ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
8 üniversite gençlik için buluştu
8 üniversite gençlik için buluştu
11 yıldır tamamlanamadı
11 yıldır tamamlanamadı
16 düzensiz göçmen yakalandı
16 düzensiz göçmen yakalandı
Erzurum'da ‘Vatan ve kahramanlık buluşmaları’
Erzurum'da ‘Vatan ve kahramanlık buluşmaları’
Maden ocağından vitrine: Oltu Taşının hikayesi
Maden ocağından vitrine: Oltu Taşının hikayesi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
16 Kasım 2016 Çarşamba - 05:40

‘Eski mahalle isimleri şehrin göbek adlarıydı’

ŞEHİRDER Başkanı Murat Ertaş, Mahalle kültürüne dair açıklamalarda bulundu

‘Eski mahalle isimleri şehrin göbek adlarıydı’

Şehrin eski mahalle ve sokak isimlerinin o şehrin göbek adı, hafızası olduğunu dile getiren Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği (ŞEHİRDER) Başkanı Murat Ertaş, “Şehirler de insanlar gibidir.” vurgusunu paylaştı. Mahallelerin önemine dikkat çektiği açıklamasında Ertaş, “Hafızasını kaybetmiş bir insan gibi hafızasını, tarihini kaybeden şehirlerin de ortada kalakalırlar. Kendilerini kaybederler. Eski mahalle, sokak ve meydan isimleri o şehrin dip tarihinin belgeleridir, sosyal hayatının derin izleridir. Ayrıca şehrin kadim nüfus kayıtlarıdır.” kaydını düştü.

2014’TE 100 OLAN MAHALLE SAYISI 16’YA DÜŞTÜ

Erzurum’da azalan mahalle sayısına dikkat çeken Ertaş, şehirlerde değişim ve dönüşümün, uzmanlarla istişare sonrasında hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Ertaş, “Kadim şehrimizde bile eskiden 52 mahalle olduğunu bilirdik. Şehrin nüfusu gibi yayılma alanı büyüdü; ama mahalleler in sayısı azaldı. Ocak 2014’e kadar 100 civarında olan mahalle sayısı, mahallelerin birleştirilmesiyle şehir merkezinde 16’ya düşürülmüştür. Elbette değişen dönüşen şehirde, terk edilen mahallelerde bazı düzenlemeler yapmak gerekmektedir; ancak bu düzenlemeler yapılırken şehir mimarisinden, tarihi yer isimlerine birçok konuda uzmanlarla ve belki şehrin sakinleriyle istişare etmek gerekirdi.” Dedi

MAHALLELER ŞEHRİN TAPUSU, ETİKETİYDİ

Yapılan düzenlemelerden sonra kadim şehrin tarihinden, sosyal hayatından ve kültür kodlarından ipuçları veren mahalle isimlerinin tabelalardan silinmesinin, yeni neslin müstemleke nesli haline getirilmesi manası taşıdığına dikkat çeken Ertaş, “Bugün artık olmayan şu mahalle isimleri acaba neden o mahallelerde vardı, düşünmemiz gerekirken bugün unuttuk bile: Karaköse, Mumcu, Gez, Şeyhler, Kavak, Çortan, Bakırcı, Kuloğlu, Ayaspaşa, Caferiye, Mirza Mehmet, Taşmescit, Hacıcuma, Emirşeyh, Habibefendi, Mehdiefendi, Eminkurbu, Yeğenağa, Alipaşa, Köseömerağa, Topçuoğlu… Daha niceleri… Bu mahalle isimleri tek başına hangi tarihi şahsiyeti yahut olayı bize hatırlatıyordu. Düşünmek lazım. Her biri, bir mühürdü, şehrin köşe başlarında bu şehrin dünden bugüne kimlere ait olduğunu gösteren tapusu, etiketi… Sokak isimleri başka bir sır taşırdı şehrin uzun hikâyesinden… Hepsi yok oldu, gitti. Bir nesil sonra şehrin evlatları kendi şehrinin mazisini anlamada daha çok yabancılık çekecek.

