BİR 'DADAŞ'TAN HAYATİ ÖNERİLER
İran doğalgaz hattı Erzurum'dan geçiyor, Ancak Erzurum Kayseri'ye göre
daha geç ulaştı doğalgaza..!
Doğu Anadolu bölgesine Doğalgaz için bir sübvanse uygulanabilir..
Para almamak değil bu..
Eskiden kok kömürüne sübvanse yapılırdı. Kok kömürü de çok iyi yanardı, isli kömüre göre, şimdiki Rus kömürüne göre...
Şimdi neden doğalgaz da kar alınmadan masrafları alınarak vatandaşa verilmesin ki..?
Üzerinde düşünülmelidir.
Bence bu sübvanse, göçü de önleyecektir doğu bölgesinden.
Çünkü Erzurum'dan ve doğu dan başlayan göçün ana nedenlerinden birisi de soğuktur.
Soğuk insanları vatanlarından uzaklaştırıyor.. O halde doğu Anadolu bölgesi
Milletvekillerinin bir araya gelerek bu konu üzerinde bir konsensüs
oluşturmalarında yarar vardır. ...
Bir kanun teklifi işi çözer..
Ayrıca Azerbaycandan gelecek doğalgaz işinin de artık ciddiyetinin kavranmasında yarar vardır.
Azerbaycan ve Türkmenistan doğalgazı Erzurum'dan geçirilmelidir. Erzurum bir enerji merkezi de olabilir. İşsizliğe bir iş kapısı olacak durumdadır.
ERZURUM PETROL RAFİNERİSİ : " EPR İÇİN KOLLAR SIVANMALI "
Öte yandan Bakü-Tiflis- Erzurum Ceyhan petrol boru hattına da petrol dolmaya başladı. Erzurum'da bir RAFİNERİ kurulamaz mı..? Erzurum'da kurdurulacak bir rafinerinin önce Erzurum'a sonra bölgeye büyük katkısı olacaktır. Erzurum ve doğu bölgesi akaryakıtını halen Batman dan karşılıyor..Bir hayli de uzaktır. Halbuki Erzurum'a kurulacak bir rafineri,
bölgenin akaryakıt ihtiyacını yerinde karşılayacaktır. Erzurum çok stratejik bir yerde bulunmaktadır. Nato havaalanının Erzurum'da olduğu da düşünülürse, demek ki Rafineri de kurulabilir ve stratejik bir özellik eklenmiş olur Erzurum'a.. Petrol rafinerisi işi kolay bir iş değildir. Siyasi irade işidir. Öncelikle Hükümetin bu konuda ikna edilmesi gerekmektedir. Yıllardır Erzurum'a bir yatırım yapılmamıştır. Bence Bu rafineri Erzurum'un kaderini
değiştirecektir. Sivil Toplum örgütlerinin Erzurum Petrol Rafinerisi için imza kampanyası, toplantılar düzenlemesinde yarar vardır. İlk vuran kazanır.. Erzurum önce olursa, önceliği almış olacaktır. Doğalgaz çevrim santrali , geçen dönem Iğdır a kaptırıldı. Iğdır da bizim canımız, ancak Erzurum için planlanmış yatırımın kaydırılması Erzurumluyu üzer. Erzurum'un yatırımını kaydıracağınıza, Iğdır a da bir yatırım yapın.. Ama, Erzurum'un
yatırımına el uzatmayın..Erzurum Petrol Rafinerisinin Erzurum'a kazandıracağı mali portre,
Erzurum'un tarihte görmeyeceği bir yatırım olabilir.
PALANDÖKEN EK TESİS :
Palandöken dağına yapılan gondolliftin alternatifi hazırlanmalıdır..Palandöken dağının karla kaplı geçen 6-7 aylık dönemi göz önüne alındığında, havaalanın ILS cihazı sayesinde birçok uçağı şehre indirmesi , Erzurum'a nema yapmalı.
Eldeki mevcut oteller, bir rüya gibidir.
15 yıl öncesini hatırlarsak herkes Beden Terbiyesi'nin küçük oteline mahkumdu.. Ama şimdi kazın ayağı öyle değil. Her yıl güzelin güzeli oteller yapılıyor Palandökene, yatırım yapanlara binlerce teşekkür ediyoruz.
Şu an için yatırılan paraların geri alındığına ya da amorti edildiğine inanmıyorum..
Ancak, yakında palandöken daha da cıvıl cıvıl olacak, bir de ağaçlandırılabilirse, belli noktalar o zaman Palandökenin keyfine diyecek olmayacak.
Bu nedenle Konaklı projesi hayata geçirilmelidir. Kağıt üzerinde kalan Konaklı projesi bir an önce hayata geçirilmeli, hizmete açılmalı..Palandöken Güney pisti, başlı başına bir kayak tesisi..
O bölgenin de doğal ortama el vurulmadan düzenlenmesinde yarar var.
Kayak spordur ama netice de bir zevktir... Kayak yapan kişinin terini kurutmaması gerekir üzerinde, . Kayakçıyı zamanında zirveye taşıyamıyorsanız, o dağda ne yaparsanız yapın, hiç bir işe yaramaz..
Bu nedenle Palandöken dağının doğallığına dokunulmadan mekanik tesislerle hızlı bir şekilde donatılmasında yarar görüyorum. Özel sektör elinden geleni yapıyor gördüğüm kadarıyla, Yalnız burada yatırımcıları cezbedecek destekler de gerekli..
Palandöken deki Oteller kendi aralarında Dağ ve kayak Turizmi Oteller Birliği Kurmalı.. Kayak Yapılan ülkelerde bunlar var. Bu oteller teşvik ve destek bekledikleri konuları yapacakları , düzenleyecekleri toplantılarda yetkililere arzetmeli, işlerini takip etmeliler.. Bu toplantılarda Vali ve Belediye Başkanları gibi yerel yöneticiler de olmalı ki, neyin yapılıp
yapılmadığı zamanında kontrol edilsin..