ERZURUM (İHA) - Erzurum'un sosyal ve kültürel hayatında derin izler bırakan milli folklorcu ve Erzurum'un folklor araştırmacılarından Nuri Güraksın, Hakk'ın rahmetine kavuştu.
Erzurum basınının sevilen simalarından gazeteci ve aynı zamanda Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nde Özel Kalem Müdürü olarak görev yapan Yasin Güraksın'ın babası Nuri Güraksın, 2005 yılında geçirdiği rahatsızlıktan bu yana evinde istirahata çekilmişti. Sanatçı, Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesi'nde solunum yetmezliğinden dolayı yoğun bakıma alınarak tedavi görüyordu. Erzurum'un gönüllü turizm elçisi olan Nuri Güraksın (78), tedavi gördüğü hastanede yapılan tüm müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Güraksın’ın vefatı Türk folklor aşinaları ve Erzurumlular arasında büyük üzüntüye neden oldu. Erzurum'un mahalli kültür ve sanatına önemli katkıları olan, bar üzerine araştırma ve makaleleri bulunan Güraksın’ın vefatından dolayı üzüntülerini ifade eden dostları, rahmet ve mağfiret dileğinde bulunarak, ailesine başsağlığında bulundu. Solunum yetmezliğinden yaşamını yitiren Güraksın'ın cenazesi, 30 Ocak 2014 Perşembe günü Gez Camisi'nde ikindi namazına müteakip kaldırılacak.
NURİ KEMAL GÜRAKSIN KİMDİR?
Ünlü barcılarımızdan Nuri Kemal Güraksın, 1936 yılında Erzurum’da dünyaya geldi. Babası Şükrü Efendi’nin rahle-i tedrisinden geçerek yetişen Güraksın, çocukluktan itibaren teneffüs edip yüreğinde tuttuğu dadaşlığı ve şehir kültürünü yirmili yaşlardan itibaren bar tutarak tablolaştırdı.1956 yılında Erzurum Halk Oyunları Halk Türküleri Derneği'ne üye oldu. Yıllarca yönetim kurulu üyesi olarak hizmet etti. 1960 yılında yayına başlayan Erzurum Radyosu’nda “Doğu'dan Sesler” programında bağlama sanatçısı olarak yer aldı. 1964 yılında kadrosunda bulunduğu Erzurum bar ekibiyle Avrupa’ya, 1970 yılında ise Japonya’ya giderek, ülkemizi başarıyla temsil etti. 1989 yılında Erzurum’da Kültür Bakanlığı Devlet Halk Dansları Topluluğu’nda uzman olarak görev yapmakta iken emekli oldu. Terzicilik, halıcılık gibi esnaflığının yanı sıra, Üç yıldızlı Turistik Otel Genel Müdürlüğü ve Erzurumspor Tesisler Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Erzurum'un siyasi hayatına, bir dönem Anavatan Partisi’nde, kurucu üye ve Erzurum Merkez İlçe Başkanı olarak hizmet etti. Yaşadığı muhitten aldığı terbiyeyle edindiği tecrübeleri Halk Oyunları ve Halk Türküleri Derneği’nde, Erzurum Radyosu'ndaki “Doğu'dan Sesler” programında üstlendiği aktif görevlerde edindiği tecrübelerini de ekleyerek yurt ve mahalli basında Erzurum konulu araştırma ve makaleleri yer aldı. Sanatçı, şehrin yazınsal hayatına "Erzurum ve Dadaş" kitabıyla katkıda bulundu.
Nuri Kemal Güraksın, uzun yıllar Kültür Bakanlığı bünyesinde bulunan Erzurum Kültür Merkezi, Kültür ve Sanat Derneği Başkanlığı'nı sürdürdü. Güraksın, evli ve 6 çocuk babasıydı.