ERZURUM gazetesi
Yakutiye Belediyesi tarafından hazırlanan ve DPT’ınca kabul gören proje ile Üç Kümbetler alanı güncelleştirilecek.. Proje ile Üç Kümbetler ve çevresi gecekondulardan arındırılırken, mevcut Erzurum evleri korunarak yenilemeye tabi tutulacak. Bu evlere çeşitli işlevler; butik otel, kafeterya, el sanatları atölyeleri gibi, verilmek suretiyle turizme kazandırılacak.
Saltuklu Sultanı Emir Saltuk’a ait olduğu tahmin edilen türbenin de yer aldığı, 13 veya 14. yüzyılda yapıldığı sanılan, Türk mimari tarzının nefis örneklerinden biri kabul edilen “Üç Kümbetler” Devlet Planlama Teşkilatı’nın desteği, Yakutiye Belediyesi’nin projesiyle tarihi imajına kavuşacak. Projenin, dönemi için önemsediği çalışmaların başında geldiğini belirten Belediye Başkanı Ali Korkut, “DPT’na sunduğumuz; 17 milyon lira büyüklüğündeki projemiz kabul edildi. Finansmanın 12.7 milyonluk bölümü açıldı. Çalışmalarımız sonunda Üç Kümbetler’i içine alan tarihi evlerin de yer aldığı ada, Erzurum kültür adası olacak. Şehir ekonomisi açısından da önemli olan proje aynı zamanda istihdam sağlayacak, göçün içeride kalmasını sağlayacaktır” dedi.
//PROJENİN İÇERİĞİ
Proje hedefi ve detayıyla ilgili bilgi veren Korkut, “Amacımız; kültürel mirasın kentsel bütünlük içinde korunması, turizme kazandırılması, ülke ve bölge ekonomisine katkı sağlamasıdır. Kent merkezinin ekonomik kalkınmasına ivme kazandırılarak kalkınmanın çevre merkezlere de yayılarak iç göçün kendi bölgesi içinde tutulması amaçlanmaktadır.
Doğal ve kültürel değerleri ile evrensel öneme sahip olan Erzurum merkez Yakutiye ilçesi, bünyesinde 300’den fazla taşınmaz kültür varlıklarını barındırmasından dolayı dünyanın sayılı kentleri arasında yer almaktadır.
//TARİHİ ERZURUM EVLERİ
Özel amaç olarak; tarihi eserlerin etrafında bulunan gecekondu ve metruk binaların kaldırılması, kamulaştırılması ve bölgedeki 25 adet tescilli ve 15 adet tescil gereken tarihi eser ve yapıyı ortaya çıkarmaktır. Üretilecek arsalarda çevre ve peyzaj düzenlemeleri yapılması, geleneksel yapı niteliği taşıyan yapıların restore edilerek kafeterya, el sanatları üretilen atölyeler, butik oteller gibi yapılara ve kış turizmine yönelik malzemelerin üretildiği ticarethanelere dönüştürülmesini sağlayacağız. Aynı zamanda kentin ve kenti ziyaret eden turistlerin ihtiyacı olan ve halkın da kullanacağı sosyal ve kültürel etkinliklere yönelik mekanlar üreterek cazibe merkezine dönüştürülmesi amaçlanmaktadır.
Birçoğu yeterince kullanılmayan, bir bölümü terk edilmiş geleneksel konutlar ve bunların oluşturduğu kentsel doku, ekonomik getiri sağlayacak işlevlerle donatılacak ve böylece korumanın finansmanı korunacak değerlerden elde edilecek kaynaklarla sağlanabilecektir. Boş parsellere önerilen her yeni yapı ise konaklama, turistik ticaret, yemek kültürü gibi farklı işlevlere hizmet edecek yeni yapım tekniği ve işlevlerle, genel şemayı tamamlayacaktır.
Bunun en önemli sebeplerinden biri de bahse konu tarihi eserlerin kent merkezinde olmasına karşın görünürlüklerinin ve tanıtımlarının yetersiz olması, çevrelerinin harabe ve gecekondularla sarılmış olmasıdır. Burada cazibe merkezi olarak planlanan alanın sosyo-ekonomik kalkınmasının yetersiz olduğu da aşikârdır.