ERZURUM (İHA) - Güneş Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Alparslan Ceylan bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdikleri Uluslar arası Türk Şölenini başarılı bir şekilde geride bırakmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Ceylan, Türk Şölenine katkı sağlayan tüm yöneticilere, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine, basın mensuplarına ve Erzurumlulara teşekkür etti.
Güneş Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Türk şöleni kapsamında yapılan kültürel faaliyetlerin yanı sıra 24 oturum da Türkiye ve Tüm Türk Dünyasının geçmişi, hali hazırdaki durumu ve geleceğe dönük projeksiyonların yapıldığı hepsi birbirinden yetkin ilim adamlarının sunduğu 96 bildiri ile hem yörenin entellektüel birikimine hem de Türk Tarihi ve Kültürüne pek çok katkıda bulunulduğunu söyledi.
Yurt içi ve yurt dışından gelen 375 katılımcının iştirakiyle başarılı bir etkinliğe imza attıklarını anlatan Prof. Dr. Ceylan, “Şölen etkinlikleri kapsamında Üç Sergi; Osmanlı Padişahları Resim Sergisi, Türk Büyükleri Sergisi, Anadolu Gravürleri Sergisi, İki musiki ziyafeti; Reyhan Grubu, Didar Kamiyev (Kazak Ses Sanatçısı), Dunya Anneyva (Türkmen Sanatçı), Zeyad Muhammed Mustafa Kalaae (Irak Türkmen Ses Sanatçısı), Aytuğ Vural (Ses Sanatçısı) , Esat Kabaklı, Güner Erkan Birkan (Opera Sanatçısı) , İki gün boyunca mucize Türk Sanatlarından birisi olan uygulamalı EBRU çalışması ; başta Gökbörü, Cirit, Rahvan At Yarışları ve At Üstünde Ok Atma olmak üzere tamamen Türkler’e ait olan bir kısım ata sporu örnekleri gerçekleştirilmiştir. Daha da önemlisi 24 oturum da Türkiye ve Tüm Türk Dünyasının geçmişi, hali hazırdaki durumu ve geleceğe dönük projeksiyonların yapıldığı hepsi birbirinden yetkin ilim adamlarının sunduğu 96 bildiri ile hem yörenin entellektüel birikimine hem de Türk Tarihi ve Kültürüne pek çok katkıda bulunulmuştur. İstisnasız tüm katılımcılar bu kanaatta ittifak ettiklerini görmenin mutluluğu içerisindeyiz” dedi.
Şölenin Türk dünyasının birliği ve beraberliği hususunda devlet adamları, aydınla, siyasetçiler ve diğer ilgililere yol gösterici mahiyete haiz bulunduğunun herkes tarafından kabul edildiğini dile getiren Prof. Dr. Ceylan, daha sonra şunları kaydetti;“Bütün Türk dünyasının çeşitli problemler boğuştuğu 21.asırda Türklük aleminin her şeyden çok dostluk, kardeşlik bağlarını geliştirmeye ve buna bağlı olarak birliğe ihtiyaç duyduğu bu şölenle bir kez daha orataya konulmuştur.Günümüz Türk topluluklarının ancak birlik ve bütünlük içerisinde ,birbirinin kusurlarını görmezden gelerek gelecekte daha büyük işler başarma imkanına sahip bulunduğu da bu toplantıda ortaya çıkmıştır. Esasen Türklerin gelecekte büyük işler başarma mecburiyetinde bulundukları ve bu yöndeki azim ve kararlılıklarını titizlikle muhafaza etmekten başka çarenin bulunmadığı da açıkça görülmektedir. Nitekim şölenimize katılan ilim adamları bu birliğin önünü açma hususunda Uluslar arası hale gelen bu toplantılarda ellerinden gelen bütün gayreti göstermiştir.Türk topluluklarının kendi aralarında konuşarak halledemeyeceği hiç bir şey bulunmamaktadır. Onun için bu tür çalışmalar gelecekte de daha kısa aralıklarla devam ettirilmelidir. Böylelikle Türk Toplulukları arasında Şölenimizde oluşan gönül bağı koparılmadan daha da geliştirilerek sürdürülebilme imkanına kavuşuruz. Türk Dünyasının çeşitli yerlerinden bu şölene gelen ilim adamları verdikleri tebliğlerle pek çok konuda ufkumuzu açtı. Hepsi ülkelerine geri döndüklerinde buradan aldıkları enerjiyi memleketlerine taşıyacaklarını ve Türklüğün güzel geleceğine dair burada yeşeren umutları vatandaşlarına ileteceklerini bildirmişlerdir. “
Prof. Dr. Ceylan, son olarak Türk Şölenine katkı sağlayan tüm yöneticilere, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine, basın mensuplarına ve katılan bütün davetlilere teşekkür etti.