Konsey Başkanları toplantısı sonunda, 2010 yılında Türkiye Cumhuriyetlerindeki öğrencilerin Türkiye'de düzenlenecek bir kurultayda buluşturulması kararlaştırıldı. Türk dünyasındaki öğrencileri kurultayda buluşturmaya hazırlanan Türk Dünyası Öğrenci Konseyi Başkanları Birliği, organizasyonun yapılması için gerekli kaynağı bulmak için destek bekliyor.
KURULTAY’IN AMACI
Türk Dünyası Öğrenci Konseyi Başkanları Birliği Genel Sekreteri Ahmet Sağlam, kurultay ile birlikte Türk dünyasındaki üniversiteleri bir çatı altında toplamayı planladıklarını belirterek, amaçlarının kardeş halkların çocukları ve geleceğin yöneticilerini buluşturmak olduğunu söyledi.
TÜRKİYE’DE BÜYÜK BULUŞMA
2010 yılının ilk çeyreğinde Türk Cumhuriyetlerinin tamamındaki öğrencileri Türkiye'de bir kurultayda buluşturmayı planladıklarını açıklayan Ahmet Sağlam, şöyle konuştu: "Bu kurultayın önünde şu an en büyük engel destek sorunu. Bu sorunu aşmak için Türk Dünyası Konsey Başkanlığı Genel Sekreterliği olarak Ankara'da devlet büyüklerimize bir ziyaret düzenlemeyi düşünüyoruz."
Türk Dünyası Konsey Başkanları Birliği'nin adını Türk Dünyası Öğrenci Derneği olarak değiştirerek faaliyet alanını genişletmeyi düşündüklerini anlatan Sağlam, Türk dünyası öğrencilerinin tamamını bir araya getirerek bu birlikteliği daha geniş alanlara yayacaklarını bildirdi.
ÖZÜR DİLEME KAMPANYASI’NA TEPKİ
Bu birlikteliğin her şeyden önce Türk öğrencilerin acılarını hep birlikte göğüsleme fırsatı vereceğine dikkat çeken Sağlam, Sincan Özerk bölgesinde Uygur Türkleri katledilirken Türkiye hariç hiçbir Türk devletinin beklenen tepkiyi göstermediğine işaret etti.
Sağlam, sözlerine şöyle devam etti: "Birliğin kuruluşundan kısa bir süre sonra Çanakkale'de 1.Kolordu Komutanlığının ve Ulus Öğrenci Konseyinin gerçekleştirdiği 57. Alay yürüyüşüne sekretaryamızın organizasyonu ile getirilen bir Kırgız kardeşimizin 57. Alay yürüyüşünde bizimle kol kola Ata'nın huzurunda yürürken burada bu havayı bizimle birlikte solumaktan duyduğu mutluluğunu ve bizim atalarımıza yapılan soykırıma tepkisini göstermek için sahneye çıkıp bir Türk gencinin elinde salladığı Türk Bayrağınıyaşlı gözlerle alarak saatlerce sallaması oluşumun ortak bilinç için neden gerekli olduğunu göstermiştir."
Türkiye'de bir grup aydının özür dileme kampanyası başlattığını bunun Atayurt'ta kendilerini derinden üzdüğünü anlatan Sağlam, şunları söyledi: "Buradan onlara seslenmek istiyorum. Ey aydınlar bakınız size özür gerektiren bir iki olaydan bahsetmek istiyorum. Kırgız kardeşlerinizi Atabeyit'te katlettiler. Azeri kardeşlerimizi Hocalı'da katlettiler. Kıbrıs Türk'lerini Kıbrıs'ta katlettiler. Türkiye Türkleri ise Çanakkale'de katledildi. Şimdi ise Uygur Türkleri Sincan Bölgesinde katlediliyor"
SOYKIRIMA UĞRAYAN TÜRKLERE NİÇİN SAHİP ÇIKILMIYOR?
Soykırıma uğrayan Türk devletlerinin tek isteklerinin bağımsızlık ve yurtlarında özgürce yaşamak olduğunu vurgulayan Sağlam, sözlerine şöyle devam etti: "Sözde insan hakları savunucuları özür dileme meraklısı olanlar neden şimdiye kadar çıkıp da bu katliamların hesabını sormadılar. Eğer özgürlüğün savunucusu birisi olacaksa oda "Yüce Türk Milletidir" Eğer katliama "hayır" denecekse ona da yine Yüce Türk Milleti "hayır" der"
Türk dünyası öğrencilerinin birbirlerini yakından tanıma fırsatı bulacaklarına değinen Sağlam, öğrenci derneğine kayıtlı öğrencilerin öğrenci değişimi projesi ile Türk Dünyası'nın çeşitli ülkelerine iki aylığına hem eğitim hem de o ülkeleri gezip görmeleri için programlar düzenleyeceklerini bildirdi.
Yeterli desteği aldıkları takdirde gelecek 10 yılda bu derneği Avrasya Öğrenci Derneği olarak tüm Avrasya'daki öğrencileri tek çatı altında toplamayı hedeflediklerini anlatan Sağlam, sözlerini şöyle tamamladı: "Dünyadaki haksızlıklara, soykırımlara 'hayır' küresel barışa 'evet' demek için Avrupa Öğrenci derneği ile bağlantıya geçip dünya öğrenci derneği yolunda adım atmak istiyoruz."