ELİF HASANÇEBİ
ERZURUM (İHA) - Atatürk Üniversitesi’nde 14 Mart Tıp Bayramı ve 6. Geleneksel Önlük Giydirme Töreni gerçekleştirildi. Törende konuşma yapan Tıp Fakültesi son sınıf öğrencisi hekimlik mesleğinin bulunduğu zor şartlara isyan etti.
Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezinde gerçekleşen törende açılış konuşmasını gerçekleştiren Tıp Fakültesi son sınıf öğrencisi Ömer Faruk Demirayak, “Günümüzün zor şartlarında, hekimlik mesleğinin itibarsızlaştırılmaya çalışıldığı, hekime şiddetin ayyuka çıktığı her gün hekimin aleyhinde bir başka kanunun çıkarıldığı bugünlerde bizler tıbbiyelik bilinciyle bir kat daha yoğruluyor ve mesleğimize bir kat daha bağlanıyoruz. Bizler geleceğin Türk hekimleri, şartlar ne olursa olsun bu kutlu yoldan dönmeyeceğiz. Bugün acil servis önlerinde hekime bıçak çekenlerin, ameliyathane önlerini doktora darp etme niyetiyle mesken tutan öfkeli kalabalıkların ve bunlara engel olmayanların eninde sonunda kendilerini Türk hekimlerine emanet edeceklere hatırlatmak isteriz. Bir insana “hekim-doktor” diyebilmek kolay iş değildir. Bizler ömrümüzün en genç çağlarını masa başında, kitap defter önünde heba ederek tıp fakültesini kazanan ve bin bir zorlukla bu fakülteyi bitirmeye çalışan insanlarız. İşte bizler, bunca engele, zorluğa rağmen hekimlik asaletini damarlarında hissederek, mesleğine ve memleketine karşılıksız bir aşkla bağlanan Türk tıbbiyeleriyiz.” dedi.
TABİP ODASINDAN ŞİDDET TEPKİSİ
Törende konuşan Tabip Odası Genel Sekreteri Doç. Dr. Abdülgani Tatar, doktorlara uygulanan şiddetle ilgili yapılan yasaları yetersiz olduğunu söyledi. Doç. Dr. Abdülgani Tatar, “Görevi başında şiddete maruz kalan hekimlermizle ilgili kanuni düzenlemeler, caydırıcı tedbirler ve toplumsal blinçlendirme henüz istenilen ve yeterli düzeye ulaşmamıştır. Maalesef hekimlerimizin çoğu bu tür sıkıntılardan dolayı hekimliğin verdiği mesleki lezzeti alamamaktadır. Her 14 Mart hekimlerimiz ve diğer sağlık çalışanları için ülkemizin mevcut sağlık sorunlarının tartışıldığı, bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinin dile getirildiği sembolik bir gün olmaktan öteye malesef gidememiştir. “ şeklinde konuştu.
İKİ İLİM
Törende konuşan Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sadi Çögenli ise “İki ilim zikredilir. Bunlardan bir tanesi fen bilimleri diğeri din bilimleri olarak geçer. Diğer bilimler bunların alt sıralaması olarak geçer. Allah’ın 99 isimlerinden biride tabipliktir. Önemli olmasına rağmen çok daha dikkat edilmesi gereken biri ilimdir. Eğer tabip yanlış bir uygulama uygularsa dinen sakat bırakmışsa tazminat ödemesi lazımdır. Her hastalığın bir ilacı vardır. Tanzimat dönemlerinde Türkçeye bin 700’ler civarında 5 bin 607 kitabın 4 bin 558 tanesi basılmıştır. Üniversitemizin koleksiyonunda bu tıp kitaplarını da görmek mümkündür. Şunu unutmayalım ki en büyük ilim tıp ilmidir.” diye konuştu.
6. Geleneksel Önlük Giydirme Töreni akademik giysi ve öğrencilere beyaz önlük giydirme ile sona erdi.