ÖZLEM ABUŞOĞLU/ERZURUM gazetesi - Atatürk Üniversitesi, Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü ve Türk Toksikoloji Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen 1. Ulusal Palandöken Toksikoloji Sempozyumu Erzurum’da başladı. 3 gün sürecek olan sempozyuma ülkenin önemli toksikologları katılıyor.
//KARAKAYA SUNUM YAPTI
Atatürk Üniversitesi kültür Merkezi Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyumun açılış töreninde konuşan Türk Toksikoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Asuman Karakaya, Erzurum’da böylesine önemli bir sempozyumda bulunmaktan dolayı mutluluk duyduğunu söyledi. Dernek hakkında katılımcılara bilgi veren Prof. Dr. Karakaya, derneğin çalışmaları hakkında kısa bir sunum yaptı. Prof. Dr. Karakaya, sempozyumun başarılı bir şekilde organize edilmesinden ötürü Yürütme ve Düzenleme Kurulu Başkanları Yrd. Doç. Dr. Hasan Türkez ve Turgay Şişman’a teşekkür etti.
//TÜRKEZ SEMPOZYUMUNU AMACINI ANLATTI
Sempozyum Düzenleme ve Yürütme Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hasan Türkez ise açılış bölümünde yaptığı konuşmada, sempozyumun başlıca amacının hem ülkemizde hem de bölgemizde gerçekleştirilen çalışmalardan haberdar olmak, ortak projeleri artırmak, gruplar arasında iletişim ve işbirliklerini daha da güçlendirmek olduğunu söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Türkez, “20. yüzyılın ilk çeyreğinden bu yana özellikle son 50 yıl içerisinde kimya, biyokimya ve genetik alanındaki gelişmeler toksoloji üzerinde etkili olmuştur. Toksikoloji bugün insanlar, hayvanlar ve ekolojik denge üzerinde olumsuz etkileri bulunan yüz binlerce kimyasalı ele almaktadır. Temel bilimler özellikle genetik, botanik, parmakoloji, biyokimya alanları olmak üzere kaydedilen teorik ve teknik gelişimler etkisini aynen toksikoloji çalışmalarında da göstermektedir. Bu nedenle toksikolojinin öğrenilmesi ve öğretilmesi büyük önem arz etmektedir. Sempozyuma toksikoloji alanında uzman konuşmacılar katılıyor. Bu uzman konuşmacılar 11 farklı üniversiteden gelmiştir. Diğer 80 katılımcı ise 21 farklı üniversitenin değerli hocalarıdır. Bu sempozyumun yapılmasına çok kısa bir zaman dilimi içerinde karar verildi. Buna rağmen katılım ve içerik olarak son derece verimli bir sempozyumun gerçekleşeceğine yürekten inanıyorum” diye konuştu.
30 Mayıs tarihine kadar devam edecek olan sempozyumda toplam 8 ayrı oturum gerçekleştirilecek. Sempozyumun son gününde ise katılımcılar Erzurum’un tarihi ve turistik yerlerini gezecekler.