SAMET ÖZÜNAL(GHA) - Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi, geleneksel hale getirdiği uluslararası âşıklar şöleninin üçüncüsüne ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 3. Türk Dünyası Âşıklar Şöleni, 2 ile 5 Mayıs tarihleri arasında Erzurum’da yapılacak. Şölene, Türkiye’nin dört bir yanından, Türk dünyasının çeşitli devlet ve topluluklarından gelecek olan halk ozanları ve ilim adamları katılacak.
//KAFKASYALI ETKİNLİK HAKKINDA AÇIKLAMA YAPTI
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kafkasyalı, 3. Türk Dünyası Aşıklar Şöleni’nin, büyük ilgi görmesinin beklendiğini söyledi. Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından ilki 2007, ikincisi de, 2009 yılında düzenlenen Türk Dünyası Âşıklar Şöleni’nin bu yıl üçüncüsüne ev sahipliği yapacaklarını bildirdi.
TÜRK DÜNYASI’NIN KÜLTÜREL MESELELERİ ELE ALINACAK
Kafkasyalı, bu yıl 2 ile 5 Mayıs tarihleri arasında Türk dünyasının çeşitli devlet ve topluluğundan gelecek olan âşık ve ilim adamlarının katılımı ile gerçekleştirilecek olan 3. Türk Dünyası Aşıklar Şöleni’ne, Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Kaşkay, Karapapak, Borçalı gibi Türk devlet ve topluluklarından 20’ye yakın ozan ve 6 ilim adamının katılacağını kaydetti. Ayrıca Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden de 15 âşık ve yanı sıra ilim adamlarının da 3. Türk Dünyası Aşıklar Şöleni için Erzurum’a geleceğini belirten Doç. Dr. Ali Kafkasyalı, “3 Mayıs günü yurt dışından ve Anadolu’dan gelen aşıklar “Rektörlük A Salonu”nda sahne alacaklar. 4 Mayıs günü ise, ‘Mavi Salon’da Türk dünyasından gelecek tahminen 8 ilim adamının katılacağı ‘Türk dünyasının kültürel meseleleri’ ana başlıklı bir panel düzenlenecek.” diye konuştu.
//ERZURUM, TÜRK ÂŞIKLIK GELENEĞİNİN DE MERKEZİ OLMA YOLUNDA
Aşıkların, şiirleri, türküleri, sözleri, hikâyeleri ve anlatımları ile Türk dili ve edebiyatına; sesleri, çalgıları, müzikleri, besteleri, oyun ve aktörlükleri ile de, Türk kültürüne önemli hizmetler verdiklerini söyleyen Kafkasyalı, “Daha yazı, yaygın olarak kullanılmaya başlamadan önce Türkler arasında çok canlı bir şekilde gelişen ve dilimizin oluşmasını da sağlayan sözlü edebiyat ürünlerinin en önemli formalaşmış unsuru olan âşık edebiyatı büyük görevler yapmıştır. Bugün de İran gibi 30 milyon, Çin gibi 20 milyondan fazla Türkün yaşadığı ülkelerde Türkçe eğitim öğretim imkânı bulamayan Türkler için âşıkların ve âşıklık geleneğinin önemi çok büyüktür. Âşıkların Türk dili, edebiyatı, müziği ve pek çok folklor unsurunu yaşatma hususunda her bir âşık bir okul hatta bir enstitü görevi yapmaktadır.” dedi.
Böylesine önemli bir geleneği yaşatan Türk ortak kültürünü Erzurum’da üçüncü kez bir araya getirecek olmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Doç. Dr. Ali Kafkasyalı, Türk dünyasının en önemli kültür merkezlerinden birisi olan Erzurum’un, Türk âşıklık geleneğinin merkezi olma yolunda da emin adımlarla ilerlediğini sözlerine ekledi.