Meselâ “Kavak” eski dilde “gümrük” demek. Osmanlının üçüncü en büyük gümrüğü Kavak Mahallesi, Gölbaşı civarındadır. Kavakkapısı’nın Kavak mahallesiyle ilgisi vardır. Kavağın gümrükle. Gümrüğün Osmanlıyla… Erzurum’a gümrük memuru olarak gelen Evliya çelebi’yle ilgisi vardır. Gümrük Camisi, hanı ve hamamıyla… Tüm bunları yok etmek, sorumsuzluktur, akıl tutulması ve vicdan göçüdür aslında.

Meselâ Mirza Mehmet Mahallesi yok oldu. Mirza Mehmet’in Tebriz’le ilgisi vardır Tebrizkapı’yla… Kanunî’yle ilgisi vardır. Kanuni Sultan Süleyman’ın Erzurum’a Tebriz’den sünni ahaliyi getirip yerleştirmesini anlatır Mirza Mehmet. Erzurum-Tebriz ilişkisi mahalle isimlerinde yaşardı, yaşatılırdı”.

ŞEHİR HAFIZASIZLAŞIYOR

“Evet, şehir hafızasızlaşıyor, bizler hafızasızlaşıyoruz.” diyerek kentsel dönüşümle ilgili eleştirisini zirve noktaya çıkaran Ertaş, “Sokakları kayboldu şehrin, mahalleleri yok oldu. Modernleşme adına, kentsel dönüşüm adına yaptık bunu. Alkışlarla üstelik. Akıl kargaşası yaşanıyor, geleneğini kaybetmiş şehir, nasıl kadim şehir olur. Nitelikli göç sadece insan kaynağı için geçerli değildir. Sokaklarımız, sokak isimlerimiz, mahallelerimiz göç etmiş. Bundan daha nitelikli göç olur mu?” sorusunu yöneltti.

SEKMEN’DEN BEKLENTİ

Ertaş açıklamasının son bölümünde ise, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’den kuracağı bir istişare heyetiyle şehrin hafızasını yaşatacak acil çözümler beklediklerini dile getirdi.

 
Erzurum İşkur güncel yeni iş ilanları personel alımları
 
Nene Hatun’a sanatla vefa
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İspirli, Diriliş Ruhu'nu anlattı
Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şube Başkanı M. Hanefi İspirli Ağrı Eğitim ...
Kitapçılardan korsan tepkisi
M.COŞKUN-Üniversite Kitapevi sorumlusu Rafet Yılmaz, bazı yerlerde yasadışı ...
‘Deve oyunu’ kültürü yaşatılmaya çalışılıyor
Erzurum’da düğünlerde kız evine giderken ‘deve oyunu’ kültürünü yaşatmak ...
 
Turizme ‘Çifte’ can
M.COŞKUN-5 yıllık restorasyonun ardından hizmete yeniden açılan Çifte ...
ETÜ’den Okuma Kültürü Çalıştayı
DAP İdaresi ve Erzurum Teknik Üniversitesi işbirliğiyle “DAP Bölgesinde ...
Erzurum yeni bir Kütüphaneye kavuştu
Hazine-i Evrak`ın Kuruluşunun 170. Yılı ve XI. Arşivcilik Günü Etkinliği ...
 
Kültür ve Sanat camiasında Almaz sevinci
Erzurum Âşıklar ve Şairler Derneği Başkanı İlahiyatçı-Yazar Nurullah Özkılıç, ...
Medya Sanat Evi’nde perde açılıyor
M.COŞKUN-İstanbul’da 6 gün süren tiyatro turnesini tamamlayan Medya Sanat ...
ŞEHİRDER'den basın açılımı
Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği yönetim kurulu üyeleri İHA Bölge ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Erdal mı kahraman, Zekeriya mı unutulan?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva