IŞIK ÇAPANOĞLU
(İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kars ziyaretinde 'ucube' dediği ve kaldırılmasını istediği İnsanlık Anıtı'nın kaldırılma çalışmaları tamamlandı.
Tarihi Temur Paşa Tabyası üzerinde 2006 yılında heykeltıraş Mehmet Aksoy tarafından yapılan ve Erzurum ve Diyarbakır Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından sit alanı üzerinde yapıldığı için yapımı durdurulan İnsanlık Anıtı'nın yıkım çalışmaları sona erdi. 25 Nisan 2011 tarihinde yıkımına başlanan anıtın bulunduğu bölgede belediye tarafından tarihi dokuya uygun restorasyon yapılacak.
Konuyla ilgili açıklama yapan Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, anıtın kaldırılma işlemlerinin tamamlandığını söyledi. Başkan Bozkuş, "O bölgenin tarihi dokusuna uygun olarak yeniden mimari anlamında projesi çizildikten sonra tarihi dokusuna uygun bir şekilde yapılandırma içerisine gireceğiz. Oraya yakışan ne ise geçmiş tarihi itibariyle ve insanların özellikle Kars halkının, kültürel varlıklara önem veren insanların beklentisi ne ise o anlam içerisinde orada bir çevre düzenlemesi yapılacak ve bu projede ona göre yeniden hazırlanacak. Projenin çalışmalarını başlattık en kısa süre içerisinde projenin detaylarını sizlerle paylaşacağız" dedi.
TARİHİ TEMUR PAŞA TABYASI AYNI KONUMUNA GELECEK
Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, anıtın kaldırılmasıyla birlikte tarihi tabyanın yapılacak çalışmalarla eski konumuna getirileceğini ifade etti. Bozkuş, "Tabya ile ilgili eski konuma gelmek üzere çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Tabya içerisinde tarihi dokusunu bozmadan Kültür Varlıklarını Koruma Müdürlüğü'ne müracaat ettikten sonra oradan gerekli izini aldıktan sonra tabya ile ilgili restorasyon işimiz devam edecek. Ve orasını çok güzel çevre düzenlemesiyle, tabyası ile Kars halkının özlediği bir bölge haline getirdikten sonra hizmetlerine sunacağız" diye konuştu.
Uzun zamandan beri Türkiye gündemini oluşturan İnsanlık Anıtı yıkılsın-yıkılmasın tartışmalarıyla gündemde yerini almıştı. Bu süre içerisinde anıtın bulunduğu bölge ziyaretçi akınına uğramış ve vatandaşlar arasında kaldırılsın, kaldırılmasın tartışmalarına neden olmuştu.
Yaklaşık bin ton olan İnsanlık Anıtı 18 parça halinde kesilerek bulunduğu yerden belediyenin deposuna taşındı.