UNESCO YARIŞMASINDA ERZURUM'UN
''HOŞGÖRÜ TANITIM PROJESİ'' KABUL EDİLDİ
Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumu'nun (UNESCO) 2006-2007 Proje Yarışması'na, Türkiye'den Erzurum'daki Hemşin Pastanesi'nin ''Hoşgörü Tanıtım Projesi'' kabul edildi.
TÜRKİYE'DEN 10 PROJE GÖNDERİLMİŞTİ
Hemşin Pastanesi Hoşgörü Tanıtım Projesi Yürütücüsü ve Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fevziye Eyigör, yaptığı açıklamada, söz konusu yarışmaya Türkiye'den 10 proje sunulduğunu, yapılan değerlendirme sonucunda Hemşin Pastanesi'nin projesinin kabul edildiğini söyledi.
Eyigör, Hoşgörü Tanıtım Projesi'nin amacının, Hemşin Pastanesi'nin edinmiş olduğu hoşgörü misyonunu, kültür-sanat faaliyetleri aracılığıyla Türkiye ve dünya ölçeğinde yaygınlaştırmak ve bu misyonun sürekliliğini sağlamak olduğunu ifade etti.
Projelerinin kabul edilmesinde, Hemşin Pastanesi'nin yıllardır hoşgörü misyonuyla halka hizmet vermesinin ve farklı kültürlerin bir arada var olmasını sağlamaya çalışmasının büyük rol oynadığını anlatan Eyigör, ''Projenin kabul edilmesi bizi mutlu etti. Çünkü, yarım asırdır din, dil, ırk, mezhep, düşünce siyasi görüş ayrımcılığı yapmayan, özünde sevgi, kardeşlik, dürüstlük gibi insani değerleri barındıran, toplumun her kesiminden gelen insanların saatlerce oturup sohbet ettiği bir pastanenin yaşatılması için bu proje hayati öneme sahip. Kabul edilen projemize, UNESCO'nun gerekli desteği vermesini ümitle bekliyoruz'' dedi.
Projelerin UNESCO tarafından desteklenmesi durumunda, pastanenin fiziki yapısında iyileştirmeler yapılacağını, kültürel ve sanatsal faaliyetler düzenleneceğini belirten Eyigör, son aşamada etnografik niteliği olan ''Hemşin Anı Müzesi'' yapılmasının öngörüldüğünü kaydetti.
HEMŞİN PASTANESİ.
1938 yılında, Hüseyin Orhun tarafından Erzurum'un Kuloğlu Mahallesi'ndeki Bahçe Sokak'ta ticari amaçla kurulan ve halen oğlu Nail Orhun tarafından işletilen Hemşin Pastanesi, hoşgörü mekanı olarak biliniyor.
Necip Fazıl Kısakürek, Ahmet Hamdi Tanpınar, Peyami Safa, Osman Yüksel Serdengeçti, Arif Nihat Asya, Taha Akyol, Namık Kemal Zeybek, Mehmet Nuri Yılmaz gibi ülkenin fikir hayatına yön veren pek çok kişinin uğrak yeri olan Hemşin Pastanesi, çeşitli özel ve resmi kurumlardan ödüller aldı. Pastane, 1965'de UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından ''Hoşgörü Ödülü''ne layık görüldü.