Eski ismi Tivnik olan, Erzurum’a 13 km uzaklıkta bulunan Altınbulak köyünde Türk Halk Kültürü değerleri asırlardır yaşatılıyor. Hala canlılığını koruyan ve genç nesil tarafından sürdürülen Erzurum’a özgün Türk Halk Kültürü geleneklerinden birini de Köy oturmaları oluşturuyor. Türkülerin seslendirildiği, orta oyunlarının sergilendiği, sohbetlerin yapıldığı gecelerde, ecdada ait kültür ve tarihi değerler paylaşılarak, genç nesillere aktarılıyor.
Geçimini tarım ve hayvancılıktan karşılayan Altınbulaklılar, kış aylarının gelmesiyle köy oturma geleneğini bu yıl da başlattı. Köy oturmaları geleneği köyün köklü ailelerinden Akdağlar ile start aldı.
Köy oturmalarında sadece sohbet yok. Birbirinden değerli Erzurum türküleri seslendiriliyor, Erzurum ovasına has yemekler pişiriliyor, orta oyunlarla muhteşem denebilecek bir ortam oluşturuluyor.
Akdağ ailesinin büyüklerinden Mücahit Akdağ, Yavuz Akdağ, Güven Akdağ, Kanuni Akdağ ve Yaşar Akdağ, köy oturmasının adabını gençlere aşılayarak, adeta bir eğitimci gibi Erzurum delikanlısının nasıl bir yaşam biçiminin olması gerektiğini anlatıyorlar.
Uzun kış gecelerini, tv veya internet başında değil de, köy odasında toplanarak, hasbihal ederek geçiren Akdağ ailesi büyüklerinden Mücahit Akdağ, “Atalarımızdan günümüze taşınan köy oturma geleneğini hassasiyetle yaşatıyoruz. Çocuklarımızı da yanımıza alarak, bu geleneğin sürdürülmesi ve diri tutulmasına gayret ediyoruz.” dedi
Aile büyüklerinden bir diğer isim Güven Akdağ da, “Oturma adı verdiğimiz bu gelenekle Sülale bireylerini bir arada tutuyoruz. İlişkilerimizin güçlü kalmasını sağlıyoruz. Uzun kış gecelerinde her 15 günde bir toplanıp hem eğleniyoruz, hem de birlik ve beraberlik olgusunu güçlü tutuyoruz.” diye konuştu
Seslendirdikleri birbirinden değerli Erzurum türküleriyle geceye damgasını vuran, Yavuz, Kanuni ve Ünal Akdağ da, aile büyüklerinin günümüze kadar aksatmadan taşıdıkları Köy oturmaları geleneğinin Erzurum kültür değerlerinin önemli bir parçası olduğunu kaydettiler.