IŞIK ÇAPANOĞLU(İHA) - MHP'nin itirazı sonucu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından bölgenin SİT alanı olması nedeniyle durdurulan İnsanlık Anıtı’nın yıkımına 15 gün içerisinde başlanacak.
Üçler Mahallesi'nde Kars Kalesi'ne simetrik olan tepeye kurulan ve heykeltıraş Mehmet Aksoy'a yaptırılan, 30 metre yüksekliğinde, 700 ton ağırlığında, birbirini kucaklayan 2 insan figürü bulunan, anıtın yıkımı için düğmeye basıldı.
//7 MARTTA İHALE EDİLMİŞTİ
Başbakan Erdoğan’ın “Ucube” dediği Kars’taki İnsanlık Anıtı’nın yıkımı için Kars Belediyesi’nin 7 Mart’ta yaptığı ihale sonuçlandı.
İnsanlık Anıtı’nın yıkım ihalesine giren ve 225 bin TL. teklif veren Gensa Firmasına Kars Belediye Başkanlığı tarafından teklifin “neden bu kadar düşük olduğu” soruldu. Ancak Gensa Firması’ndan bir yanıt alınmadı. Bunun üzerine Gensa Firması’ndan sonra 272 bin TL’lik en düşük teklifi veren Avşin İnşaat ihaleyi kazanmış oldu.
İhaleye diğer firmalardan itirazlar olabileceğini düşünen belediye 1 hafta yasal olarak yapılacak itirazları bekleyecek. 1 haftalık süre içerisinde her hangi bir itiraz olmadığı taktirde İnsanlık Anıtı’nın yıkım işini alan Avşin İnşaatın işe başlayacağı kaydedildi.
//YIKIMA 15 GÜN İÇİNDE BAŞLANACAK
Yaklaşık 15 gün içinde yıkım işlemine başlanacak olan heykel parça parça kesilerek kaldırılacak. Anıtın bulunduğu yerde çevre düzenlemesi yaptıktan sonra anıtın bulunduğu alan sahibine Milli Emlak Müdürlüğü’ne verilecek.
MHP Kars İl Başkanı Oktay Aktaş anıtın yapıldığı yerin SİT alanı olduğunu ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'nden izin alınmadığı ileri sürerek, 19 Eylül 2006 tarihinde Kars Valiliği'ne bir dilekçe vererek yerin incelenmesini istemişti.
//İTİRAZ SÜRECİ
Kars Valiliği ise dilekçeyi Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge kuruluna göndermişti.
MHP İl Başkanlığı’nın itirazı üzerine Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından verilen kararda ise Kars ili, merkez ilçe ada 790, parsel 1'in içerisindeki tepeciğin kuzey tarafında yer alan İkinci Dünya Savaşı sırasında yapılan makineli tüfek mevzileriyle batı tarafta ve tepeciğin alt kısmında yer alan tonozlu yapının kültür varlığı özelliği taşıması nedeniyle 3386 ve 5226 sayılı yasa ile değişik 2863 sayılı yasa kapsamında korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tesciline, tepenin en üst noktasında yapılmakta olan uygulamanın durdurulmasına, alanda yapılacak her türlü uygulama öncesi koruma kurulundan izin alınması gerektiğine karar verilmişti.
Uzun zamandan beri gündemi meşgul eden ve bir çık insanın il içi ve il dışından gelerek görmesine neden olan İnsanlık Anıtı önceki gün kimliği belirsiz kişi veya kişiler tarafından rengarenk boyanmıştı.