UZMANLARDAN
'KURBAN ETİ' UYARISI
Sağlık Bakanlığı, Kurban Bayramı öncesi vatandaşları kurbanlıkların sağlıklı bir şekilde kesilmesi ve etlerinin tüketilmesi konularında uyardı.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Kurban Bayramı'nda insanlarla hayvanların temasının arttığına dikkat çekilerek, kurban kesimlerinde uygulanması gereken kontrol ve hijyen kurallarının halk sağlığı açısından çok önemli olduğu belirtildi.
Açıklamada, ''Menşe-i Şahadetname''nin, hayvanların veteriner hekim kontrolünden geçtikleri ve sağlıklı olduklarını gösteren bir belge olduğu ifade edilerek, Menşe-i Şahadetnamesi ve sağlık raporu olmayan hayvanların kesinlikle kurbanlık olarak satın alınmaması gerektiği vurgulandı.
Büyükbaş hayvanlarda 'kulak küpesine' dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulunulan açıklamaya göre, kurban kesimleri, asgari teknik ve hijyenik şartlara sahip yerlerde ve mutlaka ehil kişiler tarafından yapılmalı. Hayvanların kesilmesi, etinin parçalanması, derisinin yüzülmesi ile etin nakli, korunması, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında hijyen kurallarına çok dikkat edilmeli. Hayvanın kesimi esnasında, insan sağlığına zararlı olabileceği belirlenen etleri veya yenilebilir organları kesinlikle tüketilmemeli ve imha edilmeli.
Açıklamada, kesilen etlerin 'çiğ veya az pişmiş' olarak tüketilmesinin, hayvanlardan insanlara bir çok hastalığın bulaşmasına sebep olabileceği vurgulandı.