ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Arıkan, hastaneye kaldırıldı
Arıkan, hastaneye kaldırıldı
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 2 - Sakaryaspor: 3
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 2 - Sakaryaspor: 3
Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Boluspor: 1
Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Boluspor: 1
Trendyol 1. Lig: Pendikspor: 4 - Y.Malatyaspor: 0
Trendyol 1. Lig: Pendikspor: 4 - Y.Malatyaspor: 0
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 0 - İstanbulspor: 1
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 0 - İstanbulspor: 1
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
27 Haziran 2014 Cuma - 03:35

Türkiye Ergen Profili Araştırması 2013 Raporu yayımlandı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Türkiye Ergen Profili Araştırması 2013” raporunu açıkladı.

Türkiye Ergen Profili Araştırması 2013 Raporu yayımlandı

ARZU TÜRKUÇAR-ANKARA (İHA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Türkiye Ergen Profili Araştırması 2013” raporunu açıkladı.

Türkiye Ergen Profili Araştırması’na göre, çalışma kapsamına giren hanelerde görülen en yaygın aile tipi çekirdek aile olduğu belirtilen raporda, “Bunu aile büyükleri ve akrabaların da aynı hanede yaşadığı geniş aile tipi izlemektedir. Bu araştırmada ‘tek ebeveynli aile’ terimi anne ya da babanın hayatta olmadığı aileler için, ‘parçalanmış aile’ terimi ise anne ve babanın ayrı ya da boşanmış olduğu aileler için kullanılmıştır. Üst SES grubunda yüzde 96 olan çekirdek aileler oranı alt grupta yüzde 73’tür. Buna karşılık geleneksel geniş ailelerin oranı alt SES grubunda yüzde 17 iken, bu oran öteki gruplarda giderek azalmakta, üst grupta yüzde1’e inmektedir. Alt grupta yüzde 6 olan tek ebeveynli aile oranı da gittikçe azalarak üst grupta yüzde1’in altına inmiştir. Çekirdek aileler ve parçalanmış aileler kentlerde, geniş aileler kırsal alanlarda görece yüksek oranlarda bulunmaktadır. Görüşme yapılan hanelerin yüzde 35’i dört kişiden oluşmaktadır. Bunu yüzde 21’le beş kişilik ve yüzde 20 ile üç kişilik aileler izlemektedir. Hanelerin yüzde 23’ünde altı ve daha fazla sayıda kişi yaşamaktadır. Görüşülen hanelerdeki ortalama çocuk sayısı 3,02 olarak saptanmıştır. Toplam hanelerde ortalama ergen sayısı ise 1,54’tür” bilgisi verildi.

ERGENLER VE OKUL HAYATI

Araştırma kapsamında görüşülen ergenlerin büyük çoğunluğu öğrenci olduğu kaydedilen raporda, “Öğrencilerin çok büyük bölümü yüzde 97,5 devlet okuluna gitmiş ya da gitmektedir. Özel okula gidenlerin oranı yüzde 2,5’tir. Katılımcıların yüzde 5’i hem çalışıp hem okuyarak, çalışarak ya da çalışmasa bile iş arayarak işgücü piyasasının içinde yer almaktadır. Öğrenci olmayan ergenlerin yüzde 38’i ‘okumak istemediği’ için eğitimi bıraktığını belirtmiştir. Sonrasında yüzde 22’şerlik paylarla ‘maddi sıkıntılar’ ve ‘üniversite sınavını kazanamama’ gelmektedir. Çalışan gençlerin yüzde 40’ı okul yerine çalışmayı seçme nedeni maddi durumlarının yetersiz olmasını göstermiştir. Okumayı sevmedikleri için çalışmaya başlayanların oranı da yüksektir yüzde 34. Üçüncü sırada ‘çalışmayı sevenler’ gelmektedir yüzde 10,5. Öğrenci katılımcıların çoğunluğu kendilerini derslerinde başarılı yüzde 52 ya da çok başarılı yüzde 11 bulmaktadır. Yalnızca yüzde 4’lük bir bölümün kendini başarısız ya da çok başarısız bulduğu anlaşılmaktadır. Katılımcıların büyük çoğunluğu yüzde 97 eğitim hayatına devam etmek istemektedir. Öğrenciler okul yönetimlerinden ve öğretmenlerin tutum ve davranışlarından genel olarak memnundurlar” denildi.

AİLE-ARKADAŞ İLİŞKİLERİ

Raporda aile ve arkadaş ilişkileri şu şekilde açıklandı:

“Katılımcıların yarıdan çoğunun her iki cinsten de arkadaşı vardır. Hiç arkadaşı olmayan katılımcı çok azdır. Arkadaşlarının hepsi kız olanlar yüzde 9, hepsi erkek olanlar ise yüzde 7’dir. Katılımcıların yarıdan çoğunun 1-3 arasında samimi arkadaşı vardır. Üçte birinin samimi arkadaş sayısı ise 4-6 arasında değişmektedir. Aile içinde en iyi ilişki anneyle kurulmaktadır (4,44/5). Daha sonra baba ve büyük kardeşler (abla-ağabey) gelmektedir. 12-15 yaş grubunun aile içi ilişkilerinin de 16-18 yaş grubundan görece iyi olduğu anlaşılmaktadır. Aile içinde en çok çatışılan kişi de gene annedir. Katılımcıların yüzde 11’i aile içinde en çok çatıştıkları kişi olarak annelerini belirtmiştir. Ses düzeyi yükseldikçe anne ve babayla çatışma oranları da yükselmektedir. Başlıca iki tartışma konusu, televizyon izleme ve bilgisayarda vakit geçirme en büyük sıklıkla kardeşler arasında ortaya çıkmaktadır. Ders çalışma konusunda esas olarak anne ve babayla çatışma yaşanmaktadır. Ama ev dışı konularda gençler en sık babayla karşı karşıya gelmektedir. Dışarı çıkma, arkadaş seçimi, eve geç gelme ve parasal konularda ergenlerin en sık tartıştıkları aile üyesi babalarıdır.”

HİSLER, DAVRANIŞLAR VE KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ

Raporda çalışmaya katılan ergenlerin esas olarak mutlu olduğu belirtilirken, ergenlerin yüzde 80’ninin "mutlu" ve "çok mutlu" olduğu, katılımcıların yalnızca yüzde 4'ünün ise "mutsuz" ya da "çok mutsuz" olduğu kaydedildi.

EVDE ŞİDDET

Ergenlerin yüzde 54’ü evlerinde sözlü şiddet içeren bir durumu hiç yaşanmadığını belirterek, evde “çoğunlukla” ya da “sürekli” şiddet olayları yaşayanların oranı yüzde 2 olarak açıklandı.

OKULDA ŞİDDET

Öğrencilerin yüzde 72’si okulda sözlü şiddete maruz kalmadığını ifade etti. Raporda, “Ankete katılanların yüzde 91’i okulda fiziksel şiddete hiçbir zaman maruz kalmadığını belirtmiştir. Fiziksel şiddete sık sık maruz kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 1’den az olmakla birlikte, bir biçimde fiziksel şiddetle karşılaşmış olanlar yüzde 8 gibi azımsanmayacak bir orandadır. Okulda fiziksel şiddete uğradığını belirten yüzde 8’lik kesimin şiddetin kaynağı olarak en çok dile getirdikleri kişiler arkadaşlar olmuştur yüzde 48. İkinci sırada öğretmenler vardır yüzde 32. Yüzde 23’lük bir kesim bu soruya cevap vermemeyi tercih etmiştir. Ankete katılan ergenlerin yüzde 97,5’i okulda cinsel istismara uğramadığını belirtmiştir. Cinsel istismara uğradığını belirtenler, bu davranışın kaynağı olarak en çok arkadaşlarını göstermişlerdir belirtilme sıklığı yüzde 39. Katılımcıların büyük çoğunluğu yüzde 88,5 okulda alay edilme, aşağılanma, dışlanma gibi bir durumla karşılaşmadığını belirtmiştir; bazen ya da sık sık karşılaştığını belirtenler örneklemin yüzde 6’sını oluşturmaktadır” ifadelerine yer verildi.

İnternet kullanan ergenlerin yüzde 67’si günde 1-2 saatlerini internette geçirirken, günde 3-4 saat internet kullananların oranı yüzde 20 olarak saptandı. Raporda, yüzde 76,5 gibi önemli bir çoğunluğun sosyal paylaşım sitelerini kullandığı belirtilirken, yüzde 51 ile oyun siteleri onun ardından ise müzik radyo ve arama sitelerinin kullanıldığı kaydedildi. Görüşülen ergenlerin yüzde 59’u cep telefonu kullanırken bu telefonların yüzde 51’i “akıllı”.

 
5 yılda 176 bin kişi gitti
 
Erzurum okçulukta ikinci sırada
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kırbaş’tan öğrencilere destek çağrısı
Şükrü Paşa Minibüsçüler Durağı Dernek Başkanı Lokman Kırbaş, özellikle ...
‘Ramazan tarihi ve imsak saati tartışmaları anlamsız’
Diyanet işleri Başkanı Mehmet Görmez Ramazan ayının başlangıç tarihi ve ...
Çoruh Havzası’nda rehabilitasyon seferberliği
Orman Genel Müdürlüğü Koordinatörlüğünde yürütülen Çoruh Havzası Rehabilitasyon ...
 
ATADEM’e izin çıktı
Atatürk Üniversitesi Tıbbi Deneysel Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATADEM)’ne, ...
‘Ortadoğu Türklerle huzur buldu’
Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, ...
Etik ihlal kararı verileri açıklandı
Ankara'da 32, İstanbul'da 13, İzmir'de 3, Isparta'da 3, Bitlis, Bursa, ...
 
İslam dünyasına “sağduyu, barış ve kardeşlik” çağrısı…
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, son günlerde Ortadoğu’da ...
‘Bu Benim Eserim’ yarışması ödülleri sahiplerini buldu
“Bu benim eserim” proje çalışması Türkiye finali’nde Erzurum’u temsil eden guruplara ödül verildi
Malgaç Destanı’nın 95’inci yıl dönümü törenle kutlandı
Aydın'ın Sultanhisar ilçesinde Kurtuluş Savaşı sırasında Yunan karargâhı ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Tek Ayaklısı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Aileyi Bitiriyorlar, Milleti Yok Ediyorlar
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Erzurum, Vefa ve Kemanî Haydar Telhüner.. -1
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
1 milyon Mehmet’in ardından...
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Amerika’nın Yangın İmtihanı ve Türkiye’nin Farkı
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva