Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) Genel Sekreteri Dr.Hüseyin Tutar, SERKA Birim Başkanları ile uzmanlardan oluşan 8 kişilik heyetle İstanbul’daki Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenler Derneği’ni ziyaret etti.
TÜRKİYE’NİN LOJİSTİK YAPILANMASI
SERKA heyetini karşılayan UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, 23 yıllık bir dernek olan UTİKAD’ın son zamanlarda ağırlık verdiği konunun Türkiye’nin lojistik yapılanması olduğunu söyledi.
Erkeskin, şöyle konuştu: “Türkiye’nin 2023 hedefi var ve bu döneme kadar çok ciddi bir dış ticaret hacmine ulaşması bekleniyor. İç ticaret de bizim için çok önemlidir. Bu nedenle biz dış ticaret ile iç ticaret lojistiğini birbirine bağlıyoruz. Türkiye öyle bir noktaya geldi ki, her tarafın bir lojistik üs olarak düşünülmesi lazım. Bu çerçeveden baktığımızda birtakım eksikliklerimiz var. Lojistiğin ne olduğunun çok iyi anlaşılması gerekiyor. Belirli yerlerin değil, bütün Türkiye’nin lojistik master planının yapılması lazım. Burada birçok kurumun yapacağı iş var. Türkiye İhracatçılar Meclisi lojistiğe sahip çıktı. Orada bir Lojistik Konseyi kuruldu. Lojistik Konseyi’nin çalışmaları devam ediyor. Lojistik Kanunu’nun çıkması gündemde ve biz de UTİKAD olarak bu çalışmalarda yer alıyoruz.”
SERKA PROJESİNİN GELECEĞİ VAR
UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Erkeskin, SERKA’nın hazırladığı Serhat Lojistik Vadisi Projesi’ni çok beğendiğini belirterek şöyle devam etti: “Projeyi çok beğendim. Yer çok iyi seçilmiş. Bu projenin istikbali var. SERKA bu konuda çok ciddi emek harcamış. Biz dernek olarak her türlü yardımı yapmaya hazırız. Bu konuda SERKA’nın da önemli çalışmalar içinde olduğunu biliyoruz. Dünya ticaretinin Ortadoğu ve Kafkaslara yöneldiğini görüyoruz. Bu da beraberinde lojistik faaliyetleri canlandırıyor. Bu nedenle bizim o bölgede sağlam bir lojistik altyapıya sahip olmamız gerekiyor. Eğer Türkiye Lojistik üs olmak istiyorsa, dikkate almamız gereken trafik bu bölgeye giden trafiktir. Biz SERKA’nın lojistikle ilgili projesini duyduğumuzda çok heyecanlandık. Bizim bunu canlandırma görevimiz varken sizler bunu hazırlamışsınız. Dolayısıyla ilk fırsatta uzmanlarımızla gelip bu bölgeyi inceleyeceğiz ve dünyanın kullanımına sunacağız.”
BÖLGEMİZ LOJİSTİK ÜS OLMA POTANSİYELİNE SAHİP
SERKA Genel Sekreteri Dr.Hüseyin Tutar da, Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı bölgesinin lojistik üs olmaya müsait bir bölge olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Bölgemizde ön plana çıkan belli başlı sektörlerimiz var. Bu sektörlerin başında hayvancılık zaten bizim geleneksel uğraşımızdır. İkincisi, Türkiye’de keşfedilmemiş bir doğa ve keşfedilmemiş bir tarih manzumesi, inanılmaz bir kültür hazinesi var. Bölgemizin coğrafi yapısı ve stratejik konumundan kaynaklanan 7 sınır kapısı mevcut ve bu kapıların 4’ü faal durumda. Bölgemiz bir lojistik üs olma potansiyeline sahiptir. Bizim ana gelişme eksenlerimiz turizm, hayvancılık, ticaret ve ticarete bağlık olarak lojistik merkezidir. Lojistik merkez tamamen bir ihtiyaçtan kaynaklanmaktadır. Bu bizim bölge vizyonumuz olarak bölge planımızda da yer almaktadır. Herkes lojistik üs olmak istiyor fakat Türkiye’nin coğrafyasına baktığımız zaman bölgemiz doğal olarak lojistik üs olmaya çok müsait bir bölgedir.”
Konuşmaların ardından SERKA Uzmanlarından Burak Aydoğdu, Serhat Lojistik Vadisi raporunu sundu.
Dünya ticaretinin değişimi hakkında bilgi veren Aydoğdu, küresel ticaretin yeni ağırlık merkezinin Avrasya bölgesi olmaya başladığını belirterek, “Kafkasya ile Ortadoğu’nun ve ön Asya ile Anadolu’nun kesiştiği nokta Serhat Bölgesidir. Dolayısıyla yeni bir fırsat olarak Serhat Lojistik Vadisi doğmuştur” dedi.
Aydoğdu, “Londra-Pekin hattını oluşturacak olan Kars-Tiflis-Bakü demiryolu, Kars-Iğdır-Nahçıvan-Tahran-İslamabad Demiryolu, Kars’ta kurulacak Lojistik Köy, İran ile kurulması planlanan Ortak Sanayi Bölgesi, Kars, Ağrı ve Iğdır Havaalanları, Bölünmüş yol çalışmaları, 51 tane C2 Yetki Belgeli Firma ve 4 bine yakın TIR ile 4 ülkeye ulaşan 7 sınır kapısı Serhat Lojistik Vadisi için önemli bileşenlerdir” diye konuştu.