Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, yeni teşvik sistemi ile ilgili olarak, "Yatırımcılarımız 2010 yılı sonuna kadar bu teşvikten yararlanarak ilk kazmayı vurmalı. 2010 yılına kadar kazmayı vurmayanlar biraz daha az teşvikten yararlanacaklar" dedi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) "Türkiye'nin sanayi politikası ve yeni teşvik sistemi" konulu geleneksel Perşembe Toplantısına katılan Bakan Ergün, piyasa ekonomisinin güçlendirilmesi ve rekabet gücünün artırılmasının hükümetin öncelikli hedefleri arasında yer aldığını söyledi.
Hükümet olarak "teknogirişim sermaye desteği" projesi ile parlak zekalı genç girişimcilere, geliştirdikleri proje başına 100 bin lira nakdi destek verdiklerini anımsatan Ergün, bu yıl ilk defa 79 genç girişimcinin projesine bakanlığın onay verdiğini aktardı.
Ergün, pazara çıkacak bilgiyi desteklediklerini, destekledikleri çalışmaların mutlaka ticarileşmesi gerektiğini söyledi.
65 Ar-Ge merkezi başvurusunun 55'inin geçen 10 aylık sürede sonuçlandırıldığını, bundan 4 tanesinin reddedildiğini, 51 tanesine de Ar-Ge merkezi kurma onayı verildiğini ifade eden Egün, Ar-Ge merkezlerinde çalışan eleman sayısının 12 bine ulaştığını belirtti.
Bakan Ergün, "Türkiye'de artık üretim yapısını, üretimin niteliğini değiştirme vakti gelmiştir. Ülkemiz, ancak düşük teknolojili ürünlerden ileri teknolojinin kullanıldığı bir ürün yelpazesine geçtiği takdirde gerçek anlamda rekabetçi, zengin, yenilikçi ve çok daha güçlü bir yapıya kavuşabilecektir" dedi.
Ergün, teknopark sayısının da 35'e çıktığını kaydetti.
YENİ YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, yeni yatırım teşvik sistemi ile ilgili net fotoğrafın yıl sonunda görülebileceğini dile getirerek, şöyle devam etti:
"İstiyorum ki firmalarımız bir an önce yatırıma yönelsin ve bu teşvik sisteminden yararlansınlar. Bununla ilgili Bakanlar Kurulu kararı ve Teşvik Uygulama Tebliği de resmi gazetede yayımlandı. Yeni sistemle ilgili bu yıl sonunda daha net bir fotoğraf görebileceğimizi söyleyebilirim. Çünkü yıl sonuna kadar firmalar büyük çapta yatırım taleplerini Hazine Müsteşarlığımıza iletmiş olacaklar.
Hükümet olarak bu sistemi bir promosyon olarak hızlı işlemesi gereken bir sistem şeklinde düşündük. Diyorum ki yatırımcılarımız 2010 yılı sonuna kadar bu teşvikten yararlanarak ilk kazmayı vurmalı, 2010 yılına kadar kazmayı vurmayanlar biraz daha az teşvikten yararlanacaklar. Aslında 2010 yılı sonuna kadar yatırıma başlamayan teşvikten yararlanmasın diye düşünülmüştü. Ama bazı yatırımların kazmayı vurabilme süresinin biraz daha uzun olacağı düşünülerek teşvik sisteminde yeni bir düzenlemeye gidildi. 2010 yılı sonuna kadar bu teşviklerden yararlanılarak ülkemizin hızlı bir kalkınmaya ve yatırıma dönüşmesini istiyoruz. Bu noktada yatırımları ertelemek kimsenin yararına olmayacaktır."
"YATIRIMLARLA İLGİLİ HAREKETLİLİK BAŞLADI"
Teşvik paketinde alınan tedbirlerin krizin etkilerin bertaraf etmekle kalmayacağını, kriz sonrası fırsatları da Türkiye'nin önüne getireceğini anlatan Ergün, yatırımcılar için en uygun zeminin Türkiye olmasını istediklerini vurguladı.
Ergün, yeni sistemle birlikte yatırımlar noktasında bir hareketlilik başladığını, Türkiye'nin dört bir yanında yatırım heyecanı filizlendiğini söyledi.
Bakan Ergün, "Girişimcilerimiz yatırım yapma isteklerini ortaya koymuş, herkes teşvik sisteminin ayrıntılarını öğrenmek ve 'acaba ben hangi sektöre yatırım yapabilirim' noktasına gelmiştir. Bu heyecanın önümüzdeki dönemde artarak devam edeceğine inanıyoruz" dedi.
Teşvik paketinin krizle ilgili değil kriz sonra ile ilgili bir çalışma olduğunu ifade eden Ergün, paketin zamanında gündeme geldiğini söyledi.