Dünyada, aslına uygun yapılmış ilk Mescid-i Aksa maketi Erzurum'un simgesi haline gelen Ulu Cami'de sergilenmeye başlandı.
Erzurum'un yetiştirdiği en ünlü maket ustalarından biri olan Doğan Hattatoğlu, koleksiyonuna eklemeyi planladığı Mescid-i Aksa maket çalışmasını Miraç Kandili'ne yetiştirerek Ulu Cami'de sergiye açtı.
Dünyada bir ilk olan etkinlik Erzurum'un sembollerinden birisi olan tarihi Ulu Camii'de yapıldı. Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi'nin de aralarında bulunduğu 40'ın üzerinde tarihi ve kutsal mekanın maketini yapan Doğan Hattatoğlu'nun tamamıyla el yapımı olan ve Dünyada, aslına uygun yapılmış ilk Mescid-i Aksa maketi Miraç gecesinde sergilenmeye başladı.
MAKET İÇİN MESCİD-İ AKSA'DAN TOPRAK GETİRİLDİ
Erzurum'da evinin atölyeye çevirdiği odasında Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi'nin de aralarında bulunduğu 40'ın üzerinde tarihi ve kutsal mekanın birebir maketini yapan ve bunları sergileyen Doğan Hattatoğlu, Mescid-i Aksa'nın maketinde Kudüs'ten zor şartlarda getirdiği toprağı kullandı.
Mescidi Aksa'nın maketini yapmak için Kudüs'e giden burada bire bir gözlem ve ölçümler yapan Hattatoğlu'nun maketi, Mescid-i Aksa'nın gerçek boyutunun 1/1000 ölçekli bir çalışması olarak göze çarpıyor.
Hattatoğlu, Mescid-i Aksa'nın minyatür maketini de eserleri arasına katmak istediğini ve bunun için Kudüs'e gittiğini ancak İsrail askerlerinin tutumu nedeniyle özel çaba sarf etmek zorunda kaldığını ifade etti.
Maket çalışması için eserin detaylı fotoğraf ve ölçülerine ihtiyaç duyduğunu anlatan Hattaoğlu, şunları söyledi:
"Kutsal mekanın ölçülerini almak için detaylı çalışmalara başladım. Mescid-i Aksa'nın fotoğraflarını çekerken İsrail askerleriyle problem yaşadım. İsrail askerleri sürekli takip ettiği için Mescid-i Aksa'nın ölçümlerini metreyle yapamadım. O yüzden duvarlardaki taşların yüksekliğini ve genişliklerini karışlarımla ölçtüm. Çevre ve bina ölçülerini de adımlarımla yaparak hesaplamaları tamamladım."