Türk-İş'e göre 4 kişilik bir ailenin
Açlık sınırı 555, yoksulluk sınırı 808 YTL
Türk-İş tarafından yapılan araştırmada, 4 kişilik bir aile için Şubat ayı açlık sınırının 555 YTL, yoksulluk sınırının ise bin 808 YTL olduğu kaydedildi.
Türk-İş tarafından yapılan yazılı açıklamada, 4 kişilik bir ailenin gıda harcaması tutarının "açlık sınırı", gıdayla birlikte kira, ulaşım, yakacak, elektrik, su, haberleşme, giyim, eğitim, sağlık, iletişim ve kültür gibi temel ihtiyaçlar için yapılması gereken toplam harcama tutarının da "yoksulluk sınırı" olduğu kaydedildi.
ŞUBAT AYI SONUÇLARI AÇIKLANDI
Konfederasyon tarafından her ay yapılan açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının Şubat ayı sonuçlarına göre, 4 kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarının 555 YTL, insan onurunun gerektirdiği yaşam düzeyini sağlaması için yapması gereken toplam harcama tutarının ise bin 808 YTL olarak belirlendiği bildirildi.
Hacettepe Üniversitesi'nce hazırlanan beslenme kalıbı temel alınarak çalışanların yoğun olarak alışveriş yaptıkları yerlerden derlenen fiyatlarla bu hesaplamanın yapıldığı belirtilerek, araştırmanın şu sonuçlarına yer verildi:
Yoksulluk sınırındaki yıllık artış 103.77 YTL oldu
"4 kişilik bir ailenin sadece karnını doyurması için yapması gereken günlük harcama tutarı 18.50 YTL'dir. Temel ihtiyaçları en düşük düzeyde karşılayabilmenin maliyeti ise günlük 60.27 YTL'dir. Açlık sınırı bir yılın sonunda 31.86 YTL tutarında artarken, yoksulluk sınırındaki yıllık artış 103.77 YTL tutarında olmuştur."
Türk-İş Araştırma Merkezi'nin araştırmasına göre, temel gıda maddelerindeki fiyatlara ilişkin veriler temel alındığında, Şubat ayında gıda endeksindeki değişim de şöyle gerçekleşti:
-Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gerekenasgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1.26 oranında arttı.
-2006'nın ilk 2 aylık dönemi itibariyle gıda harcaması tutarındaki artış yüzde 2.23 oranında.
-Gıda harcaması tutarında son 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 6.09.
Yıllık ortalama artış ise yüzde 8.38 oranında.
Araştırmaya göre, süt, yoğurt, peynir gibi temel gıda maddelerinin bulunduğu grupta geçen ay fiyatı artan peynirin bazı çeşitlerinde bu ay fiyat gerilerken, süt ve yoğurt fiyatı aynı kaldı. Kurban Bayramı sonrası et ürünlerinde beklenen fiyat artışı yüzde 3.13 ile yüzde 4.17 arasında değişen oranda oldu. Kuş gribine bağlı olarak tavuğa olan talep ve tüketimdeki azalma yürütülen kampanyalarla kısmen ortadan kalkarak, tavuk tüketimi ve fiyatı tekrar arttı. Tavuk fiyatındaki bu artış yüzde 42.86 oranında olurken, yumurtanın fiyatındaki artış yüzde 11.11 oranında gerçekleşti. Meyve-sebze grubunda pazarda göreli olarak gerileyen fiyatlar bu ay kısmen arttı.