ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: Fatih Karagümrük: 4 - Sakaryaspor: 0
Trendyol 1. Lig: Fatih Karagümrük: 4 - Sakaryaspor: 0
Trendyol 1. Lig: Ümraniyespor: 1 - Bandırmaspor: 1
Trendyol 1. Lig: Ümraniyespor: 1 - Bandırmaspor: 1
Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 0 - Adanaspor: 0
Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 0 - Adanaspor: 0
Trendyol 1. Lig: Şanlıurfaspor: 3 – Yeni Malatyaspor: 0
Trendyol 1. Lig: Şanlıurfaspor: 3 – Yeni Malatyaspor: 0
Çelebi'den Ankara çıkarması
Çelebi'den Ankara çıkarması
HABERLER>GUNCEL
11 Haziran 2009 Perşembe - 05:37

“Türk Milleti tarihe saygılıdır”

A.Ü. Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Konukçu, yer ve yerleşim yeri isimlerinin, tarih boyunca çeşitli değişikliklere maruz kaldığını, bunun da tabii olduğunu söyledi. Türkiye Cumhuriyeti topraklarında bu işin hep kanunlar çerçevesinde yapıldığına vurgu yapan Konukçu, Yunanistan, Bulgaristan, İran ve Ermenistan’da olduğu gibi zorunlu değiştirmeler ve yok etmelere Türkiye’de kesinlikle rastlanamayacağını dile getirdi.

“Türk Milleti tarihe saygılıdır”

 Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi, Erzurum’daki yer isimlerinin de, zamanla çeşitli değişikliklere uğradığı bildirildi. İnsanın olduğu her yerde sosyal hareketliliğin olacağına işaret eden uzmanlar, bu hareketliliğin de, yerleşim yerlerinde bir takım isim değişikliklerine neden olabileceğini kaydettiler.
KONUKÇU: İSİM DEĞİŞİKLİĞİ DOĞALDIR
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu, yer ve yerleşim yeri isimlerinin, tarih boyunca çeşitli değişikliklere maruz kaldığını söyledi. Türkiye Cumhuriyeti topraklarında bu işin hep kanunlar çerçevesinde yapıldığına vurgu yapan Konukçu, Yunanistan, Bulgaristan, İran ve Ermenistan’da olduğu gibi zorunlu değiştirmeler ve yok etmelere Türkiye’de kesinlikle rastlanamayacağını dile getirdi.
ERMENİ YALANLARI
Yer isimlerinin tarihi akış, kaynaklar ve buluntulara göre belli edildiğini söyleyen Konukçu, özellikle de Doğu Anadolu Bölgesi’nin, yer isimlerinin değişikliği gibi hususlarda sık sık tartışma konusu haline getirildiğini belirtti. Konukçu, “Birçok devlet buralara sahip olmuştur. Kendi tasarrufuna göre değiştirmeler yapmışlardır. Meselâ, Ermeni milleti yoktur. Onlar kendilerine ‘Hay’ derler. Bunun da bilimsel izahı yoktur. Ama yazılan sipariş tarih kitaplarında maalesef her türlü rezalet görülüyor. Bu da yetmiyormuş gibi, Doğu Anadolu ‘Armenia’ olarak gösteriliyor. Doğu Anadolu’ya Gürcistan, Ermenistan, hatta Kürdistan diyenler bile var. Bu dillendirmelere şimdilik verilecek cevap, ‘öğren de gel’ olacaktır. Çünkü ifade ettikleri Kürdistan, bir kere Ortaçağ’da yoktur. Ermeniler yapay isimlendirmeler ile bu bölgelere sahip çıkmışlardır. Selçuklular, Saltuklular, Ahlatşahlar, Artuklular, Moğollar, İlhanlılar, İlhanlı beylikleri, Kara ve Akkoyunlular meseleleri çözülmeden, Kürt_istan diye bir öneride bulunamazlar. Kaldı ki Kürd dedikleri kimseler de Kürd değildir. Biraz tarih kitabı ve arşivleri karıştırmaları gerekmektedir.” diye konuştu. 
ERZURUM’DA ÇEŞİTLİ DEĞİŞİKLİKLERE UĞRAYAN YERLEŞİM YERİ İSİMLERİ…
Erzurum ve çevresindeki isimlerin de tarihi akış içerisinde çeşitli değişiklikler yaşadığını anlatan Prof. Dr. Enver Konukçu, “İlkçağda Erzurum’a isim verenler olmuştur. Med’ler Karin diyorlardı. Ermeniler nedense köken bulamadıkları için bu isme hemen sahip çıktılar. Romalılar, bu şehre kendi imparatorlarının adını verdiler. Araplar Kâli’den dolayı Kâlikale dediler. Sonra Türkler bölgede Müslüman kişilikleri ile göründüler. O zamanki bölge ismi Osman Turan’ın da belirttiği gibi Saltuk ilidir. Artze: Arz, Roma da Rum olmuştur. Farsca Arz-ı Rûm, Arapça Erzen erRum ve biz de Arzırum veya Erzurum deyip çıkmışız.” ifadelerini kullandı.
İSPİR’İN İSİM TARİHİ
Aynı durumun İspir için de geçerli olduğunu aktaran Konukçu, “Ermeni öncesi yörenin sahipleri Türklerdi. Kuş adı nedeni ile batılılar Hesperidler ve Saspir demişler. Ama doğrusu, şimdiki şekli olan, yani İspir’dir. Narman, Farsça Neriman’dan kaynaklanmaktadır. Oltu, Türkçe’dir. Bir örneği de Romanya’dadır. Kıpçak kökenli bir isimdir. Hasan Kale Arapça’dır. Hasan ve kale bu kültürün ürünüdür. Ama Türkler Hasankale demişlerdir. Diğer adı Pasinler’dir. Pasinler, üç bölüm halindedir. Ağrı Dağı’na kadarki ova ve vadilerle Aras suyunun adıdır. Horosan, Farsça’dır. Bir örneği hâlâ, İran’ın kuzeydoğusunda bölge adıdır. İlk çağda Dumlu’nun adı Hinsk’dir. Ermenice değildir. Bu ada sahip çıkmışlardır. Türkmenler ise rağbet göstermişler ve Dumlu demişlerdir. Zaten köy de Karasu’nun kaynaklarına yakın kurulmuştur. Şimdi metruk hâldedir. Erzurum’a dik Tebriz Kapı Ilıca-Aşkale arasındaki Tevrücük, küçük Tebriz demektir.” diye konuştu.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Belediye personeline iş güvenliği eğitimi
Yakutiye İlçe Belediyesi dış birimlerinde görev yapan personele yönelik ...
“Türkçe Dünya barış dili”
7. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na katılan öğrenciler Vali Bulut'u ...
Hayırlı olsun
GHA/İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği, İl Genel Meclisi Hizmet Binası’nın ...
 
“Dünya Türkçe konuşacak”
Türkçe Olimpiyatları’nın konukları, Büyükşehir Belediye Başkanı Küçükler’e ...
“Erzurum hizmette kaliteyi yakalayacak”
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Koçak Palandöken Kaymakamı Esmer’i ...
Türkçe Olimpiyatı heyecanı
7. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na katılan öğrenciler Palandöken ...
 
Kendi camisini inşa etti
Sevecen tavırları, hal ve hareketleriyle Erzurum’un Oltu ilçesinin adeta ...
Öğrencilerden Bulut’a çevre ziyareti
Çevre Haftası etkinlikleri dolayısıyla İl Çevre ve Orman Müdürlüğü personelleri ...
Mehter çaldı, bina yıkıldı
Erzurum'da olaylı yıkımların aksine mehter marşlı törenli yıkım gerçekleştirildi. ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Sosyal Çürüme: Sessiz Çöküşün Ayak Sesleri mi?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da 13 sektör vizyon büyütmüş; ama!
İstemihan Bulutlar
İstemihan Bulutlar
Tarihte Birlik ve Kardeşlik: 3 Ekim 2009
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Erzurum'da bir 'temizlik' hikayesi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum'un Saklı Cenneti: Karagöl
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Yavuz Değirmenci’den Türkü Tadında Şiirler
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva