BATI, KENDİNE KÖK İCAT ETTİ
500 yıllık bir uygarlık olarak nitelediği batı tarihini ele alırken Roma tarihi ve Helenistik dönemi de değerlendiren Prof. Dr. Tunçay, batının kendisini Yunan'a ve Roma'ya yaslayarak kendisine tarihi bir kök icat ettiğini belirtti. Batı tarihinin önemli argümanları olarak Hristiyanlığın doğuşunu ve gelişimini, Hristiyan mezheplerinin doğuşunu ve mezhepler arası savaşları da değerlendiren Prof. Dr. Mete Tunçay, batı düşüncesindeki din ve bilim ayrımını ve karşıtlığını ele aldı.
POZİTİTİVİZM VE BATI DÜŞÜNCESİ
Pozitivizmin bilime inanma istikametinde gelişen bir düşünce olarak batıyı farklı bir yöne doğru yönelttiğini, pozitivizmle birlikte batıda soruların cevaplarını dinde değil de bilimde arayan bir anlayışın geliştiğini aktaran Prof. Dr. Tunçay, dinin yerine bilimin konulabileceği inancının batıda tam olarak yerleşemediğini belirtti.
BATI UYGARLIĞINDA STANDARTLAŞMA
Bu temel düşünceler doğrultusunda laiklik, sekülarizm, din, cumhuriyet ve modernleşme kavramlarını irdeleyen Prof. Dr. Tunçay, batı uygarlığının standart bir uygarlık olduğunu ve dünyanın farklı bölgelerine hükmettiğini dile getirdi. Bu bağlamda Türkiye Cumhuriyeti'ni, modernleşme hareketini ve İslam Dini'ni ele alan Prof. Dr. Tunçay, batı medeniyetini tek yanlı ele almanın farklı düşünceler üretmeyi engellediğini, eleştirel bir bakışın gelişmesiyle birlikte değişimin de önünün açılacağını dile getirdi.