurum’da ŞEHİRDER’i tercih etmesinin kendilerini onore ettiğini, İlk toplantının tanışma ve istişare amaçlı olduğunu ifade eden ŞEHİRDER Başkanı Murat Ertaş Öğrencilere Akademi'nin içeriği ve takvimi hakkında bilgiler vererek, öğrencilerin konuyla ilgili görüş ve temennilerini aldı. Başkan Ertaş’ın açıklamaları şöyle:“Sudan, Fas, Cezayir, Suriye, Rusya, Gürcistan, İran, Tacikistan, Azerbaycan, Çin, Senegal, Türkmenistan gibi ülkelerden Erzurum’a yüksek öğrenimlerini yapmak için gelen öğrenciler Uluslararası Öğrenciler Akademisi kapsamında; ülkemizde yükseköğrenim gören uluslararası öğrencileri akademik, sosyal ve kültürel donanımlarının güçlendirilmesi, ilgi ve çalışma alanlarına ilişkin yeni olanakların sunulması, eğitim gördükleri akademisyenler başta olmak üzere sanat, edebiyat ve iş dünyasının önde gelen temsilcileriyle yakın ilişkiler kurabilmelerine olanaklar hazırlanması hedeflenmektedir.
Türk öğrencilerle ve kendi aralarındaki iletişimin güçlendirilmesi ve öğrencilerin kültür birikimlerinden diğer öğrencilerin faydalanabileceği programlar bütünüdür. Uluslararası Öğrenci Akademisi ile öğrencilerin akademik ve mesleki donanımlarının artırılması, proje üretme, gerçekleştirme ve yönetme becerilerinin geliştirilmesiyle birlikte öğrencilere sivil toplum bilinci ve organizasyon kabiliyetinin kazandırılması, sosyal sorumluluk ve farkındalık da oluşturulması hedeflenmektedir.
Uluslararası Öğrencilerin; uyumlarını kolaylaştırıcı oryantasyon programları, Türkçe seviyelerinin geliştirilmesine yönelik destekleyici nitelikte Türkçe dersleri ve çeşitli etkinlikler; Bulundukları ili ve ülkemizin kültürel zenginliklerini tanımalarına yönelik -rehberler eşliğinde- sosyal ve kültürel geziler, sportif faaliyetler; Sosyal becerilerini artırmaya yönelik kişisel gelişim programları; Üniversite eğitimlerini başarıyla tamamlayabilmeleri için destekleyici eğitim programları; öğrencilerin kritik ve analitik düşünme becerilerinin gelişmesi, toplumsal ve küresel konularda farkındalıklarının gelişmesine yönelik bilimsel, akademik, kültürel ve sanatsal dersler, seminerler ve okumalar; Akademik çalışmalarını paylaşacakları dergi, sempozyum, çalıştay, atölye çalışması, panel ve konferans gibi etkinlikler akademin amacına uygun faaliyet alanlarındandır. Uluslararası Öğrenciler Akademisi faaliyet alanları bu maddelerle sınırlı olmayıp benzer faaliyetleri de kapsamaktadır.”
Öğrenciler de ŞEHİRDER yönetimine teşekkür ederek, Erzurum'da sıcak bir evlerinin ve güvenebilecekleri insanların olmasından dolayı mutlu olduklarını, programdan haberi olmayan arkadaşlarını da en kısa sürede bu programla tanıştırmak istediklerini söylediler.