ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - Sakaryaspor: 1
 Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - Sakaryaspor: 1
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
3 Ekim 2011 Pazartesi - 00:56

Türk Dünyası yasta..

Kırımlı yazar Cengiz Dağcı'nın cenazesi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da hazır bulunduğu törenin ardından toprağa verildi. Dağcı için ilk olarak Akmescit'teki Kebir Camisi'nde cenaze namazı kılındı.

Türk Dünyası yasta..

SİMFEROPOL (İHA) - Kırımlı yazar Cengiz Dağcı'nın cenazesi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın da hazır bulunduğu törenin ardından toprağa verildi.
Dağcı için ilk olarak Akmescit'teki Kebir Camisi'nde cenaze namazı kılındı. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, bugünün "vuslat günü" olduğunu söyleyerek, "Bugün vatan aşkı ile yanan bir insanın vatanına kavuştuğu gündür" diye konuştu. Bakan olarak yaptığı görevler içinde belki de en anlamlısının bu cenazeye katılmak ve Dağcı'nın naaşının Kırım'a getirilmesini sağlamak olduğunu belirten Davutoğlu, cenazenin Kırım'a getirilmesinin sadece kendisinin değil, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül,Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve 74 milyonluk Türk halkının üstüne düşen bir görev olduğunu kaydetti. Kırımlı Türklere teşekkür borçları olduğunu söyleyen Davutoğlu, ortaokul ve lise yıllarında okuduğu Dağcı romanlarından zihninde kalan hususları şöyle anlattı:
"Birinci olarak Dağcı, vatanı ile anasını özdeşleştirir. Vatanı anlatırken anasını, anasını anlatırken aslında vatanını anlatır. Onun için de eğer bir milletin içinde o kültürü çocuklarına anlatan analar varsa, o millet nereye sürülürse sürülsün ayakta kalır. İkinci olarak Dağcı, vatanı ile dilini özdeşleştirir. Eğer bir millet diline sahip çıkmışsa, dilini yaşatmışsa, kültürünü, inançlarını aktarma kabiliyetini sürdürüyorsa o millet yok edilemez. Üçüncü olarak da vatan ile özgürlük. Dağcı, uzun esaret
yılları altında vatanından uzak kaldı, İngiltere'ye gidişi ile belki fiziki özgürlüğe kavuştu, ancak eserlerinde bize şu mesajı verdi; 'eğer vatanınızda değilseniz, fiziki olarak özgür olursunuz, ama kendinizi ruhen esaret altında gibi hissedersiniz'."
"Bugün bir vuslat günüdür" diye devam eden Davutoğlu, "Bugün, Dağcı'nın anasına, toprağına, Kırımlı kardeşlerine kavuşma günüdür. Dağcı gerçek özgürlüğüne bugün kavuşmuştur. Belki ruhun bedenden ayrılışı ile tabiri caizse ontolojik varoluş bitmiş gibi gözükse de, manevi varoluş bugün başlıyor" dedi.
Bakan Davutoğlu, bu nedenle Dağcı'nın ölüm haberini aldığında esaretin ebediyen bitmesi gerektiğini, bu esaretin bitmesinin ancak Dağcı'nın naaşının Kırım toprakları ile buluştuğu zaman olacağını düşündüğünü ve devreye girdiğini kaydetti.
Dağcı'nın naaşının Kırım'a getirilmesi ile aynı zamanda Karadeniz'in iki yakasının, ebediyen dost kalacak olan Türkiye ile Ukrayna'nın buluştuğunu belirten Davutoğlu, çabalarından dolayı Ukrayna yetkililerine de teşekkür etti. Davutoğlu, Dağcı'yı rahmetle anacaklarını söyleyerek, "Emaneti olan ana topraklarına, güzel Türkçe'mize ebediyen sahip çıkacağız" ifadelerini kaydetti.
Kültür Bakanı Günay ise, Dağcı'nın cenazesinin Kırım'a dönüşünü vuslata benzeterek, bugünün aslında bir toy, yani bayram günü olduğunu söyledi. "Anadolu topraklarında büyük Mevlana'nın hakka yürüyüşünü, yaratana kavuşma gününü de böyle kutlarız" diyen Günay, bugünün Dağcı için de bir kavuşma günü olduğunu kaydetti. Günay şöyle devam etti:
"70 yıldır yüreği Kırım'dan, annesinden, konuştuğu dilden, doğduğu köyden hiç kopmamış olan bir büyük insanı, anıtı, çınarı, doğduğu topraklara tekrar kavuşturuyoruz. Bugün dilimizin, kültürümüzün en büyük çınarlarından birini, bir daha olmamak üzere, yapraklarını dökmemek üzere, hazan-kış yaşamamak üzere vatanına emanet ediyoruz."
Konuşmaların ardından Yazar Dağcı için cenaze namazı kılındı. Daha sonra Dağcı'nın cenazesi, doğduğu Kızıltaş köyünde toprağa verildi.

 
Polat, yazması zor vekillerdenmiş..
 
Aziziye’de kavga: 5 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye yaşlanıyor
Uluslararası Yaşlanma ve Yaşlılık Kongresi'nde konuşan İç Hastalıkları ...
Görmez terörü telin etti
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Siirt'te terör saldırısı ...
Elektriğe yüzde 9.5 zam
EPDK tarafından elektriğe yüzde 9.57 oranında zam yapıldı.Zamlı tarife ...
 
Vergi borçlusu için 'son 2 gün'
Şimşek, yeniden yapılandırmada Haziran ve Temmuz aylarında taksitlerini ...
Camiler çocuklarla buluşuyor
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her yıl kutlana gelen “Camiler ve ...
Savaş Hocaefendi'ye vefa
İstanbul önceki gün gece anlamlı bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Hocaların ...
 
Yurdunu kaybeden adam
Bir tarafta 'Kapital', diğer tarafta 'Türkçülüğün Esasları' duruyor.
Rabbani dualarla uğurlandı
Uğradığı intihar saldırısında öldürülen Afganistan Yüksek Barış Konseyi ...
Somali’ye yardımda hedefe adım adım
Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın ortaklaşa yürüttüğü ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İstemihan Bulutlar
İstemihan Bulutlar
Teknolojide yoksanız bilin ki yok olacaksınız!
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yalan Haber Terörüne Son Verilmeli!
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Teknoloji Çöplüğüne Dönüşen Evlerimiz: Milli Servetimizi İsraf Ediyoruz!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Gelin şu “Stresten” kurtululalım
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurumspor: Dağların Takımı, Vadiye Düşmesin!
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Yavuz Değirmenci’den Türkü Tadında Şiirler
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva