Yeni teşvik sistemi ile ilgili ipuçları veren Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Kazma vurulduğu anda destek başlayacak" dedi. Mevcut teşvik sisteminde bulunan enstrümanlara önümüzdeki dönem yatırım indirimini de eklemeyi planladıklarını söyleyen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, mevcut sistemde işletmenin kurumlar vergisi indiriminden para kazandıkça faydalandığını dile getirerek, yeni sistemde kazma vurulduğu andan itibaren destek vermeye başlayacaklarını söyledi.
TEŞVİKTE İKİ HEDEF
Yılmaz, yeni teşvik sisteminin cari açıkla mücadele ve bölgesel boyutu güçlendirmek olmak üzere iki ana hedefinin bulunduğunu vurguladı.Gazetecilerle bir araya gelen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yeni teşvik sistemi hakkında ipuçları verdi.Yeni teşvik sisteminin Başbakan'a sunulacak şekle geldiğini belirten Yılmaz, açıklama tarihinin Başbakan'ın programına bağlı olduğunu kaydetti.
Yılmaz, "Yeni getireceğimiz yapıda sizin başka bir şirketiniz daha var, diyelim. Bir taraftan da vergi yükümlülüğünüz, tahakkuk eden vergileriniz var. Bu yatırımınızdan dolayı o vergilerinizde indirim imkanı elde edeceksiniz" dedi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da bir süre önce yaptığı açıklamada, yatırım devam ederken teşviklerden yararlanılması konusunun bazı sektörlerde uygulanacağını ifade etmişti. Teknik anlamda çalışmaların aşağı yukarı tamamlandığını dile getiren Bakan Yılmaz, yeni sistemin olgunlaştığını söyleyerek "Bundan sonrası biraz hükümet düzeyinde, Başbakan düzeyinde siyasi değerlendirme, siyasi tercihler yapılması olacak" dedi.
Yeni teşvik sisteminin esas vurgusunun cari açık olduğunu söyleyen Yılmaz, stratejik bazı sektörler belirlediklerini kaydederek, ithal bağımlılığın yüksek olduğu sektörlerin tespit edildiğini ve bu sektörleri Türkiye'nin neresinde olursa olsun destekleyeceklerini bildirdi. Yılmaz, "Ama bir taraftan bölgesel boyutu da güçlendiriyoruz. En geri kalmış bölgelere ilave teşvikler getiren bir yapı oluşturuyoruz. Gerisi yine geçmişteki teşvik sistemiyle aynı yapıya sahip" diyerek, 2009 yılında ilan edilen teşvik sisteminin modern ve çağdaş bir sistem olduğunu kaydetti.
2009'da ilan edilen bu sistemin başarılı olduğuna dikkat çeken Yılmaz, "2010 ve 2011'in yatırımlarına bakarsanız özel sektör yatırımlarında çok ciddi artışlar var ve ekonomik büyümemizde de çok büyük etkisi var. Özel sektör yatırımlarımız çok ciddi arttı son iki yılda, kamu yatırımlarımız da arttı ama özel sektör yatırımları kamudan da daha hızlı bir şekilde arttı. Fakat bizim aradığımız burada artık yatırımın hacminin ötesinde yapacağımız yatırımların daha fazla cari açığı kapatması ve daha fazla bölgesel dengesizlikleri azaltması. Daha nitelikli yatırım" dedi.
'KAZMAYI VURDUĞUNUZ ANDA DESTEĞE BAŞLIYORUZ'
Mevcut teşvik sisteminde KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti gibi enstrümanların bulunduğunu söyleyen Yılmaz, kurumlar vergisinde indirim sağlandığını da belirterek "Bunlara muhtemelen önümüzdeki dönemde yatırım indirimini de dahil edeceğiz" dedi. Mevcut sistemde işletmenin kurumlar vergisi indiriminden para kazandıkça faydalandığına işaret eden Yılmaz, şimdi daha hızlı bir şekilde; yatırım yapılırken bu indirimden faydalanma imkanının sağlanacağını dile getirdi.
Yılmaz, "Siz bir firmasınız diyelim. Geri kalmış bir bölgeye yatırım yapmaya karar verdiniz. Şu anki sistemde o yatırımınız bitecek, üretime başlayacak, kar edecek ve vergisi tahakkuk edecek. Tahakkuk eden vergi üzerinden siz teşvikinizden istifade etmiş olacaksınız. Şu anda böyle. Yeni getireceğimiz yapıda ise, sizin başka bir şirketiniz daha var diyelim. Bir taraftan da vergi yükümlülüğünüz var. Tahakkuk eden vergileriniz var. Bu yatırımızdan dolayı o vergilerinizde indirim imkanı elde edeceksiniz" dedi. Yatırımcıların en büyük beklentisinin bu yönde olduğunu belirten Yılmaz, "Kazmayı vurduğu andan itibaren biz desteklemeye başlıyoruz" dedi.
STRATEJİK ÜRÜNLERE ÖZEL TEŞVİK
Yeni sistemdeki bölge sayısının henüz netleşmediğini ifade eden Cevdet Yılmaz, "Ancak 5 bölge üzerinde ağırlıklı olarak duruluyor" dedi. Mevcut sistemin; genel teşvik, büyük yatırımlar ve bölgesel boyut olmak üzere 3 ayak üzerinde geliştirildiğini kaydeden Cevdet Yılmaz şunları söyledi:
"Sektörü ve bölgesi fark etmeksizin bütün yatırımlara verilen genel teşviklerimiz var. Birinci sütunu bu. İkinci sütunu, büyük yatırımlar dediğimiz büyük projelere destekler var. 12 tane alan var. Üçüncü ayakta da bölgesel boyut var. Orada da şu anda 4 bölge var. Birinciden dördüncü bölgeye gittikçe teşviklerin dozajı artıyor.Yeni sistemde bir dördüncü boyut gelmiş oluyor; stratejik sektörler. Aslında stratejik ürün demek lazım belki. Bir ürün diyelim, belli bir dozajın üzerinde ithalat bağımlığı gösteriyorsa, katma değeri yüksekse ona daha özel teşvikler vermiş olacağız."
ZAFER ÇAĞLAYAN: TEŞVİĞİ, BAŞBAKAN'A BU HAFTA SUNACAĞIZ
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, teşvik sisteminin nasıl olması gerektiği konusunda 500'e yakın kurumdan öneri aldıklarını belirterek, çalışmaların bitirildiğini söyledi. NTV'de bir programa katılan Çağlayan, tüm sosyal gelişmişlik düzeylerinin incelendiğini belirterek, "Çalışmalar tamamen bitti. Bu hafta Başbakan'a bunu arz edeceğiz. Onun liderliğinde kamuoyuna duyuracağız. En geç bir hafta-10 gün içinde gerçekleşir. Teşvikler daha çok yatırımlar için olacak. Bölgesel asgari ücreti kaldırdık, rafa koyduk. Şu anki çalışma çok daha farklı. En geri kalmış, en fakir illeri başta olmak üzere bir takım imkanları getirerek firmalar yatırımları yapsınlar" diye konuştu.