ERZURUM - İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin davetlisi olarak Erzurum’a gelen Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyfettin Gürsel “Büyüme ve Türkiye İşgücü Piyasası” konusunu anlattı.
Fakülte konferans salonunda gerçekleştirilen etkinlikte, Gürsel, Türkiye’nin büyüme dinamiklerini anlattı, işgücü ve istihdam dinamikleri hakkında bilgi verdi. İş gücünün yapısal belirleyicileri olan arz, talep, büyüm ve istihdam etkileşimleri, yapısal sorunlar ve gelecek kurgusu üzerinde duran Gürsel, Türk ekonomisinin önemli bir sorunu olan kayıtdışılık konusunda da açıklamalarda bulundu.
KADIN İŞGÜCÜ
Gürsel, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde düzenlenen, "Türkiye'de İşsizlik ve İstihdam Sorunu" konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin 2001 krizinden sonra çok hızlı bir büyüme yaşadığını ifade etti.
Türkiye'nin hızlı büyüme temposunun 2008 yılı sonuna doğru yavaşladığını, sanayinin küçülmeye başladığını anımsatan Gürsel, "2009 yılında kriz yaşandı. 2009 yılından sonra da Türkiye'nin ekonomisi büyümeye başladı. Büyüyen ekonomide istihdam çok önemlidir. Krizden sonra müthiş bir büyüme oldu. Yüzde 9'luk bir büyüme yaşandı" diye konuştu.
GSMH VERİLERİ
Türkiye'nin Gayrisafi Milli Hasıla'da büyüme oranında Çin'den sonra ikinci ülke olduğunu ifade eden Gürsel, büyümede stokların, tüketim ve ihracatın önemli unsurlar olduğunu vurguladı.
Krizden sonra stokların azalmasının ülke ekonomisini önemli ölçüde etkilediğini dile getiren Gürsel, şunları kaydetti: "Stokların artmasıyla birlikte ekonomi de hızla büyüdü. Büyümede önemli olan cari açık düzeyidir. Ekonominin bu kadar hızlı büyümesinde cari açık da etkili oldu. Ülke potansiyelinin çok üzerinde bir büyüme yaşandı. Hızlı büyümeyle birlikte istihdam da arttı. Önümüzdeki günlerde cari açığı azaltmaya yönelik bir düzeltme hareketi olacak. Yani hızlı büyümeden sonra çakılmak yerine, yumuşak düşüş olacak. Bu büyümeden sonra kriz yaşanacağını savunanlar var. Avrupa'da çok büyük ekonomik bunalım olmazsa, Türkiye'de kriz yaşanacağına ben katılmıyorum."
NÜFUS SAYIMI YANLIŞI
Türkiye'de nüfus sayımının yanlış yapıldığını savunan Gürsel, nüfus doğru sayılamadığı için buna göre yatırım programı hazırlanamadığını belirterek, "Türkiye'de 2005-2011 yılları arasında işsizlik azaldı, çünkü istihdam arttı. Türkiye'de tarımda işsizlik sorunu yoktur. Çünkü aile yapısı tarım uygulanmaktadır" dedi. Ülke nüfusunun artış hızının azalmasına rağmen, artışın devam ettiğine dikkati çeken Gürsel, "Nüfusun yıllık artış temposu düştü. İşgücüne katılım arttı. Kadınlarda işgücüne katılım yıldan yıla artıyor. Artık kadınlar da istihdam ediliyor" şeklinde konuştu.